Διατροφή στην εγκυμοσύνη: υδατάνθρακες

Μπορεί να έχετε ακούσει διφορούμενες πληροφορίες για τους υδατάνθρακες. Οι αθλητές επευφημούν τους υδατάνθρακες για τα υψηλά επίπεδα ενέργειας που προσφέρουν, ενώ κάποιες άλλες πηγές λένε ότι πρόκειται για άδειες θερμίδες και συστήνουν να τις περιορίσετε για να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος. Ποια είναι η πραγματική φύση των υδατανθράκων και ποιο ρόλο παίζουν στην εγκυμοσύνη; Η απάντηση εξαρτάται από τον τύπο τροφών με υδατάνθρακες που τρώτε.

Διαχωρισμός καλών και κακών τροφών.

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο. Οι απλοί υδατάνθρακες προσφέρουν πολλές θερμίδες και ενέργεια, αλλά δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Παραδείγματα απλών υδατανθράκων είναι το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι ή ζυμαρικά, τα εξευγενισμένα δημητριακά, μπισκότα, κέικ, το γρήγορο φαγητό τύπου fast food και η ζάχαρη. Οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες, από την άλλη, είναι γεμάτοι μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που είναι όλα απαραίτητα για εσάς και το μωρό σας. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ψωμιά, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα ξερά φασόλια και ο αρακάς, οι πατάτες στον ατμό ή οι ψητές με τη φλούδα τους είναι όλα πολύπλοκοι υδατάνθρακες.

Τα οφέλη των πολύπλοκων υδατανθράκων.

Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους πολύπλοκους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι περισσότεροι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποτελούν το 60% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Αυτό το ποσοστό μπορεί να ακούγεται υψηλό, όμως λάβετε υπόψη σας τα οφέλη που αντλούν απο αυτούς για την υγεία τους οι μέλλουσες μαμάδες: Οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στη δυσκοιλιότητα που μπορεί να αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Μερικές γυναίκες παρατήρησαν ότι οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες τις βοήθησαν να περιοριστεί η ναυτία του πρώτου τριμήνου.

Πώς να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τους πολύπλοκους υδατάνθρακες.

Μπορείτε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τους πολύπλοκους υδατάνθρακες, αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

Τρώτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από αυτά που είναι σε κονσέρβες. Προσπαθήστε να τσιμπολογάτε ωμά λαχανικά και φρούτα σαν σνακ κάθε μέρα.

Όταν μαγειρεύετε λαχανικά, μαγειρέψτε τα στον ατμό πολύ ελαφριά, ώστε να διατηρήσουν τις βιταμίνες και τα μεταλλικά τους στοιχεία.

Όποτε είναι δυνατό, αποφύγετε να προσθέτετε βαριές σάλτσες και βούτυρο στα λαχανικά σας. Αυτές οι πλούσιες σε λίπη γαρνιτούρες είναι πολύ χορταστικές και αφήνουν λιγότερο χώρο για περισσότερο θρεπτικό φαγητό.

Αρχίστε να τρώτε προϊόντα ολικής άλεσης, όποτε μπορείτε: ψωμιά, ζυμαρικά, δημητριακά κ.λπ.

Το να τρώτε υγιεινούς πολύπλοκους υδατάνθρακες αντί για απλούς υδατάνθρακες θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το ζάχαρό σας σε χαμηλά επίπεδα και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος κατά την εγκυμοσύνη σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies