Η ρουτίνα και οι οικογενειακές παραδόσεις

Τα παιδιά λατρεύουν το πρόγραμμα και τη ρουτίνα, κάτι που φαίνεται βαρετό στους ενήλικες. Η καθημερινή επανάληψη κάποιων δραστηριοτήτων τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και τα βοηθά να μάθουν για την τάξη. Γι’ αυτό το λόγο, απλές συνήθειες, όπως ένα τραγούδι πριν από τον ύπνο, είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αν η οικογένειά σας είναι πολυάσχολη, της συμβαίνουν πολλά μη αναμενόμενα περιστατικά και επικρατούν ταραχώδη προγράμματα, αυτά τα σταθερά σημεία στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικά και για εσάς και για το παιδί σας. Η περίοδος των διακοπών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη κάποιων καθημερινών οικογενειακών συνηθειών.

Το να τρώτε το ίδιο φαγητό, να χρησιμοποιείτε τα ίδια ξεχωριστά πιάτα και διακοσμητικά και να βιώνετε τις ίδιες εμπειρίες συνεχώς, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την καταγωγή τους, τις αξίες τους και την ταυτότητά τους. Κάντε το παιδί σας να συμμετέχει στις προετοιμασίες και μιλήστε του για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Δείξτε στο παιδί σας φωτογραφίες του ίδιου γεγονότος που συνέβη κάποια άλλη στιγμή ή παρόμοιων γεγονότων που έγιναν όταν ήσασταν εσείς παιδί. Αν και το παιδί σας δε θα μπορέσει να κάνει όλους τους συσχετισμούς σε αυτή την ηλικία, αναπτύσσει την αίσθηση ότι αποτελεί μέλος μιας οικογένειας και μιας παράδοσης.

Αν δε σας αρέσουν οι παραδόσεις της οικογένειάς σας, δημιουργήστε καινούργιες. Αργότερα, θα ακούσετε τα παιδιά σας να λένε, “Στην οικογένειά μας, πάντα κάναμε…” λες και η νέα αυτή παράδοσή, υπήρχε εδώ και 10 γενιές!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η γωνία της μαμάς

Συγκατάθεση στη χρήση cookies