Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων: κάντε το μωρό να νιώσει πιο άνετα στο περιβάλλον του

Οι δεξιότητες του νηπίου σας αυξάνονται για να το βοηθήσουν να νιώσει μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση στο περιβάλλον του.

Προσοχή στα χέρια.

Καθώς μπορεί να μπουσουλάει και μετά να περπατάει, να προσέχετε τα χέρια του μωρού σας. Στην αρχή θα εκτείνονται πλάγια για λόγους ισορροπίας. Σύντομα όμως θα χαλαρώσουν, θα παραμένουν χαμηλά και θα κινούνται καθώς βαδίζει.

Το επόμενο βήμα είναι η ικανότητα να κουβάλα κάτι ή να το σέρνει πίσω του.

Τέλος, θα μάθει να μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο, να φτάνει αντικείμενα ακόμα και να περιστρέφεται, ενώ περπατάει. Η δυνατότητα να σκύψει και να μαζέψει κάτι, πρώτα στηριζόμενο με το χέρι του και αργότερα χωρίς στήριξη, αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς της ανάπτυξής του. Η μόνη δεξιότητα που μένει είναι να πάρει κάτι από το πάτωμα, να σηκωθεί με αυτό και να φύγει περπατώντας πολύ γρήγορα, κάτι όμως που και αυτό δεν θα αργήσει να έρθει.

Μάτια που... βλέπουν! Οι αναπτυσσόμενες οπτικές δεξιότητες του μωρού σας θα συνεργαστούν με την αυξανόμενη κινητικότητά του, έτσι ώστε να προσέχει τα ύψη. Μπορεί, κατά λάθος, να κολλήσει, αλλά δεν θα προσπαθήσει να περάσει από μια κορυφή σε μια άλλη, ούτε θα προσπαθήσει να κατέβει από ύψος επίτηδες, ούτε και θα του αρέσουν οι πτώσεις. Σεβαστείτε τους νέους δισταγμούς του μωρού σας, καθώς του παρέχουν ασφάλεια. Εξάλλου, ο νέος εξερευνητής είναι το μωρό σας και εσείς ο παλιός.

Καθώς βελτιώνεται στην εξερεύνηση, το μωρό σας σίγουρα θα προσπαθήσει να δοκιμάσει τις νέες αντιλήψεις του σχετικά με το βάθος και την απόσταση. Εφόσον εσείς διαθέτετε την εμπειρία, είναι δικό σας καθήκον να το προστατέψετε όταν πειραματίζεται. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στα επικείμενα σημεία αναφοράς της ανάπτυξής του.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies