Ορόσημα στη νηπιακή ηλικία: ανάπτυξη ανεξαρτησίας

Μετά από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας, μπορεί να γίνετε μάρτυρες μιας μετάβασης από ένα ανήμπορο νεογέννητο σε ένα νήπιο που θέλει να πάρει τον έλεγχο. Σας ενημερώνουμε για μερικά σημαντικά σημάδια, που δείχνουν ότι είναι έτοιμο να προσπαθήσει να φροντίσει μόνο του τον εαυτό του.

Σημάδι-σταθμός 1: Τρώει μόνο του. Μέχρι τους 15 μήνες μπορεί να θελήσει να χρησιμοποιεί το κουτάλι, ακόμη και να σας το αρπάζει από το χέρι όταν το ταΐζετε. Μέχρι τους 18 μήνες μπορεί να είναι ικανό να χειρίζεται το κουτάλι αρκετά καλά (και να καταφέρνει να βάζει το περισσότερο φαγητό στο στόμα του). Είναι καλό να έχετε πρόχειρες πολλές χαρτοπετσέτες – θα πασαλείψει τα πάντα! Πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Προμηθευτείτε κουτάλια με μαλακή και εύκαμπτη άκρη ώστε να μην πληγώσει τα ούλα του. Χρησιμοποιείτε άθραυστα σκεύη, που θα επιβιώσουν ύστερα από πολλές πτώσεις από το ψηλό καρεκλάκι στο πάτωμα.

Σημάδι-σταθμός 2: Κάνοντας τα πρώτα βήματα. Πολλά νήπια κάνουν τα πρώτα τους βήματα κοντά στα πρώτα τους γενέθλια. Τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να το κάνει είναι όταν κυλιέται τριγύρω, κινείται γρήγορα και σκαρφαλώνει τις σκάλες χρησιμοποιώντας τα χέρια του. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Το παιδί θα πρέπει από πολύ νωρίς να περνά πολλές ώρες μπρούμυτα. Το περπάτημα απαιτεί γερούς ραχιαίους μύες, τους οποίους το παιδί αναπτύσσει όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα και σηκώνει το κεφάλι του.

Σημάδι-σταθμός 3: Βούρτσισμα των δοντιών: Παρότι δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτό το έργο πλήρως μέχρι να φτάσει την ηλικία των έξι ή επτά χρόνων, μπορείτε να το αφήσετε να εξασκηθεί εάν θέλει να δοκιμάσει.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Οι περισσότεροι οδοντίατροι ενθαρρύνουν τους γονείς να αφήνουν το παιδί τους να βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του, και μετά εκείνοι να συνεχίζουν με ένα ολοκληρωμένο καθάρισμα. Είναι συναρπαστικό να παρακολουθείτε το παιδί σας να γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο, αλλά είναι σημαντικό να το αφήνετε να φτάνει σε αυτά τα σημεία-σταθμούς με το δικό του ρυθμό. Ποια είναι η δική σας δουλειά; Να το υποστηρίζετε και να του δείχνετε πώς γίνεται.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies