Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη: Οι πρωτεΐνες στην εγκυμοσύνη

Ένα από τα πράγματα που είναι απαραίτητα για εσάς και το μωρό σας είναι οι πρωτεΐνες. Σας βοηθούν να έχετε ενέργεια και προσφέρουν στο μωρό σας τα αμινοξέα που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε για να έχετε την απαραίτητη ενέργεια; Η συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεΐνης κατά την εγκυμοσύνη είναι 60 γραμμάρια, αν και κάποιοι διατροφολόγοι συστήνουν 100 γραμμάρια. Οποιαδήποτε πρόσληψη μεταξύ αυτών των τιμών είναι ικανοποιητική. Για να καταλάβετε την αντιστοιχία ποσότητας των γραμμαρίων, ένα λίτρο γάλα έχει κάτι παραπάνω από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ο σωστός τύπος πρωτεΐνης.

Θα πρέπει να προσέχετε όχι μόνο την ποσότητα πρωτεϊνών που καταναλώνετε αλλά και τον τύπο της πρωτεΐνης επίσης. Οι έγκυες έχουν ανάγκη να καταναλώνουν τις λεγόμενες “ποιοτικές” πρωτεΐνες – δηλαδή τις πρωτεΐνες που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες όλων των απαιτούμενων αμινοξέων. Οι περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες είναι ποιοτικές, ενώ οι περισσότερες φυτικές δεν είναι. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στις έγκυες να καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες κάθε μέρα. Εάν είστε χορτοφάγος, θα πρέπει να εξισορροπήσετε κάποιες τροφές όπως τα δημητριακά και τα λαχανικά, για παράδειγμα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε όλα τα απαιτούμενα αμινοξέα.

Φαγητά με μπόλικες πρωτεΐνες.

Το κόκκινο κρέας είναι ίσως η πιο γνωστή πηγή πρωτεΐνης, αλλά δε χρειάζεται να τρώτε μια μπριζόλα σε κάθε γεύμα για να προσλαμβάνετε τα απαιτούμενα στοιχεία. Πολλά άλλα φαγητά, όπως το ψάρι, τα πουλερικά και τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρύδια και τα φασόλια.

Κάθε τροφή από τις ακόλουθες περιέχει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης:

2 μεγάλα αυγά

50 με 80 γραμμάρια κρέατος, ψαριού ή πουλερικού

50 γραμμάρια σκληρό τυρί

1/4 του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο

1 φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια, αρακά ή φακές

1/2 φλιτζάνι τυριού cottage ή ρικότα

2/3 του φλιτζανιού αμύγδαλα

Μερικές έγκυες δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε πολύ κρέας και γαλακτοκομικά και αναρωτιούνται εάν θα πάρουν πολύ βάρος. Ωστόσο, εάν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, και περιλαμβάνει τη σωστή ποσότητα ποιοτικών πρωτεϊνών, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα βάλετε βάρος. Η εγκυμοσύνη, εξάλλου, είναι ένα χρονικό διάστημα για να βάλετε βάρος. Η σωστή διατροφή είναι από τους καλύτερους τρόπους για να κρατάτε το αναπτυσσόμενο μωρό σας υγιές και να νιώθετε κι εσείς στα καλύτερά σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies