Ενδείξεις πρόωρου τοκετού: συμπτώματα και αιτίες

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι καθώς πλησιάζετε στην ημερομηνία του τοκετού, η μήτρα σας συστέλλεται περιστασιακά, καθώς μεγαλώνει, τεντώνεται και ετοιμάζεται για τη γέννα. Αυτές οι μικρές συστολές λέγονται Μπράξτον-Χικς και είναι απόλυτα φυσιολογικές. Παρόλα αυτά, περίπου το 10% των εγκύων αισθάνονται πρόωρες συστολές τοκετού. Αντίθετα από τις Μπράξτον-Χικς, αυτές οι πρόωρες συστολές είναι αληθινές. Υποδεικνύουν ότι ο τοκετός αρχίζει προτού το μωρό σας είναι έτοιμο να γεννηθεί. Πώς θα ξέρετε αν αισθάνεστε συστολές Μπράξτον-Χικς ή πρόωρες συστολές τοκετού; Οι διαφορές είναι περισσότερο στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια. Εδώ θα βρείτε τα σημάδια που ψάχνετε:

Συστολές Μπράξτον-Χικς. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε τις συστολές Μπράξτον-Χικς στο τελευταίο τρίμηνο. Μπορεί να τις νιώθετε σαν ένα γενικό σφίξιμο της μήτρας σας, σαν να γίνεται σβώλος ή να νιώθετε σαν να κάνει τούμπες το μωρό σας. Οι συστολές συνήθως δεν είναι επώδυνες και σχεδόν πάντα σταματάνε μετά από λίγο. Αν και όλες οι γυναίκες έχουν συστολές Μπράξτον-Χικς, δεν τις νιώθουν όλες, ειδικά στο πρώτο τους μωρό. Οπότε μην ανησυχήσετε αν δεν τις έχετε νιώσει ποτέ.

Συμπτώματα Πρόωρου Τοκετού.

Οι συστολές του πρόωρου τοκετού μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της 20ης και της 37ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Δεν σταματάνε και μπορεί να γίνουν πιο συχνές, πιο τακτικές και άβολες όσο περνάει η ώρα. Σημάδια πρόωρου τοκετού που θα πρέπει να παρατηρήσετε: Κράμπες που μοιάζουν με αυτές της περιόδου πάνω από το ηβικό οστό. Πίεση ή μικρός πόνος στη λεκάνη, τους μηρούς ή τη βουβωνική χώρα. Αμβλύς πόνος στη μέση ή πίεση στην πλάτη. Κράμπες στο έντερο ή διάρροια. Αυξημένο κολπικό έκκριμα. Υδαρές υγρό, έκκριμα με ροζ ή καφέ χρώμα, ή αίμα που βγαίνει από τον κόλπο. Αν νιώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή περισσότερες από τέσσερις συστολές σε μία ώρα, καλέστε το γιατρό σας αμέσως. Ίσως σας ζητήσει να πάτε για έλεγχο ή να θέλει να χρονομετρήσετε τις συστολές. Μπορείτε να νιώσετε τις συστολές (τη μήτρα σας να σφίγγεται και να χαλαρώνει) βάζοντας ελαφρά τα δάχτυλά σας χαμηλά στην κοιλιά σας.

Σταματώντας τον πρόωρο τοκετό.

Αν ξεκινήσει ο πρόωρος τοκετός, ο γιατρός σας θα προτείνει τρόπους να τον σταματήσει, όπως ανάπαυση στο κρεβάτι και πίνοντας πολλά υγρά. Αν οι συστολές συνεχίζονται, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή στο μαιευτήριο ώστε ο γιατρός να σας να μπορεί να σας παρακολουθεί από κοντά.

Προλαμβάνοντας τον πρόωρο τοκετό.

Μπορείτε επίσης να πάρετε προφυλάξεις, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού από την αρχή. Πίνετε 200 ml χυμό ή νερό κάθε δύο ώρες για να αποτρέψετε την αφυδάτωση, κάτι που μπορεί να κάνει τη μήτρα σας πιο ευερέθιστη.

Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: υγιεινή διατροφή και αυξήστε το βάρος σας κατά 11 με 15 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να σκουπίζεστε πάντα από μπροστά προς τα πίσω μετά την ούρηση ή τις κενώσεις σας, για να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις. Να κάθεστε με τα πόδια ψηλά για να ξεκουράζεστε και μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Σταματήστε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα και ξεκουραστείτε αν έχετε συστολές που δεν σταματάνε μέσα σε λίγη ώρα. Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας. Η πιθανότητα ενός πρόωρου τοκετού είναι τρομακτική, αλλά οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν μόνο τις συστολές Μπράξτον-Χικς.

Να φροντίζετε τον εαυτό σας και να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας αν προκύψει κάτι ασυνήθιστο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies