H σημασία του ύπνου για τα πρόωρα μωρά

O ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του νεογνού. Eιδικά για τα πρόωρα νεογνά που πρέπει να κοιμούνται περίπου το 90% του 24ώρου, για να εξασφαλίσουμε ότι θα αναπτυχθούν σωστά. Ο ύπνος συντελεί στην ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος και στη μελλοντική ανάπτυξη της γνωστικής και της κινητικής λειτουργίας των νεογνών, αλλά πολύ περισσότερο των πρόωρων νεογνών καθώς είναι το θεμέλιο της υγιούς φυσικής και συναισθηματικής ανάπτυξής τους.

Διάφοροι παράγοντες στη νεογνική μονάδα, όπως ο φωτισμός, ο θόρυβος, οι τακτικές ιατρικές επεμβάσεις και οι αλλαγές της πάνας μπορεί να επηρεάσουν τους πολύτιμους κύκλους ύπνου των πρόωρων μωρών. Για εμάς τις μαίες που φροντίζουμε τα πρόωρα μωράκια και στόχος μας είναι να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αποφεύγουμε να διαταράσσουμε τον ομαλό ύπνο των μικρών μαχητών. Χρησιμοποιώντας τις Pampers Preemie Protection που είναι ιδιαίτερα απορροφητικές πάνες – ειδικά κατασκευασμένες για πρόωρα νεογνά ανάλογα με το βάρος γέννησής τους, είναι για νοσοκομειακή χρήση και παρέχονται δωρεάν σε όλες τις ΜΕΝΝ της χώρας – καταφέρνουμε να μην τα ξυπνάμε για την αλλαγή πάνας και να μη διαταράσσουμε τον πολύτιμο ύπνο τους.

Αντρικά χέρια κρατάνε το κεφαλάκι μωρού που κοιμάται

Χρήσιμες συμβουλές από τη Μαία για το πρόωρο μωράκι σας:

  • Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ενθάρρυνση της σωματικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των πρόωρων μωρών. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει τη διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας. Το σκοτάδι και ένα ήσυχο περιβάλλον βοηθούν στην ενθάρρυνση του βαθύτερου ύπνου. Στα πρόωρα βρέφη η απαλή μουσική ή τα CD με ήχους της φύσης επιδρούν κατευναστικά.

  • Τη νύχτα, προτιμήστε καθόλου ή χαμηλό φωτισμό. Μην ξυπνάτε το μωρό σας για να αλλάξετε την πάνα του. Εάν ξυπνάει για να θηλάσει ή γιατί είναι λερωμένο, κρατήστε το φωτισμό χαμηλά ενώ το φροντίζετε. Να μιλάτε χαμηλόφωνα και να το κρατάτε στην αγκαλιά σας για νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.

  • Βάλτε το κρεβατάκι του δίπλα στο δικό σας αλλά μην το παίρνετε ποτέ να κοιμηθεί μαζί σας στο δικό σας κρεβάτι γιατί είναι επικίνδυνο. Χρησιμοποιήστε ελαφρά σκεπάσματα και πολύ άνετα βαμβακερά ρουχαλάκια. Τα εσώρουχά του να του τα φοράτε ανάποδα, ώστε οι ραφές να μην πληγώνουν το ευαίσθητο δερματάκι του.

  • Τοποθετήστε το νεογνό ανάσκελα στο κρεβατάκι του.

  • Μη χρησιμοποιείτε υπνόσακο στο πρόωρο νεογνό σας.

  • Τα ρούχα του να είναι πλυμένα με ειδικό απορρυπαντικό για μωρουδιακά στο πλυντήριο, χωρίς μαλακτικό, έστω και αν αυτό είναι ειδικό για τη χρήση μωρουδιακών.

  • Η θερμοκρασία του δωματίου που κοιμάται το μωρό θα πρέπει να είναι περίπου 24-25οC.

  • To δωμάτιο του πρέπει να το βλέπει ο ήλιος και να αερίζεται καθημερινά.

  • Το κρεβατάκι του πρέπει να είναι ξύλινο χωρίς πάντες και μαξιλάρια τριγύρω του. Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, φτιαγμένο από latex ή κοκοφοίνικα.

  • Η φροντίδα καγκουρό, που σημαίνει ότι κρατάτε το μωρό σας στο στήθος σας με επαφή δέρμα με δέρμα, βοηθά το μωρό σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, τις σφίξεις και τις αναπνοές του στα επιθυμητά επίπεδα. Οι μαίες συνήθως σας διδάσκουν πώς να το κάνετε αυτό στη νεογνική μονάδα και μπορείτε να συνεχίσετε με φροντίδα καγκουρό όταν το μωρό σας είναι στο σπίτι, κυρίως όταν θέλετε να το ηρεμήσετε κάθε φορά που είναι ανήσυχο και λίγο πριν το βάλετε να κοιμηθεί.

Μωρό κοιμάται στην αγκαλιά της μαμάς

Τα πρόωρα μωράκια μπορεί να έρχονται λίγο νωρίτερα στο κόσμο των μεγάλων αλλά μας δείχνουν ότι είναι οι μικροί μαχητές, μεγάλοι νικητές της ζωής!

Βικτωρία Μοσχάκη

Πρόεδρος Συλλόγου Μαιών Μαιευτών Θεσσαλονίκης

Συγκατάθεση στη χρήση cookies