Πότε τα μωρά λένε τις πρώτες τους λεξούλες;

Είναι αλήθεια! Λίγα ορόσημα σωματικής και γνωστικής ανάπτυξης του μωρού είναι τόσο συναρπαστικά όσο τα πρώτα του λόγια! Οπότε ναι, έχετε κάθε λόγο να ανυπομονείτε να πείτε και εσείς με χαρά τη φράση: «το παιδί μας μίλησε». Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα ανακαλύψετε ποια είναι τα στάδια που περνάει συνήθως ένα μωρό μέχρι να μάθει να μιλάει: από τις πρώτες δειλές προσπάθειες, μέχρι το ακατάπαυστο βαβάλισμα και πολλά ακόμα!

Πότε λένε τα μωρά τις πρώτες τους λεξούλες;

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πότε, αλλά αργά ή γρήγορα - συνήθως γύρω στα πρώτα γενέθλια του μωρού σας - δύο ή τρεις λέξεις μπορεί να αρχίσουν να ακούγονται καθαρά από το υπέροχο στοματάκι του!

Οι πρώτες λέξεις του μωρού σας μπορεί να είναι «μα-μα» ή «μπα-μπα» για παράδειγμα, αλλά είναι επίσης σύνηθες αυτές οι πρώτες λέξεις να περιλαμβάνουν κάτι άλλο, όπως το όνομα του κατοικίδιου ζώου της οικογένειας, ένα οικείο αντικείμενο ή ένα αγαπημένο παιχνίδι.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν ζωής του μωρού σας, μεγάλο μέρος της επικοινωνίας του θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει το γουργούρισμα, το βαβάλισμα (πρόκειται για ήχους που προσομοιάζουν με φωνήεντα και εν συνεχεία σύμφωνα) ή άλλες ενδείξεις όπως το γέλιο, το κλάμα, το σπρώξιμο και το να δείχνει. Ωστόσο το μωρό σας πιθανότατα καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από ό, τι νομίζετε και μαθαίνει νέες λέξεις από τη μια εβδομάδα στην άλλη, ανοίγοντας έτσι μια εντελώς νέα μορφή επικοινωνίας.

Μπαμπάς και μωρό μιλάνε

Πότε τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν να μιλάνε;

Το μωρό σας μαθαίνει να μιλάει νωρίτερα από ό, τι νομίζετε, αλλά χρειάζεται χρόνος για να «χτίσει» ένα λεξιλόγιο και να αναπτύξει τους μυς που είναι απαραίτητοι για το σχηματισμό των λέξεων.

Συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο και θα βρείτε μερικά από τα στάδια της εκμάθησης της ομιλίας μαζί με τις ηλικίες κατά προσέγγιση. Λάβετε υπόψιν ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ενδεικτικές, αφού δεν ισχύουν τα ίδια για όλα τα μωρά. Μπορεί να δείτε το μωρό ή το νήπιό σας να φτάνει σε ορισμένα ορόσημα νωρίτερα ή αργότερα από ό, τι αναφέρουμε εμείς.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν το μωρό σας είναι σε καλό δρόμο ή αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σας, τότε δεν έχετε παρά να ζητήσετε τις συμβουλές ενός παιδιάτρου και λογοθεραπευτή.

Πρώιμοι ήχοι: 0-6 μηνών

Γουργούρισμα και βαβάλισμα : 6-12 μηνών

Πρώτες λέξεις: 12-18 μηνών

Μαθαίνει να μιλάει: 18 μηνών και μετά.

Το μωράκι σας θα αρχίσει να ανταποκρίνεται στην ομιλία και σε άλλες ενδείξεις από πολύ μικρή ηλικία και πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι δίνει προσοχή στη φωνή σας και κοιτάζει το πρόσωπό σας.

Ακόμα και το νεογέννητο μωρό σας κάνει μια ποικιλία διαφορετικών ήχων – όπως κλάμα, αναστεναγμό, ρέψιμο – για να εκφράσει διαφορετικά πράγματα – όπως την πείνα, τη δυσφορία ή την ικανοποίησή του.

Οι ήχοι από το πιπίλισμα, το ρέψιμο και τα μουρμουρητά ικανοποίησης που ακούτε όταν το μωράκι σας τρώει, για παράδειγμα, βοηθούν ώστε να μάθει πώς να ελέγχει τον αέρα που διαπερνά από τις φωνητικές του χορδές.

Κάποια στιγμή μεταξύ των 2 και των 4 μηνών, το μωράκι σας μπορεί να αρχίσει να ανταποκρίνεται στο άκουσμα της φωνής σας – ίσως κλαίγοντας αν κάνετε ένα ξαφνικό δυνατό επιφώνημα ή γουργουρίζοντας με χαρά αν κάνετε έναν ήχο που το μωρό σας βρίσκει αστείο.

Οι ήχοι που κάνει το μωράκι σας σε αυτό το στάδιο μπορεί να μην είναι ευδιάκριτοι, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικοί – το μωρό σας μαθαίνει ήδη πώς να ελέγχει τη ροή του αέρα από τους πνεύμονές του και αρχίζει να πειραματίζεται με αυτές τις μικρές φωνητικές χορδές.

Καθώς το μικρό σας βελτιώνεται σε αυτό, το ρεπερτόριο των ήχων θα αρχίσει να επεκτείνεται με μια ποικιλία ήχων που ονομάζονται γουργουρητά.

Εκτός από το να είναι απίστευτα χαριτωμένα, αυτά τα γουργουρητά σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο: Το μωρό σας αναπτύσσει τους μυς που απαιτούνται για την ομιλία. Λίγο αργότερα, το βρέφος σας μπορεί επίσης να αρχίσει να πειραματίζεται με τη χρήση των χειλιών του για να κάνει διαφορετικούς ήχους.

Πότε τα μωρά ξεκινούν το βαβάλισμα;

Τα μωρά συχνά απολαμβάνουν να επαναλαμβάνουν τους ίδιους ήχους ξανά και ξανά. Αυτό το είδος… φλυαρίας ονομάζεται βαβάλισμα και μπορεί να ακούγεται παρόμοιο με την ομιλία, με αυξανόμενο και φθίνοντα τόνο, καθώς το παιδί σας πειραματίζεται με τη φωνή του.

Το βαβάλισμα συχνά ξεκινά κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 6 μηνών, όταν το μωρό σας μαθαίνει να βγάζει διαφορετικούς ήχους μαζί για να κάνει «προτάσεις» - για παράδειγμα, συνδυάζοντας ήχους φωνηέντων όπως «οοο» ή «ααα» σε συνδυασμό με ένα σύμφωνο (ένας σκληρός ήχος, όπως «τ» ή «μ») για να κάνει έναν ήχο «τα-τα» ή «μα-μα».

Αλλά δεν συμβαίνει μόνο αυτό: στην ηλικία περίπου των 6 με 9 μηνώντο μωρό σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει πράγματα που λέτε σε ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί τώρα να ανταποκριθεί στο άκουσμα του ονόματός του ή να χαιρετήσει αν πείτε αντίο.

Μαμά δείχνει βιβλίο σε μωρό

Πότε τα μωρά αρχίζουν να μιλάνε καθαρά;

Είναι δύσκολο να το ορίσουμε «ξεκάθαρα» και απόλυτα, καθώς η ομιλία και η προφορά του παιδιού σας θα συνεχίσει να βελτιώνεται για τους επόμενους μήνες και χρόνια. Ωστόσο, μετά περίπου από την ηλικία των 18 μηνών το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 10 έως 20 λέξεις που θα καταλαβαίνετε.

Μη θεωρείτε αυτό το εύρος λέξεων δεδομένο για όλες τις περιπτώσεις, αφού το μικρό σας μπορεί να έχει περισσότερες ή λιγότερες λέξεις στο ρεπερτόριό του και μερικές λέξεις μπορεί να τις λέει πιο «καθαρά» από άλλες. Αυτό είναι φυσιολογικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, οπότε μην ανησυχείτε: το σημαντικό πράγμα σε αυτήν τη φάση είναι να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον!

Καθώς το παιδί σας πλησιάζει στο στάδιο της νηπιακής ηλικίας, γνωστό ως «Τα φοβερά 2», μην εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί ήδη να λέει τις λέξεις «όχι» και «δικό μου» αρκετά καθαρά!

Κατά τη διάρκεια αυτού του νέου σταδίου μάθησης, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να βάζει λέξεις μαζί για να κάνει φράσεις, όπως «όλοι έφυγαν» ή «ώρα για ύπνο».

Θα εξακολουθεί να υπάρχει στην ομιλία του ακόμα πολύ βαβάλισμα για λίγο καιρό, αλλά ο αριθμός των λέξεων με νόημα ή των σύντομων φράσεων θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Κατά μέσο όρο, το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να μιλάει με απλές προτάσεις γύρω στην ηλικία των 2 ετών. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι όλα τα παιδιά αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες με το δικό τους ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάποια παιδιά δεν θα μιλήσουν τόσο πολύ στο δεύτερο έτος τους και μπορεί να επιτύχουν αυτά τα ορόσημα λίγο αργότερα.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να μιλάει;

Είστε έτοιμοι να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας του παιδιού σας; Εδώ είναι κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το βοηθήσετε να αρχίσει να μιλάει (ή να γίνει καλύτερο σε αυτό) σε διαφορετικές ηλικίες:

0 έως 6 μηνών

Ελάτε πιο κοντά! Τα μωρά αγαπούν τα πρόσωπα - και ειδικά το δικό σας - οπότε κρατήστε το μωρό σας και κοιτάξτε το από κοντινή απόσταση ενώ του μιλάτε.

Μιλήστε. Την ώρα που αλλάζετε την πάνα, ταΐζετε ή κάνετε μπάνιο το μωράκι σας, μιλήστε του αναλυτικά για το τι κάνετε.

Τραγουδήστε στο μωρό σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε, αλλά και για να φέρετε το μικρό σας σε επαφή με τους ρυθμούς της ομιλίας.

Αντιγράψτε τους ήχους που κάνει το μωρό σας. Η επανάληψη ήχων στο μωρό σας μπορεί να βοηθήσει τις δεξιότητες ακρόασης και να το διδάξει πώς γίνονται οι εναλλαγές σε μια συζήτηση.

6 έως 12 μηνών

Παίξτε παιχνίδια. Παιχνίδια όπως το Τσα (κρύβετε το πρόσωπό σας με τις παλάμες σας και τις ανοίγετε ξαφνικά, κάνοντας «τσα») και το «Πάει ο λαγός να πιει νερό» είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή του μωρού σας, να βελτιώσετε τις δεξιότητες ακρόασης καθώς και τις δεξιότητες της κοινωνικοποίησης!

Δείξτε διάφορα πράγματα. Με το να ονομάζετε διάφορα πράγματα, καθώς τα δείχνετε, εισάγετε νέες λέξεις στο μικρό σας! Για παράδειγμα: «Κοίτα, ένα πουλί» ή «Δες ένα μικρό σκυλάκι».

Ανοίξτε ένα βιβλίο. Υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία μόνο με εικόνες, αλλά ακόμη και ένα βιβλίο ιστοριών που απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά είναι ιδανικό! Απλώς περιγράψτε στο μωρό σας τι βλέπετε στις σελίδες του.

12 έως 18 μηνών

Δείξτε τον σωστό τρόπο με τον οποίο λέμε τις λέξεις. Εάν το παιδί σας κάνει λάθος μια λέξη, ενημερώστε το για τον σωστό τρόπο, αλλά χωρίς να το επικρίνετε ή να το διορθώνετε. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας λέει «γιο» αντί για «γιογιό», πείτε κάτι θετικό, όπως «Θέλεις να χρησιμοποιήσεις το γιογιό; Μπράβο σου που μου το λες!»

Διπλασιάστε τις νέες λέξεις προσφέροντας επιλογές. Γιατί να διδάξετε μια νέα λέξη όταν μπορείτε να εισαγάγετε δύο ταυτόχρονα; Απλώς προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις όποτε μπορείτε. Για παράδειγμα, όταν έρθει η ώρα για ένα σνακ, πείτε: «Θα ήθελες ένα αχλάδι ή μια μπανάνα;» ενώ κρατάτε και τα δύο στα χέρια σας.

Δοκιμάστε μερικά τραγούδια.Οπτικοποιώντας το τραγούδι με τα χέρια σας, βοηθάτε το παιδί σας να θυμάται λέξεις και φράσεις πιο εύκολα.

18 μηνών και μετά

Εφαρμόστε απλές οδηγίες. Σε αυτήν τη φάση το παιδί σας μπορεί εύκολα να καταλάβει απλές οδηγίες όπως «Άνοιξε το κουτί» ή «Πάρε την κουβέρτα σου».

Επαναλάβετε τις λέξεις για να τις μάθει. Η χρήση της ίδιας λέξης αρκετές φορές σε διαφορετικές προτάσεις μπορεί να διευκολύνει το παιδί σας στην απομνημόνευσή της. Θέλετε ένα παράδειγμα; «Θέλεις να φορέσεις ένα καπέλο;», «Τι γίνεται με αυτό το κίτρινο καπέλο;», «Αυτό το όμορφο καπέλο σου ταιριάζει πραγματικά!»

Ρωτήστε πού βρίσκονται τα πράγματα. Ζητήστε από το παιδί σας να σας δείξει τη μύτη, το πόδι, τα αυτιά κ.λπ. – ή άλλα πράγματα μέσα στο σπίτι – χρησιμοποιώντας προτάσεις που ξεκινούν με τη φράση «Πού είναι το...»

Βοηθήστε με τη δημιουργία προτάσεων. Τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να βάζουν λέξεις μαζί για να κάνουν προτάσεις κάποια στιγμή γύρω στην ηλικία των 2 ετών. Μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτήν τη διαδικασία συμπληρώνοντας τα κενά: Εάν το παιδί σας λέει μια ελλιπή πρόταση όπως «φάτε τοστ», πείτε κάτι σαν: «Σωστά, τρώμε το τοστ».

Τι συμβαίνει αν το μωρό σας δεν έχει αρχίσει να μιλάει;

Μερικά παιδιά αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες και λεξιλόγιο με σταθερό ρυθμό, ενώ άλλα χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν ομιλητικά.

Ένα νήπιο που είναι ήσυχο μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τόσες λέξεις με ένα παιδί που είναι ομιλητικό, αλλά επιλέγει να μην τις χρησιμοποιεί. Μπορεί απλώς το μωρό σας να είναι λίγο πιο ντροπαλό και πιο συγκρατημένο.

Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε ότι, κατά μέσο όρο, τα δίδυμα θα φτάσουν τα γλωσσικά τους ορόσημα περίπου έξι μήνες αργότερα από τα άλλα μωρά όταν πρόκειται να μάθουν να μιλούν.

Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι το μωρό σας έχει μείνει πίσω στη γλωσσική του ανάπτυξη ή θα μπορούσε να έχει πρόβλημα με την ομιλία ή τη γλώσσα, είναι καλύτερο να μην περιμένετε ή να το αγνοήσετε. Εκφράστε τις τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε στον παιδίατρό σας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε ποια ηλικία λένε τα μωρά τις πρώτες τους λέξεις;

Η μέση ηλικία για να μιλήσουν τα μωρά ποικίλλει πολύ, αλλά μπορεί να ακούσετε την πρώτη λέξη που βγάζει νόημα ή δύο, κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 12 μηνών. Μερικά μωρά αρχίζουν να μιλάνε λίγο νωρίτερα ή αργότερα από άλλα, οπότε προσπαθήστε να μην συγκρίνετε το δικό σας παιδί με κανενός άλλου. Το μικρό σας θα αρχίσει να μιλάει όταν θα είναι έτοιμο.

Πόσες λέξεις πρέπει να πει ένα παιδί 1 έτους;

Κατά μέσο όρο, τα μωρά ηλικίας 1 έτους μπορούν να πουν 2 ή 3 λέξεις καθαρά, αλλά τα παιδιά διαφέρουν πολύ: μερικά λένε τις πρώτες τους λέξεις λίγο νωρίτερα, ενώ άλλα μπορεί να αργήσουν να μιλήσουν.

Ανακεφαλαιώνοντας

Σίγουρα περιμένετε με ανυπομονησία τα πρώτα λόγια του μωρού σας, ωστόσο το καλύτερο είναι να είστε υπομονετικοί. Όπως συμβαίνει με πολλά από τα ορόσημα ανάπτυξης του μωρού σας, έτσι και με την ομιλία, δεν είναι κάτι που συμβαίνει εν μία νυκτί. Επίσης είναι κάτι που μπορεί να μην συμβεί όταν το περιμένετε.

Στο τέλος το μικρό σας θα σας εκπλήξει με αυτές τις πρώτες του λέξεις και πριν το καταλάβετε, θα μιλάει και θα κάνει ερωτήσεις, εφαρμόζοντας έναν εντελώς νέο τρόπο εξερεύνησης του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, η ομιλία σύντομα θα είναι ένα τόσο μεγάλο μέρος της προσωπικότητας του παιδιού σας που αργότερα μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πώς ήταν πριν ξεκινήσει να μιλάει.

Πώς γράψαμε αυτό το άρθρο

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο βασίζονται στις συμβουλές των ειδικών που βρίσκονται σε αξιόπιστες ιατρικές και κυβερνητικές πηγές, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS). Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα των πηγών που χρησιμοποιούνται για αυτό το άρθρο παρακάτω. Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας δεν πρέπει να αντικαθιστά τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Πάντα να συμβουλεύεστε επαγγελματίες υγείας για πλήρη διάγνωση και θεραπεία.

NHS: Speech and languagedevelopment (from 12 to 24 months)

NHS: Speech and languagedevelopmentfrombirthto 12 months

NHS: Helpyourbabylearntotalk

NHS: Twins and language

Συγκατάθεση στη χρήση cookies