Πώς να αλλάξετε πάνα στο μωράκι σας βήμα-βήμα

Η αλλαγή της πάνας είναι μία διαδικασία στην οποία όλοι οι γονείς εκπαιδευόμαστε από την πρώτη στιγμή. Για την ακρίβεια, κάθε νέα μητέρα και πατέρας θα χρειαστεί να… εντρυφήσει στην αλλαγή της πάνας και να προετοιμαστεί να αλλάξει πολλές (μα πάρα πολλές) πάνες μέχρι το παιδάκι του να μάθει να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα.

Ειδικά για τα νεογέννητα μωράκια, η διαδικασία της αλλαγής πάνας μπορεί να επηρεάσει το ευαίσθητο δερματάκι του και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρούνται μερικά, απλά αλλά συγκεκριμένα βήματα..

Αν σύντομα θα έρθει στον κόσμο το μωράκι σας και αναρωτιέστε πώς θα αλλάξετε μόνοι σας την πρώτη του πάνα, λοιπόν, ετοιμάσαμε για εσάς έναν μίνι οδηγό που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος.

Τι θα χρειαστεί να έχετε κάθε μέρα στον χώρο σας

Το πρώτο βήμα για τη σωστή αλλαγή της πάνας του μωρού είναι να συγκεντρώσετε στον χώρο σας τα απαραίτητα προϊόντα για την υγιεινή και την καλύτερη καθημερινότητα του μικρού σας. Ας τα δούμε μαζί, λοιπόν!

Η αλλαξιέρα: Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το πού θα αλλάξετε την πάνα του μωρού σας στο σπίτι. Ωστόσο, για να γίνει πιο εύκολη για εσάς και ασφαλέστερη αυτή η διαδικασία, μπορείτε να προμηθευτείτε μία αλλαξιέρα, δηλαδή το κατάλληλο έπιπλο. Μία αλλαξιέρα με ράφια και αποθηκευτικούς χώρους θα σας βοηθά, επίσης, να έχετε συγκεντρωμένα και δίπλα σας ανά πάσα στιγμή όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή της πάνας. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει ποτέ, ούτε για μία στιγμή, να αφήνετε το μωράκι σας χωρίς την επίβλεψή σας πάνω στην αλλαξιέρα.

Μαμά αλλάζει πάνα στο μωρό της

Οι πάνες: Στον χώρο όπου θα αλλάζετε συνήθως το μωράκι σας, καλό είναι να υπάρχουν πάντα διαθέσιμες μερικές πάνες. Το θέμα είναι το εξής: Είναι η κάθε πάνα κατάλληλη για το νεογέννητό σας; Εδώ χρειάζεται να κάνετε με προσοχή την επιλογή σας, τόσο για να είναι όσο πιο άνετο γίνεται το μωρό σας, όσο και να αποφευχθούν τα «ατυχήματα» με τις διαρροές. Σε ό,τι αφορά στην επιλογή της πάνας, μια συμβουλή που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη είναι η εξής: Επιλέξτε πάνες απαλές με δείκτη υγρασίας, που σας ενημερώνει για το πότε χρειάζεται αλλαγή η πάνα του μωρού σας, όπως οι πάνες Pampers Premium Care.

Τα μωρομάντηλα: Αλλαγή πάνας χωρίς μωρομάντηλα δεν γίνεται, ιδιαίτερα στην περίπτωση που βρίσκεστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε νερό για να καθαρίσετε το μικρό σας. Καλό είναι απλώς να προτιμήσετε μωρομάντηλα που είναι απαλά και ειδικά σχεδιασμένα για την ευαίσθητη επιδερμίδα του νεογέννητου και περιέχουν μόνο συστατικά φυτικής προέλευσης, όπως τα μωρομάντηλα Pampers Harmonie Aqua Wipes. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα μωρομάντηλα βοηθούν στην προστασία του ευαίσθητου δέρματος του μωρού από ερεθισμούς, καλύτερα από το βαμβάκι και το νερό, οπότε καλό είναι να τα έχετε κάθε μέρα στο backpack σας, αλλά και δίπλα στην αλλαξιέρα του μωρού.

Η κρέμα για τους ερεθισμούς: Επιλέγοντας την κατάλληλη πάνα για το μωρό σας, είναι πιο πιθανό να μην βλέπετε συχνά ερεθισμένο το δερματάκι του. Ωστόσο, επειδή η επιδερμίδα των νεογέννητων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, τα συγκάματα και οι ερεθισμοί είναι σε κάποιες περιπτώσεις συχνά «φαινόμενα». Καλό είναι, λοιπόν, κατά την αλλαγή της πάνας και δη, αφού καθαρίσετε καλά το μωράκι σας και πριν του φορέσετε μία καθαρή, αν δείτε πως το δερματάκι του μωρού είναι λίγο ερεθισμένο, να του εφαρμόσετε μία ειδική κρέμα για την ανακούφισή του και την προστασία του από ερεθισμούς.

Ο κάδος για τις πάνες: Τέλος, δίπλα στο σημείο όπου θα αλλάζετε συνήθως το μωρό, καλό είναι να υπάρχει ένας κάδος ή μία σακούλα για να ρίχνετε αμέσως τις βρόμικες πάνες. Στην αγορά, πάντως, υπάρχουν και ειδικοί κάδοι απόρριψης πάνας που εξαλείφουν τις δυσάρεστες μυρωδιές και τα μικρόβια.

Μαμά αλλάζει πάνα στο μωρό της

Η αλλαγή της πάνας βήμα-βήμα

Αφού είδαμε τι είναι καλό να έχει δίπλα του ένας γονιός για να αλλάξει την πάνα του μωρού του, ώρα να δούμε τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσει.

Βήμα 1ο: Αρχικά θα ξαπλώσετε το μωρό σας σε ένα ασφαλές και άνετο σημείο ή πάνω στην αλλαξιέρα, αφού τοποθετήσετε πρώτα από κάτω του μία καθαρή πετσέτα, ένα κάλυμμα αλλαγής πάνας ή ένα καθαρό, απορροφητικό πανάκι.

Βήμα 2ο: Στη συνέχεια, θα αφαιρέσετε με προσοχή τη λερωμένη πάνα και θα τη ρίξετε στον ειδικό κάδο απορριμμάτων ή σε μία σακούλα, την οποία και θα κλείσετε καλά.

Βήμα 3ο: Προτού εφαρμόσετε την καθαρή πάνα στο μωρό και αφότου αφαιρέσετε τη λερωμένη, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε καλά τα χέρια σας, για την επιπλέον προστασία της ευαίσθητης περιοχής του μικρού σας. Καλό είναι, επίσης, ό,τι χρειάζεστε για να καθαρίσετε τα χέρια σας, να βρίσκεται δίπλα σας, ώστε να μην αφήσετε στιγμή το μωρό μόνο του.

Μωράκι παίζει με τα πόδια του

Βήμα 4ο: Αφού πλύνετε και σκουπίσετε τα χέρια σας, θα καθαρίσετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού και θα την προστατεύσετε από ερεθισμούς, χρησιμοποιώντας ειδικά μωρομάντηλα, όπως τα Pampers Harmonie Aqua Wipes. Μετά τον καθαρισμό, θα εφαρμόσετε και την κρέμα για την ενυδάτωση ή τους ερεθισμούς, αν είναι απαραίτητο.

Βήμα 5ο: Έφτασε η στιγμή να βάλετε την καθαρή πάνα στο μωρό. Θα ξεκινήσετε πιάνοντας απαλά τα ποδαράκια του μωρού από τους αστραγάλους, σηκώνοντας το κάτω μέρος του σώματός του και τοποθετώντας κάτω από τη μέση του την καθαρή πάνα. Θα σηκώσετε την μπροστινή πλευρά της πάνας ανάμεσα στα πόδια του μωρού, θα τη φέρετε στο ύψος της κοιλίτσας και θα κολλήσετε συμμετρικά δεξιά και αριστερά τα αυτοκόλλητα.

Hint: Είναι σημαντικό, βέβαια, να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε σφίξει πολύ την πάνα ή δεν την έχετε αφήσει αρκετά χαλαρή. Για να το εξακριβώσετε, δοκιμάστε αν μπορείτε να τοποθετήσετε δύο δάχτυλα ανάμεσα στην πάνα και το στομάχι του μωρού.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προτιμήσετε πάνες απαλές και με μαλακά και ελαστικά πλαϊνά, ώστε να είναι άνετο το μωρό σας. Οι πάνες Pampers Premium Care αποτελούν ιδανικές επιλογές, διότι σας καλύπτουν σε αυτά τα σημεία και μεταξύ άλλων, έχουν το κάλυμμα DermaComfort με απορροφητικούς πόρους που απομακρύνει την υγρασία και τα κακάκια από το δέρμα και τα «κλειδώνει» στο εσωτερικό τους. Μάλιστα, διαθέτουν πανίσχυρο πυρήνα που απορροφά τα υγρά αμέσως για να διατηρεί το μωρό στεγνό και προστατευμένο για έως και 12 ώρες, ενώ έχουν και φιλικό σχήμα για τον αφαλό, που προστατεύει την ευαίσθητη κοιλίτσα του μωρού.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies