Νέο μωρό; Μάθετε στα μεγαλύτερά παιδιά σας πώς να διαχειριστούν την καινούργια άφιξη

Ενώ τα περισσότερα παιδιά θα σας πουν πως τους αρέσει η ιδέα να έχουν ένα μικρότερο αδελφό ή αδελφή, στην πραγματικότητα λίγα χαίρονται που φεύγουν από το οικογενειακό επίκεντρο της προσοχής και μοιράζονται τη φροντίδα των γονιών τους με αυτό τον καινούριο άγνωστο. Υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσετε το άγχος, τόσο για το μεγαλύτερο παιδί όσο και για εσάς, και να μετατρέψετε τουλάχιστον κάποιο από το άγχος που απομένει σε θετική εμπειρία.

Προετοιμαστείτε για το αδελφάκι. Τα αληθινά συναισθήματα των νηπίων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας, σχετικά με το μωρό που θα έρθει, γίνονται περισσότερο ξεκάθαρα μέσα από τη συμπεριφορά τους και όχι μέσω αυτών που λένε. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να συμφιλιωθούν καλύτερα με αυτά τα συναισθήματα μέσω του παιχνιδιού παρά μέσω του λόγου. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξασκηθεί φροντίζοντας το αγαπημένο του παιχνίδι σαν να ήταν μωρό- δεν έχει σημασία αν είναι κούκλα, λούτρινο κουκλάκι ή ακόμα κι ένα φορτηγό. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι η ώρα του φαγητού είναι επίσης μια ώρα ευχάριστης επικοινωνίας. Δοκιμάστε να αλλάξετε πάνα σε μια κούκλα μαζί. Μάθετε επίσης, αν το μαιευτήριό σας προσφέρει ειδικά μαθήματα για τα “Μεγάλα Αδερφάκια”. Πιθανές αρνητικές αντιδράσεις. Μην εκπλαγείτε ή αναστατωθείτε αν το παιδί σας εκφράσει θυμό ή απόρριψη προς το αγέννητο ή νεογέννητο μωρό (π.χ. εκφράσεις του τύπου “Mην ανησυχείς μαμά, αν κλάψει, απλά θα την πετάξουμε!”). Το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να αρχίσει να αντιδρά περισσότερο σαν μωρό: μπορεί να ""γαντζωθεί"" επάνω σας ή προσωρινά να σταματήσει την εκπαίδευση τουαλέτας. Να θυμάστε πως όταν συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τροπο, στην πραγματικότητα δοκιμάζει να δει αν θα το απορρίψετε ή αν θα το εγκαταλείψετε για χάρη του νεογέννητου.

Αγκαλιάστε το πολλές φορές και πείτε του πόσο ξεχωριστό είναι για σας. Δώστε μια ξεχωριστή κούκλα ή ένα λούτρινο ζωάκι στο μεγαλύτερο παιδί σας για να το έχει μαζί του στο σπίτι, όταν θα έρθει και το νεογέννητο. Αυτό, δίνει τη ψευδαίσθηση στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι ταΐζει και αυτό με τη σειρά του κάποιον, τον κάνει μπάνιο, τον κουνάει και του τραγουδάει, την ώρα που κάνετε εσείς αυτά τα πράγματα στο νεογέννητο μωρό σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το καινούργιο παιχνίδι για να δείξετε στο παιδί σας πώς να κρατάει το νεογέννητο μωρό με ασφάλεια, στηρίζοντάς του καλά το κεφάλι.

Πρέπει να είναι το παιδί σας εκεί; Να θυμάστε ότι ο μεγάλος φόβος που έχουν τα μικρά παιδιά κατά την εγκυμοσύνη σας είναι ότι θα εγκαταλειφθούν και θα αντικατασταθούν. Πείτε στο παιδί σας ποιος θα μείνει μαζί του και θα το φροντίζει όσο θα γεννάτε. Συζητήστε για το τι θα κάνετε οι δυο σας όταν γυρίσετε.

Οικογενειακές σχέσεις. Τα παιδιά δικαίως ζηλεύουν όλη την προσοχή που απολαμβάνει το νεογέννητο. Όταν έρχονται επισκέπτες να δουν το νεογέννητο, είναι μια ωραία ιδέα να φέρουν ένα ιδιαίτερο δώρο στο μεγαλύτερο παιδί σας. Έτσι θα ξέρει ότι δεν το ξέχασαν. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας απογοητεύονται από το πόσο λίγη πλάκα έχει ένα νεογέννητο μωρό. Για μήνες είχαν φανταστεί ένα φίλο στο παιχνίδι και θα χρειαστούν χρόνο να επαναπροσδιοριστούν και να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους.

Να περιμένετε αντιπαλότητα μεταξύ των αδελφιών. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να εξελιχθεί σε υγιή ανταγωνισμό. Στην αρχή, θα πρέπει μάλλον να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας να εκφράσει τα αντικρουόμενα συναισθήματά του με λέξεις ή ζωγραφιές, και να του γνωστοποιήσετε με βεβαιότητα ότι ακόμα το αγαπάτε και ότι θα το φροντίζετε, ακόμη κι αν νιώθει θυμό γι' αυτόν τον ανεπιθύμητο επίσκέπτη, που ήρθε για να μείνει!

Μείνετε συνδεδεμένοι. Ιδανικά, κάθε γονιός θα πρέπει να προγραμματίσει τουλάχιστον μία ή δύο φορές μέσα στη μέρα να περάσει χρόνο με το μεγαλύτερο αδερφάκι. Η διάρκεια του χρόνου δεν έχει τόση σημασία όση έχει η απρόσκοπτη προσοχή στο παιδί σας. Αυτό, όχι μόνο αντιμετωπίζει τους φόβους εγκατάλειψης και αντικατάστασής του, αλλά κάνει πιο εύκολο για το ίδιο να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες ώρες μέσα στην ημέρα που θα χρειαστεί να εστιάσετε αποκλειστικά στο νεογέννητο μωρό. Μια οικογένεια που μεγαλώνει είναι μια καταπληκτική εμπειρία και σύντομα τα παιδιά σας θα παίζουν και θα γελάνε μαζί. Απολαύστε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies