Εφαρμόστε τις καθημερινές συμβουλές υγιεινής χεριών / σώματος

Οι γονείς και όλοι όσοι ασχολούνται με την ανατροφή του μωρού θέλουν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα μωρά και τα παιδιά τους, έτσι ώστε να τα κρατήσουν ασφαλή και υγιή. Μερικές φορές, όμως, δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε ποιο είναι το καλύτερο για αυτά. Η ανάγκη για καλή προσωπική υγιεινή και για τον έλεγχο των λοιμώξεων, με το πλύσιμο των χεριών, έχει ενταθεί λόγω της Πανδημίας COVID 19. Η ισορροπία μεταξύ του να πλένουμε τα μωρά αρκετά για να τα κρατήσουμε ασφαλή και του να τα πλένουμε υπερβολικά, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το ευαίσθητο δέρμα τους, είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εφόσον δεν υπάρχει επαρκής επίσημη οδηγία για τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Σε μια πρόσφατη έρευνα με γονείς, της Skin Health Alliance, περισσότεροι από τους μισούς γονείς* ανέφεραν ότι τα παιδιά τους υπέφεραν από δερματικά προβλήματα, λόγω του συχνού πλυσίματος των χεριών. Σε αυτό το άρθρο, οι Skin Health Alliance Hygiene Heroes ** παρέχουν μερικές πρακτικές συμβουλές, βάσει ορθών επιστημονικών αρχών, που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή ισορροπία και να κρατήσετε τα μωρά, τα παιδιά και τις οικογένειές σας ασφαλείς. Αυτό περιλαμβάνει τις καλύτερες πρακτικές πλυσίματος των χεριών και του σώματος των μωρών, είτε στο σπίτι είτε έξω από αυτό.

ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Το δέρμα προστατεύεται από μία φυσική, όξινη και λιπιδική μεμβράνη

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τις διαφορές μεταξύ του δέρματος των ενηλίκων και των μωρών. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Ο ζωτικός του ρόλος είναι η προστασία των εσωτερικών οργάνων και των δομών, από το περιβάλλον. Το δέρμα περιέχει τρία κύρια στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό.

Το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας είναι το στρώμα κερατοειδούς που συνήθως αποκαλείται «φραγμός του δέρματος», το οποίο αποτελείται από πεπλατυσμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος που «πέφτουν» περίπου κάθε 2-3 εβδομάδες. Από τα τρία κύρια στρώματα του δέρματος, το στρώμα κερατοειδούς είναι αυτό που παρέχει προστασία και χρησιμεύει ως η πολύ σημαντική πρώτη γραμμή άμυνας για το δέρμα. Αυτό το στρώμα στην επιφάνεια του δέρματος που «πέφτει» και αναπληρώνεται συνεχώς, δρα ως εμπόδιο/φράγμα, ενώ ρυθμίζει την απώλεια νερού και θρεπτικών ουσιών από το σώμα ***

Το δέρμα ενός μωρού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο κατά τους πρώτους μήνες και πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από βρωμιά, παθογόνα, ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα.

• Το δέρμα των μωρών είναι λιγότερο ενυδατωμένο κατά τη γέννησή τους, αλλά στον 1 μήνα είναι πιο ενυδατωμένο από το δέρμα των ενηλίκων, αν και είναι πιο ευάλωτο στην απώλεια νερού, ιδιαίτερα στην περιοχή της πάνας.

• Το pH του δέρματος είναι ουδέτερο κατά τη γέννηση και γίνεται ελαφρώς όξινο (περίπου 5 pH) τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Το λεπτό όξινο στρώμα στην επιφάνεια του δέρματος, το οποίο περιέχει σμήγμα, ιδρώτα και άλλους παράγοντες και ονομάζεται όξινος μανδύας είναι απίστευτα σημαντικό για τη λειτουργία φραγμού που υποστηρίζει την υγιή μικροχλωρίδα του δέρματος και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Ο απαλός καθαρισμός του δέρματος του μωρού βοηθά στη διατήρηση του φυσικού προστατευτικού μανδύα και του μικροβιώματος και διασφαλίζει ότι το μωρό θα νιώθει άνετα.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; Το δέρμα των χεριών είναι πολύ ιδιαίτερο!

Το δέρμα των χεριών είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των άλλων μερών του σώματος. Το δέρμα στις παλάμες είναι επίσης εντελώς διαφορετικό από αυτό στο πίσω μέρος των χεριών:

Το δέρμα στις παλάμες, αλλά και στα δάχτυλα έχει ένα παχύ και γερό στρώμα, είναι πλούσιο σε λιπώδη και συνδετικό ιστό και καλύπτεται καλά με ιστό που αντέχει στην πίεση. Είναι επίσης απαλλαγμένο από τριχοφυΐα, δεν έχει σμηγματογόνους αδένες ή υψηλή πυκνότητα ιδρωτοποιών αδένων και έχει έλλειψη φυσικών ενυδατικών παραγόντων (NMF)

Το δέρμα στο πίσω μέρος των χεριών δεν έχει σχεδόν καθόλου λιπαρό ιστό, είναι ιδιαίτερα λεπτό και έχει μόνο λίγες, λεπτές τρίχες. Οι λίγες ή καθόλου τρίχες δείχνουν ότι ο αριθμός των σμηγματογόνων αδένων εκεί είναι πολύ χαμηλότερος από ότι σε άλλα μέρη του σώματος. Τα χέρια έχουν λιγότερα λιπίδια και μειωμένη ικανότητα να παγιδεύουν την υγρασία από ό,τι άλλα μέρη του σώματος.

Το δέρμα των χεριών και στο πίσω μέρος, αλλά και στις παλάμες είναι επίσης λιγότερο ικανό να σταθεροποιήσει τα λίγα λιπίδια και τα συστατικά που δεσμεύουν την υγρασία. Το pH των χεριών είναι λιγότερο όξινο από ό,τι σε πολλά άλλα μέρη του σώματος, οπότε ο προστατευτικός του όξινος μανδύας - η φυσική οξύτητα που προστατεύει το δέρμα - είναι ασθενέστερος.

Το δέρμα του καρπού είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε «σκάσιμο» στα μωρά και πρέπει να διατηρείται καλά ενυδατωμένο με βρεφικό λάδι.

Ως αποτέλεσμα, τα χέρια μας είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση και ξηραίνονται συχνά. Είναι επομένως σημαντικό το συχνό πλύσιμο των χεριών να μην θέτει σε κίνδυνο το δέρμα και να μην βλάπτει τον όξινο μανδύα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

Πλένοντας τα χέρια με νερό και σαπούνι για βαθύ καθαρισμό Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της υγιεινής του μωρού και ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο των λοιμώξεων, ιδιαίτερα απαραίτητο για να κρατήσουμε τα μωρά και τα παιδιά μας ασφαλή από βακτήρια, ιούς και φυσικά, την COVID 19.

Από τα νεογέννητα έως τα μικρά παιδιά, η διακυβερνητική υγειονομική καθοδήγηση για το πλύσιμο των 20 δευτερολέπτων παραμένει η ίδια, ωστόσο η τεχνική που πρέπει να χρησιμοποιείται, διαφέρει σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του μωρού. Κατά κανόνα, τα χέρια πρέπει να πλένονται πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Οι βασικές περιστάσεις είναι πάντα αφού επιστρέφουμε από εξωτερικούς χώρους, πριν και μετά από το τάισμα, μετά την αλλαγή της πάνας, πριν και μετά το παιχνίδι με παιχνίδια που μπορεί να εισέλθουν στο στόμα, αφού παίξουν σε χώρους όπως ο παιδότοπος και εάν τα χέρια είναι εμφανώς βρώμικα. Η SHA Hygiene Hero και Μαία Κοινότητας, Carolyn Clark προσθέτει: «Ενσωματώστε το πλύσιμο των χεριών στην οικογενειακή σας ρουτίνα, για να γίνει μία σταθερή συνήθεια που τα παιδιά θα μάθουν από νεαρή ηλικία. Αφήστε τα να σας δουν να πλένετε τα δικά σας χέρια συχνά, για να γίνετε το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν».

Ξεκινήστε, λοιπόν, πλένοντας πάντα τα χέρια σας. Η τεχνική για το πλύσιμο των χεριών μπορεί να χωριστεί σε πέντε αποτελεσματικά βήματα: νερό, σαπούνι, τρίψιμο, ξέβγαλμα και στέγνωμα.

Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), κλείστε τον νιπτήρα και βάλτε σαπούνι.

Σαπουνίστε τα χέρια σας. Απλώστε σαπούνι στο πίσω μέρος των χεριών, ανάμεσα στα δάχτυλά σας, κάτω από τα νύχια σας και μέχρι τους καρπούς σας.

Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Τραγουδήστε το τραγούδι "Happy Birthday" από την αρχή έως το τέλος δύο φορές, ενώ τρίβετε.

Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό.

Στεγνώστε τα χέρια σας, χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα με ιδιαίτερη προσοχή, για να στεγνώσετε ανάμεσα στα δάχτυλα και στο πίσω μέρος των χεριών καλά. Η SHA Hygiene Hero και Σύμβουλος Δερματολόγος, Δρ. Mary Sommerlad, τονίζει ότι «Το καλό στέγνωμα των χεριών μετά το πλύσιμο είναι πολύ σημαντικό, καθώς το νερό που μπορεί να μείνει στα χέρια, ειδικά στο πίσω μέρος και μεταξύ των δαχτύλων, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό».

Συμβουλές για το πλύσιμο των χεριών

• Κρατήστε τα χέρια σας πιο χαμηλά από τους αγκώνες σας, για να αποτρέψετε το νερό από το να «τρέξει» εκεί. (Οι αγκώνες είναι η λιγότερο μολυσμένη περιοχή).

• Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για να πλύνετε τα χέρια σας. Το ζεστό νερό τείνει να ερεθίζει περισσότερο το δέρμα, αφήνοντας τα χέρια σας «σκασμένα» και πιο ευαίσθητα σε βακτήρια. Χρησιμοποιήστε νερό σε θερμοκρασία σώματος.

• Μη ρίχνετε νερό πάνω στα χέρια σας όταν απλώνετε το σαπούνι, γιατί θα το ξεπλύνετε πριν καθαρίσουν καλά.

• Μην αγγίζετε την επιφάνεια του νιπτήρα μετά το πλύσιμο των χεριών σας.

Ίσως αναρωτιέστε εάν ένα απολυμαντικό χεριών, με τουλάχιστον 60% αλκοόλ και το οποίο συνιστάται για την εξόντωση των κορονοϊών, είναι ασφαλές για τα μωρά. Ενώ τα παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αυτά τα απολυμαντικά χεριών με ασφάλεια (εφόσον επιβλέπονται και τα χέρια τους στεγνώσουν εντελώς πριν αγγίξουν το φαγητό ή το στόμα τους), οι περισσότερες εταιρείες επισημαίνουν ότι δεν συνιστώνται για χρήση σε μωρά κάτω του ενός έτους.

Απαλός καθαρισμός και αναζωογόνηση των χεριών

Ενώ το βαθύ πλύσιμο των χεριών, που περιγράφεται παραπάνω, είναι απολύτως απαραίτητο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ορισμένες περιπτώσεις που δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι. Το να χρησιμοποιήσουμε ένα μωρομάντηλο με ισορροπημένο pH για να σκουπίσουμε τα χέρια του μωρού, για παράδειγμα, όταν είμαστε στο σπίτι, είναι μια ασφαλής επιλογή. Επιλέξτε μαντηλάκια που έχουν σχεδιαστεί για τη διατήρηση της προστατευτικής φυσικής μεμβράνης στο δέρμα και που έχουν, κατά προτίμηση, πιστοποιηθεί από τη Skin Health Alliance. Αυτή είναι μια βολική και πρακτική εναλλακτική λύση για γονείς και για όσους ασχολούνται με τη φροντίδα του μωρού και θέλουν να καθαρίσουν τα χέρια των μικρών, χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο το δέρμα τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Η Υγιεινή των Χεριών στο Σπίτι

• Νεογέννητο-4 μηνών

Τα νεογέννητα μωρά είναι απίθανο να λερώσουν τα χέρια τους, ωστόσο είναι πιθανό να αγγίξουν είτε τους γονείς, είτε τα αδέλφια, τα μπουκάλια με το γάλα ή τα παιδικά παιχνίδια. Τα χέρια τους συχνά συσσωρεύουν χνούδι, ίνες υφάσματος, βαμβάκι και τρίχες, ειδικά μεταξύ των δαχτύλων. Για νεογέννητα μωρά και έως ότου το μωρό μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του, η καλύτερη μέθοδος για το πλύσιμο των χεριών είναι μια προσέγγιση τριών βημάτων. Θα πρέπει να προετοιμάσετε ένα μπολ με ζεστό σαπουνόνερο, ένα μπολ με καθαρό νερό, ένα πανί και μια απαλή, καθαρή, στεγνή πετσέτα. Βυθίστε απαλά τα χέρια του μωρού σε ένα μπολ με νερό στη θερμοκρασία του σώματος για 20 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να καθαρίσετε μεταξύ των δαχτύλων και στη συνέχεια ξεπλύνετε τα χέρια του με καθαρό νερό. Πλύντε ένα χέρι κάθε φορά και μετά στεγνώστε καλά, με μια απαλή, καθαρή, στεγνή πετσέτα. Επειδή το δέρμα του μωρού είναι ευαίσθητο και μετά τον ένα μήνα, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σαπούνι για μωρά και μια ειδική, απαλή ενυδατική κρέμα μετά το στέγνωμα.

Η SHA Hygiene Hero και Νοσοκόμα Παιδιατρικής Δερματολογίας, Suzy Tinker συνιστά «Πλύντε ό,τι ύφασμα και πετσέτα χρησιμοποιείτε καθημερινά μετά τη χρήση τους, για να μειώσετε τον κίνδυνο βακτηριακής υπερφόρτωσης. Τα υγρά/νωπά υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, οπότε χρησιμοποιήστε καθαρά και στεγνά πανιά».

• 4 μηνών έως ενός έτους

Μόλις τα μωρά μπορούν να μπουσουλήσουν, να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, να αγγίζουν και να παίζουν με παιχνίδια και αρχίσουν να τρώνε μόνα τους, τα χέρια τους μπορούν να μαζέψουν σκόνη, βρωμιά, ψίχουλα κ.λπ. που αν δεν αφαιρεθούν, μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής εχθρικών βακτηρίων. Είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια ρουτίνα για το πότε θα πλένονται τα χέρια του παιδιού. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πάντοτε μετά την επιστροφή σας από εξωτερικό χώρο, πριν και μετά από οποιοδήποτε τάισμα, μετά την αλλαγή της πάνας και εάν τα χέρια είναι εμφανώς βρώμικα. Η ίδια τεχνική, όπως η παραπάνω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερα μωρά. Εναλλακτικά, μόλις το μωρό σας μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον νιπτήρα. Κρατήστε το στην άκρη του νιπτήρα με το γόνατό σας. Τοποθετήστε τα χέρια σας κάτω από τα χέρια του μωρού και πλύνετε ταυτόχρονα τα χέρια σας χρησιμοποιώντας την τεχνική νερό, σαπούνι, τρίψιμο, ξέβγαλμα και στέγνωμα.

Για να διατηρηθεί η προστατευτική φυσική μεμβράνη του δέρματος, και στο σπίτι, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν απαιτείται πάντα βαθύς καθαρισμός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα ειδικά σχεδιασμένο μωρομάντηλο, με ισορροπημένο pH, για να σκουπίσετε τα χέρια του μωρού, ίσως μετά από ένα σνακ ή μετά από το παιχνίδι μέσα στο σπίτι.

• 1 έτους +

Μέχρι να φτάσει στα πρώτα του γενέθλια, το μικρό σας θα μπορεί να κινείται αυτόνομα και θα του αρέσει να παίζει με παιχνίδια, να τρώει μόνο του, άτσαλα, και γενικά να εξερευνά τον κόσμο του. Τα χέρια του αναπόφευκτα θα λερωθούν με σκόνη, φαγητό, τρίχες, ίνες, χώμα και γρασίδι, ειδικά μετά από το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο και θα πρέπει να καθαρίζονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε με σαπούνι και νερό όταν αυτά είναι διαθέσιμα, ή με ένα μωρομάντηλο, με ισορροπημένο pH. Συνιστάται το πλύσιμο με νερό και σαπούνι μετά την επιστροφή από εξωτερικό χώρο, πάντα πριν και μετά το γεύμα, μετά το παιχνίδι με άλλα παιδιά, μετά τον παιδικό σταθμό/ την νταντά, μετά την αλλαγή πάνας ή την εκμάθηση της χρήσης του γιογιό και φυσικά εάν τα χέρια του είναι εμφανώς βρώμικα.

Εάν η οικογένειά σας έχει κατοικίδιο, να πλένετε πάντα τα χέρια σας αφού το χαϊδεύετε ή το αγγίζετε. Μόλις τα μικρά παιδιά μπορούν να σταθούν μόνα τους, είτε σε νιπτήρα για παιδιά, είτε με ένα σκαμπό σε κανονικό νιπτήρα, μπορείτε να σταθείτε μαζί τους και να τα βοηθήσετε να βάλουν σαπούνι και να πλυθούν για 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε τα να απλώσουν το σαπούνι πάνω από τα χέρια τους και να τρίψουν για 20 δευτερόλεπτα, τραγουδώντας δύο φορές το «Happy Birthday». Βεβαιωθείτε ότι θα πλύνουν και τις παλάμες, τα δάχτυλα και ανάμεσα σε αυτά. Ξεπλύνετε τα χέρια με ζεστό νερό και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα.

Εναλλακτικά, συνιστάται ένα μωρομάντηλο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να είναι απαλό και με ισορροπημένο pH για το δέρμα του μωρού, όταν δεν απαιτείται βαθύς καθαρισμός για τα χέρια / πρόσωπο. Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση του φυσικού προστατευτικού φράγματος του δέρματος, ενώ τα χέρια θα καθαρίσουν και το μωρό θα συνεχίσει να νιώθει άνετα.

Η υγιεινή των χεριών έξω από το σπίτι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βγείτε από το σπίτι με το μωρό ή το μικρό παιδί σας, για ψώνια, να συναντήσετε συγγενείς και φίλους, να πάτε στην παιδική χαρά ή στον παιδίατρο. Ενώ βρίσκεστε έξω, τα μωρά και τα μικρά παιδιά θα χρειαστεί να αλλάξουν πάνα, να φάνε σνακ όπως φρούτα ή γιαούρτι ή να καθαριστούν εάν λερωθούν όταν παίζουν. Αυτό δημιουργεί περισσότερες προκλήσεις, ειδικά εκεί που μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα να πλυθεί με σαπούνι και νερό. Προετοιμαστείτε με ένα πακέτο μωρομάντηλα, ειδικά σχεδιασμένα και με ισορροπημένο pH, ιδανικά για να κρατήσετε το μικρό σας καθαρό σε τέτοιες καταστάσεις. Βεβαιωθείτε ότι τα μαντηλάκια είναι συμβατά με το δέρμα του μωρού και θα προστατεύσουν τη φυσική προστατευτική μεμβράνη του δέρματός του, επιλέγοντας μαντηλάκια που είναι πιστοποιημένα από τη Skin Health Alliance.

Η υγιεινή του σώματος μέσα στο σπίτι

Για το εκτεθειμένο σώμα, το μπάνιο δεν είναι απαραίτητο κάθε μέρα, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί να μην κάνουν τα μωρά μπάνιο, εάν το απολαμβάνουν, αν και δεν συνιστάται καθόλου την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση τους. Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αρκεί για το εκτεθειμένο σώμα, με το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια να πλένονται καθημερινά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις πτυχώσεις του δέρματος των μωρών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για νεογέννητα και μωρά κάτω των 3 μηνών.

Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να καθιερωθεί μια καθημερινή ρουτίνα ύπνου, με ένα χαλαρωτικό μπάνιο στη θερμοκρασία του σώματος, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη μίας πιο χαλαρής ώρας που θα οδηγήσει στον ύπνο. Καθώς το δέρμα του μωρού είναι ευαίσθητο, και αφού γίνει ενός μηνός, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικά σχεδιασμένο σαπούνι για μωρά και μία απαλή ενυδατική κρέμα για μωρά, μετά το στέγνωμα. Οι πάνες πρέπει, φυσικά, να αλλάζονται συχνά, για να διατηρούν το ευαίσθητο δέρμα τους όσο το δυνατόν πιο στεγνό.

• Πρόσωπο

Τα πρόσωπα των νεογέννητων μωρών χρειάζονται καθαρισμό όλη την ημέρα και ειδικά μετά το τάισμα. Χρειάζονται επιπλέον φροντίδα. Πριν ξεκινήσετε, συνηθίστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας πρώτα. Κρατώντας το κεφάλι του μωρού σας, πλύνετε απαλά γύρω από το κάθε μάτι, με ένα βαμβακερό πανί εμποτισμένο με ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε ένα νέο πανί για κάθε μάτι και σκουπίστε πάντα από την εσωτερική γωνία του ματιού, προς τα έξω. Εάν δεν υπάρχει κρούστα (αποξηραμένη βλέννα), η περιοχή των ματιών δεν χρειάζεται να πλυθεί. Μην πλένετε το ίδιο το μάτι. Χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο βαμβακερό ύφασμα ή ένα μαλακό πανί, σκουπίστε απαλά γύρω από το στόμα και τη μύτη του μωρού σας και μετά ολόκληρο το πρόσωπο, κινούμενοι από τη μέση, προς τα έξω. Εστιάστε σε περιοχές πίσω από τα αυτιά, κάτω από το πηγούνι και τις πτυχώσεις στον λαιμό. Θυμηθείτε να μη βάζετε ποτέ τίποτα στο κανάλι του αυτιού ή τη ρινική κοιλότητα. Στεγνώστε απαλά.

Για μωρά άνω των τριών μηνών που έχουν αρχίσει να εξερευνούν με το άγγιγμά τους, τα πρόσωπα πρέπει να πλένονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά εάν βρεθούν έξω, πριν και μετά το τάισμα, το άλλαγμα της πάνας και εάν το πρόσωπο είναι εμφανώς βρώμικο. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό ύφασμα με σαπούνι ή ένα απαλό πανί, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα δεύτερο καθαρό πανί και στεγνώστε, ταμποναριστά.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μωρομάντηλο με ισορροπημένο pH, για να κρατήσετε το πρόσωπο του μικρού σας καθαρό και φρέσκο όλη την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσετε τη φυσική προστατευτική μεμβράνη και το pH του δέρματος ισορροπημένο.

• Σώμα

Για νεογέννητα μωρά, ανάμεσα σε κάθε μπάνιο, χρησιμοποιήστε ένα φρέσκο, βρεγμένο, βαμβακερό ύφασμα ή ένα απαλό πανί, για να σκουπίσετε απαλά το σώμα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις μασχάλες. Οι πτυχώσεις γύρω από τον λαιμό και το πηγούνι είναι επίσης σημαντικό να καθαριστούν, καθώς αυτές είναι περιοχές που συχνά μπορεί να «τρέξει» γάλα ή εμετός. Κρατήστε την περιοχή του ομφάλιου λώρου του μωρού σας καθαρή και στεγνή, για να αποφύγετε τις μολύνσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρού σας. Σκουπίστε τη με ένα φρέσκο βαμβακερό πανί, βυθισμένο σε βρασμένο νερό που έχει κρυώσει, κάθε μέρα. Θα «πέσει» ανάμεσα σε 4 έως 14 ημέρες, εάν όμως έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή ερώτηση, μιλήστε με τη μαία ή τον γιατρό σας.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες αποφύγετε το πλύσιμο του ομφάλιου λώρου και κρατήστε τον όσο το δυνατόν πιο στεγνό. Μετακινηθείτε κάτω, προς τα πόδια, καθαρίζοντας απαλά τις πτυχώσεις, καθώς και πίσω από τα γόνατα. Στεγνώστε απαλά με ταμποναριστές κινήσεις. Για μωρά άνω των τριών μηνών και καθημερινά, ανάμεσα σε κάθε μπάνιο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό πανί με σαπούνι, για να πλένετε το σώμα και τα πόδια τους, ιδιαίτερα στις πτυχώσεις. Στη συνέχεια, πρέπει να ξεπλένονται με ένα δεύτερο υγρό πανί και να στεγνώνονται. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ειδικά μωρομάντηλα με ισορροπημένο pH, για να διατηρήσετε το σώμα του παιδιού σας καθαρό και φρέσκο.

• Πόδια

Για νεογέννητα μωρά, χρησιμοποιώντας ένα νωπό βαμβακερό ύφασμα ή μαλακό πανί, σκουπίστε απαλά τα πόδια, ειδικά μεταξύ των δαχτύλων και στεγνώστε απαλά. Τα νύχια των μωρών μεγαλώνουν εκπληκτικά γρήγορα, και αν δεν τα φροντίζετε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των νυχιών. Χρησιμοποιήστε ειδικούς νυχοκόπτες για μωρά για προσεκτικό κόψιμο ή δοκιμάστε μια λεπτή λίμα, για να μικρύνετε και να λειάνετε τα νύχια.

Τα πόδια των μεγαλύτερων μωρών, άνω των τριών μηνών, πρέπει να πλένονται καθημερινά ή όποτε παίζουν έξω χωρίς κάλτσες και παπούτσια, ίσως σε παιδική πισίνα ή άμμο. Τα πόδια πρέπει να καθαρίζονται απαλά με ένα μαλακό πανί με σαπούνι, με ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, να ξεπλένονται και να στεγνώνονται. Ένα ειδικά σχεδιασμένο μωρομάντηλο με ισορροπημένο pH μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τα πόδια και τα δάχτυλα του μωρού σας καθαρά και φρέσκα, ανάμεσα σε κάθε μπάνιο.

* Έρευνα της Skin Health Alliance για τα παιδιά, με 250 γονείς τον Ιούνιο του 2020 ** Η Skin Health Alliance (SHA) Hygiene Heroes είναι μια ανεξάρτητη ομάδα επαγγελματιών και ειδικών που εξειδικεύονται σε όλα τα στοιχεία της παιδιατρικής φροντίδας του δέρματος. Διευθύνονται από τη δερματολόγο Δρ. Mary Sommerlad με την αρωγή της νοσοκόμας με ειδίκευση στη δερματολογία Susan Tinker, της μαίας κοινότητας Carolyn Clark και της γονικής και παιδικής συνηγόρου Kathy Rogerson ***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5967208/

Συγκατάθεση στη χρήση cookies