Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξία στα μωρά

Το τάισμα ενός, εκλεκτικού ή μίζερου στο φαγητό, παιδιού είναι δύσκολο σε κάθε περίπτωση. Προσθέστε σε αυτό και τροφικές αλλεργίες ή πρόβλημα στην πέψη κάποιων τροφών, και γίνεται ακόμη δυσκολότερο. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια πραγματική αλλεργία (σοβαρό ιατρικό πρόβλημα) και στη δυσανεξία (η οποία κυρίως προκαλεί δυσφορία).

** Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τη διαφορά:

**

Τροφικές αλλεργίες: συμπτώματα και αιτίες.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις πυροδοτούνται όταν το σώμα αρχίζει να παράγει αντισώματα σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στα φαγητά. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, με δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και κατάρρευση και σοκ, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ευτυχώς, οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις είναι πιο ήπιες με συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν: μερικά εξανθήματα, πάρα πολλά κόκκινα σπυριά και εξανθήματα, διάρροια, εμετούς, ρινόρροια και συριγμό. Το γάλα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αλλεργικών αντιδράσεων σε μικρά παιδιά. Περίπου 2 ή 3 σε κάθε 100 παιδιά εμφανίζουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Οι αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, οστρακοειδή και ασπράδι αυγού είναι οι δεύτερες πιο συνηθισμένες. Οι αντιδράσεις σε αυτές τις τροφές είναι λιγότερο πιθανό να εξαφανιστούν καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, και μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εφ’ όρου ζωής. Τα φιστίκια είναι άλλη μια συχνή τροφή που προκαλεί αλλεργία. Δεν ανήκει ακριβώς στους ξηρούς καρπούς, είναι όσπρια όπως ο αρακάς, άρα συχνά τα παιδιά που είναι αλλεργικά στα φιστίκια δεν είναι αλλεργικά σε αμύγδαλα, καρύδια ή άλλους πραγματικούς ξηρούς καρπούς.

Να θυμάστε ότι σε παιδιά μικρότερα των τεσσάρων ετών δεν θα πρέπει να δίνετε ολόκληρους ξηρούς καρπούς γιατί δεν μπορούν να τους αλέσουν πλήρως με τα δόντια τους. Ως αποτέλεσμα, μπορούν εύκολα να εισπνεύσουν κομμάτια στους πνεύμονες και να πνιγούν.

Τροφική δυσανεξία.

Συμπτώματα και αιτίες.

Η δυσανεξία σε ορισμένες τροφές είναι μια λιγότερο σοβαρή αλλά και πάλι προβληματική κατάσταση. Η δυσανεξία στη λακτόζη αναφέρεται στη δυσκολία πέψης της φυσικής ζάχαρης στο γάλα και αποτελεί την πιο συχνή δυσανεξία. Αέρια, μετεωρισμός και διάρροια εμφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες από την κατάποση του γάλακτος. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως περισσότερο συνηθισμένη σε παιδιά άνω των 4 ή 5 ετών. Συχνά τα προϊόντα γάλακτος όπως το γιαούρτι ή το τυρί δεν προκαλούν προβλήματα γιατί το μόριο της λακτόζης έχει σπάσει σε μικρότερα κομμάτια κατά την επεξεργασία. Κάποια παιδιά μπορούν να πιουν λίγο γάλα αλλά αναπτύσσουν συμπτώματα αν πιουν πάρα πολύ. Η δυσανεξία στη γλουτένη, ή αλλιώς η ανικανότητα πέψης μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται σε δημητριακά, μπορεί να είναι σοβαρή.

Θεωρείται ότι είναι ένα κληρονομικό ανοσολογικό πρόβλημα στο έντερο και μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών και να οδηγήσει σε ελλιπή ανάπτυξη και πρόσληψη βάρους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και ευερεθιστότητα. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μόλις εντάξετε δημητριακά ή ψωμί στη διατροφή ενός παιδιού.

Τι μπορείτε να κάνετε.

Αν υποψιαστείτε ότι το παιδί σας έχει αλλεργία ή δυσανεξία, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε δική σας διάγνωση, καθώς οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι επικίνδυνες. Αν το παιδί σας αποδειχτεί ότι έχει σοβαρές αλλεργίες, θα χρειαστεί να ενημερωθείτε πλήρως για τα περιεχόμενα των επεξεργασμένων τροφών. Να έχετε στο μυαλό σας.

Το σερμπέτι και η μαργαρίνη περιέχουν πρωτεΐνη γάλακτος που ονομάζεται καζεΐνη, και το παιδί σας θα πρέπει να αποφεύγει τροφές με καζεϊνικό ασβέστιο ή καζεΐνη, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στις ετικέτες των τροφών. Η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε εκχύλισμα βανίλιας, σε υδρολυμένη πρωτεΐνη λαχανικών και στην κέτσαπ. Τα παιδιά που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να πιουν γάλα και προϊόντα γάλακτος χωρίς λακτόζη.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies