Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Γιορτάζοντας τους μικρούς «μαχητές» και ευαισθητοποιώντας το κοινό

Μπορεί να έχουν καθιερωθεί αμέτρητες παγκόσμιες ημέρες για τα πιο απίθανα πράγματα όμως, την ίδια στιγμή, το γεγονός πως υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να γιορτάζουμε, μας στερεί τη δυνατότητα να δώσουμε ουσιαστική σημασία στις παγκόσμιες ημέρες που έχουν πραγματικά σημασία. Και μία από αυτές τις παγκόσμιες ημέρες είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας (World Prematurity Day), ένα σημαντικό ορόσημο που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις προκλήσεις και τις συνέπειες που δημιουργούν οι πρόωρες γεννήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (The European Foundation for the Care of Newborn Infants), ενώ έπειτα από 12 χρόνια, έχει καταφέρει να αποκτήσει τη δημοτικότητα και τη στήριξη που της αναλογεί..

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας γονιός έπειτα από μία πρόωρη γέννα

Κάθε γονιός που έχει έρθει αντιμέτωπος με τις προκλήσεις που επιφέρει μία απρόσμενη, πρόωρη γέννα, δηλαδή μία γέννα που προκύπτει πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, είναι σε θέση να γνωρίζει τη σπουδαιότητα και την ευαισθησία που «κρύβει» η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Δεν έχει σημασία αν το νεογέννητο ήταν μέτριας ή υψηλής προωρότητας, αφού το άγχος και η αβεβαιότητα που αισθάνεται ένας πατέρας και μία μητέρα, μέχρι το μωράκι τους να μπορέσει να ξεπεράσει τον κίνδυνο, είναι δύσκολο να περιγράφουν. Πιο αναλυτικά, ένα μωράκι που έχει γεννηθεί πρόωρα δεν ξεπερνά σε βάρος τα 2,20 κιλά. Το μωράκι μπορεί παρουσιάσει αρκετές επιπλοκές στην υγεία του, οι οποίες προέρχονται κυρίως από αναπτυξιακά προβλήματα, ενδέχεται να κρυώνει ακόμη και σε μία φυσιολογική θερμοκρασία, ενώ κλαίει ήσυχα και ήπια, ακριβώς επειδή το αναπνευστικό του σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Ποδαράκια πρόωρου μωρού

Οι «σύμμαχοι» που στηρίζουν την προσπάθεια ενός πρόωρου νεογέννητου μωρού

Ένα μωράκι που γεννιέται πρόωρα, δεν έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί εύκολα και άμεσα στις συνθήκες που επικρατούν έξω από το σώμα της μητέρας του, για αυτό παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένες και ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες, ενώ η προσπάθειά του να κρατηθεί στη ζωή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ειδική φροντίδα που θα λάβει όσο δίνει τη δική του «μάχη». Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια όμως, δεν είναι μόνο του, αλλά έχει τη στήριξη της οικογένειας, του ιατρικού προσωπικού και των Pampers, τα οποία προσφέρουν σε μαιευτήρια σε όλη την Ελλάδα πάνω από 200.000 πάνες Pampers® Preemie™ κάθε χρόνο. Οι συγκεκριμένες πάνες είναι δερματολογικά ελεγμένες και συνιστώνται από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα μωράκια που έρχονται νωρίς στον κόσμο, προορίζονται μόνο για χρήση σε μαιευτήρια, ενώ διαθέτουν απαλά, ελαστικά τελειώματα και ομοιόμορφη περιμετρική απορροφητικότητα, για να προσφέρουν απόλυτη άνεση και μοναδική εφαρμογή στο νεογέννητο, ώστε να μην το εμποδίζουν να απολαύσει τον ύπνο του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως παρότι δεν ακούμε συχνά για πρόωρες γεννήσεις, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο αξίζει την προσοχή μας. Το ζήτημα είναι, βέβαια, πόσα από αυτά τα μωράκια τελικά θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν και να κάνουν το «θαύμα» πραγματικότητα.

Πρόωρο μωράκι σε θερμοκοιτίδα

Το σίγουρο είναι πως αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε με κάποιον τρόπο τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ενημερωθούμε αναλυτικά σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μωράκι, το οποίο βιάστηκε να γνωρίσει τη μαμά του και να τρυπώσει στην αγκαλιά της. Είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, για να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή σε μία σπουδαία παγκόσμια γιορτή, η οποία ευαισθητοποιεί το κοινό για τα πιο θαρραλέα και δυνατά μωρά του κόσμου!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies