Η φροντίδα του πρόωρου μωρού σας

Η φροντίδα του πρόωρου μωρού σας

Όταν ένα μωρό γεννηθεί πρόωρα και είναι απαραίτητο να παραταθεί η παραμονή του στο μαιευτήριο, τότε είναι φυσιολογικό να έχετε πολλές ερωτήσεις. Η αναπτυξιακή παιδίατρος Σούζαν Ντίξον απαντά σε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες και ερωτήσεις που έχουν οι γονείς των πρόωρων.

Εξιτήριο από το μαιευτήριο

Ε: Πότε παίρνει εξιτήριο από το μαιευτήριο ένα πρόωρο μωρό; Ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτή την απόφαση;

Α: Γενικά τα βρέφη πηγαίνουν σπίτι, δύο με τέσσερις εβδομάδες πριν από την αρχική προβλεπόμενη ημερομηνία, όμως υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην απόφαση να δοθεί εξιτήριο σε ένα πρόωρο μωρό. Η αναπνοή του μωρού, ο καρδιακός ρυθμός του και η θερμοκρασία του πρέπει να είναι σταθερά, όταν το μωρό είναι σε κανονικό λίκνο. Αν το μωρό σας παρακολουθείται για άπνοια (σταματάει να ανασαίνει) ή βραδυκαρδία (χαμηλός καρδιακός ρυθμός), πρέπει να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή και πώς να αντιδράσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο έλεγχος της ακοής και της όρασης, καθώς και άλλες εξετάσεις, πρέπει να ολοκληρωθούν πριν φύγει το μωρό σας από το μαιευτήριο. Το μωρό πρέπει να παίρνει σταθερά βάρος, γι’ αυτό πρέπει να είστε σε θέση να το ταΐζετε με όποιο μέσο έχετε αποφασίσει: θηλασμός, μπιμπερό, με σωλήνα (τάισμα με ένα σωλήνα στο στομάχι) ή συνδυασμό αυτών των μεθόδων.

Επισκέπτες στο σπίτι

Ε: Να δεχτώ επισκέπτες, όταν έρθει το μωρό στο σπίτι;

Α: Εξαρτάται από το πόσο μικρό ή εύθραυστο είναι το βρέφος σας. Μπορεί να πρέπει να περιορίσετε ή και να απαγορεύσετε τους επισκέπτες για λίγο καιρό. Ένα πολύ μικρό βρέφος που ήταν στο μαιευτήριο για εβδομάδες θα πρέπει να μπει σε μια περίοδο καραντίνας, χωρίς επισκέπτες, και ένα βρέφος το οποίο γεννήθηκε με πολύ χαμηλό βάρος μπορεί να πρέπει να περιορίσει την επαφή του με κόσμο για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το να περιορίσετε τους επισκέπτες μπορεί να μοιάζει δύσκολο, ειδικά από τη στιγμή που θέλετε να μοιραστείτε τη χαρά σας ότι φέρατε τελικά το μωρό σας σπίτι. Είναι σημαντικό, ωστόσο, γιατί έτσι θα βοηθήσετε το μωρό σας να αποφύγει την έκθεση σε επικίνδυνα μικρόβια. Κάποιος με βήχα ή κρυολόγημα μπορεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για ένα μωρό που αναρρώνει από μια ασθένεια στους πνεύμονες, ένα κοινό σύμπτωμα για πολλά πρόωρα μωρά. Ωστόσο, δεν αποτελεί πρόβλημα η επαφή με ελαφρώς άρρωστα μέλη της οικογένειας και άτομα που φροντίζουν το μωρό, καθώς μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον με το βρέφος. Ο περιορισμός των επισκεπτών μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο της ύπαρξης υπερβολικά πολλών ερεθισμάτων. Τα πολλά αγγίγματα, οι πολλές ομιλίες και τα «οπαλάκια» μπορεί να είναι αγχωτικά για το βρέφος. Αφιερώστε χρόνο στο να δεθείτε ως οικογένεια και να γνωρίσετε το μωράκι σας.

Μωρό κοιμάται και το χεράκι πιάνει το δάχτυλο του γονιού

Ραντεβού παρακολούθησης

Ε: Πότε μπορώ να σταματήσω να πηγαίνω το μωρό μου στο νοσοκομείο για παρακολούθηση;

Α: Ορισμένα ανεπαίσθητα μαθησιακά προβλήματα ή θέματα αντίληψης δεν εμφανίζονται μέχρι να πάει το παιδί στο σχολείο. Καλό είναι, λοιπόν, να επισκέπτεστε το γιατρό μέχρι να αρχίσετε να φτιάχνετε το κολατσιό του παιδιού σας! Να θυμάστε ότι αυτές οι επισκέψεις είναι μια σημαντική πηγή υποστήριξης, καθώς και πολύτιμης εκπαίδευσης.

Αποφάσεις σχετικά με τα γενέθλια

Ε: Πρέπει να γιορτάσουμε τα γενέθλια του μωρού μας την ημερομηνία που γεννήθηκε ή την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να γεννηθεί;

Α: Η ημερομηνία που γεννήθηκε το μωρό σας είναι η νόμιμη ημερομηνία γέννησής του, αλλά είναι πιθανό η ανάπτυξη του παιδιού σας να ακολουθήσει στενά τη «διορθωμένη ηλικία» του (θα αναπτυχθεί δηλαδή με βάση την ημέρα που γεννήθηκε σαν να ήταν αυτή η προβλεπόμενη ημερομηνία γέννησής του). Γιατί να μη γιορτάζετε και τις δύο ημερομηνίες, άλλωστε θα υπάρχουν πολλά να γιορτάσετε όταν σκεφτείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει!

Χέρια κρατάνε το κεφαλάκι του μωρού που κοιμάται

Η υπόλοιπη οικογένεια

Ε: Τι θα γίνει με τα μεγαλύτερα παιδιά μου; Το νέο μου μωρό απαιτεί όλο μου το χρόνο.

Α: Ένα εύθραυστο μωρό απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και επιτήρηση και το να καλύψετε τις ανάγκες των μεγαλύτερων παιδιών αποτελεί πρόκληση. Προσπαθήστε να εμπλέξετε από την αρχή τα μεγαλύτερα παιδιά σας στο θέμα. Θα εκτιμήσουν τις απλές περιγραφές αυτών που συμβαίνουν, τις σαφείς εξηγήσεις για τα σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων σας και τις προτάσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν. Το να βλέπει κανείς ένα εύθραυστο μωρό στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, μπορεί να είναι κάτι το συγκλονιστικό τόσο για εσάς, όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά σας. Έτσι, μέχρι να αισθανθείτε ότι ήρθε η ώρα να δουν τελικά το μωρό, τα παιδιά μπορούν να βοηθούν στέλνοντας ζωγραφιές ή φωτογραφίες και διαλέγοντας μικρά παιχνίδια ή ρούχα. Φέρτε τα αδέρφια για επίσκεψη, αρκεί να είναι υγιή, μόλις αφαιρεθεί ο μηχανισμός υποστήριξης του μωρού σας. Στο σπίτι, βάλτε τα μεγάλα αδέρφια να συμμετέχουν στη φροντίδα του μωρού, για παράδειγμα την ώρα του μπάνιου ή κατά το άλλαγμα της πάνας. Αφιερώστε χρόνο στα μεγαλύτερα παιδιά σας κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομος είναι. Βάλτε κάποιον άλλο να παρακολουθεί το μωρό, αν είναι δυνατόν, ενώ εσείς δίνετε την αποκλειστική προσοχή σας στα μεγαλύτερα παιδιά σας. Προβλήματα στη συμπεριφορά, όπως τα βρεγμένα εσώρουχα, ο ταραγμένος ύπνος και οι εκρήξεις οργής είναι κουραστικά, αλλά πολύ φυσιολογικά. Το μεγαλύτερο παιδί σας προσαρμόζεται στις αλλαγμένες συνθήκες, όπως ακριβώς κι εσείς. Ούτε να περιμένετε να αγαπάει το μωρό πάρα πολύ. Από τη δική του οπτική γωνία, το μωρό δεν έχει πολλή πλάκα και προκαλεί πολλά προβλήματα!

Μελλοντικοί κίνδυνοι

Ε: Θα είναι πρόωρο και το επόμενο μωρό μου;

Α: Αυτό εξαρτάται από τις αιτίες για τις οποίες γεννήθηκε πρόωρα το πρώτο βρέφος. Οι πολύ νέες γυναίκες, οι γυναίκες πάνω από τα 35 και οι γυναίκες που περιμένουν δίδυμα διατρέχουν έναν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Αν δεν υπάρχει κάποιος γνωστός παράγοντας κινδύνου για να γεννήσετε πρόωρα, πέρα από μία προηγούμενη πρόωρη γέννα, τότε οι πιθανότητες να γεννήσετε κοντά στην κανονική ημερομηνία είναι πάνω από 80 τοις εκατό.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies