Ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

«Ξεκουράσου όσο περισσότερο μπορείς!». Αυτή είναι η πιο συχνή συμβουλή που ακούτε κατά τη διάρκεια αυτού του μαγικού 9μηνου ταξιδιού που ονομάζεται «εγκυμοσύνη»! Πόσο εύκολο είναι ωστόσο για όλες τις γυναίκες να ακολουθήσουν αυτήν τη συμβουλή που κρύβει μέσα της πολλή σοφία; Λίγο η κοιλιά που δεν σας βολεύει, λίγο το έμβρυο που είναι αρκετά δραστήριο, λίγο οι ορμονικές αλλαγές που κάνουν πάρτι όποτε θέλουν, αυτός ο πολυπόθητος ύπνος δεν είναι πάντα εύκολος! Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που προκαλούν διαταραχές στον ύπνο, αλλά και με ποιες τεχνικές μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε!

Έγκυος καθιστή στο κρεβάτι

Η αναζήτηση της ιδανικής θέσης

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που κάνει μία έγκυος γυναίκα, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, έχει να κάνει με την εύρεση μιας άνετης θέσης για τον ύπνο. Τι μπορείτε να κάνετε; Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να στηρίζετε έτσι το κάτω μέρος της πλάτης. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα ολόσωμο μαξιλάρι σώματος, το οποίο βάζετε κατά μήκος του σώματός σας. Αυτό το μαξιλάρι έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει όλο το σώμα, ενώ ξαπλώνετε στο πλάι. Επιπλέον παίρνει το σχήμα που ταιριάζει στο σώμα σας σε διάφορες στάσεις και θεωρείται ιδανικό για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς παρέχει στη μητέρα και στο βρέφος έξτρα υποστήριξη. Τέλος, μερικές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση με το να κοιμούνται σε μια ελαφρώς πλαγιαστή θέση με πολλά μαξιλάρια πίσω και γύρω τους.

Έγκυος ξαπλωμένη με μαξιλάρι

Συχνοουρία

Μόλις υπολογίσετε την ημερομηνία τοκετού, θα είστε σε θέση να κατανοήσετε καλύτερα τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο προχωράει η εγκυμοσύνη σας, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να επισκέπτεστε την τουαλέτα. Και αυτό δεν θα συμβαίνει μόνο το πρωί αλλά και τις βραδινές ώρες! Τις ώρες του ύπνου δηλαδή! Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ανάγκη για ούρηση αυξάνεται καθώς η μήτρα όσο μεγαλώνει, τόσο συμπιέζει την ουροδόχο κύστη. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας προτείνουμε να μειώσετε τα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας! Αυτό που θα μπορούσαμε όμως να σας συμβουλεύσουμε είναι να προσπαθήσετε να περιορίσετε την κατανάλωση υγρών λίγο πριν τον ύπνο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συχνή ούρηση είναι απλώς ένα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) έχουν επίσης αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο, η συχνότητα δεν είναι το μόνο σύμπτωμα μιας ουρολοίμωξης: μπορεί να αισθανθείτε ότι πρέπει να ουρήσετε αμέσως και να αισθανθείτε πόνο ή κάψιμο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν εμφανίσετε και άλλα συμπτώματα εκτός από τη συχνότητα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Πιθανότατα θα εξετάσει τα ούρα σας για να δει αν έχετε βακτηριακή λοίμωξη.

Η δραστηριότητα του μωρού σας

Μερικές γυναίκες ξυπνούν από τις κινήσεις και τις κλωτσιές του εμβρύου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό, ούτε θα θέλατε άλλωστε, αφού ένα δραστήριο έμβρυο είναι συνήθως ένα υγιές έμβρυο. Όταν τα έμβρυα σταματούν να κινούνται ή κινούνται πιο αργά, ανησυχούμε για την υγεία τους. Έτσι, ενώ αυτό μπορεί να είναι «άβολο» μερικές φορές για εσάς, στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι της καλής υγείας του μικρού σας! Εάν το έμβρυό σας σάς κρατά ξύπνια τη νύχτα, μπορείτε να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη και ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ανανεωμένη.

Συμβουλές για τον ύπνο

Λίγες συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στο να έχετε έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο είναι πάντα χρήσιμες!

•Αφαιρέστε από τη διατροφή σας κάθε κόκκο καφεΐνης!

•Κάντε λίγη γυμναστική κάθε μέρα. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση προάγει τον καλύτερο ύπνο. Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις έγκυες γυναίκες.

•Ένα ποτήρι ζεστό γάλα λίγο πριν τον ύπνο κάνει πάντα καλό! Πόσο μάλλον σε μια έγκυο γυναίκα! Δοκιμάστε το!

Τέλος, μην πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή φυτικό σκεύασμα, χωρίς πρώτα να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας! Μόνο μαζί του μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα και όχι μόνη σας!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies