Νέος αδερφός ή νέα αδερφούλα: συστήνοντας τα αδέρφια

Όταν σκεφτόμαστε τις σχέσεις ανάμεσα σε αδέρφια, η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό είναι ""ανταγωνισμός"". Στην πραγματικότητα, αυτή η εντύπωση δεν είναι εντελώς λανθασμένη. Τα αδέρφια μπορεί να καταλήξουν να ανταγωνίζονται για την προσοχή των γονιών τους.

Σαν γονιός, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που να αναπτύσσει σχέσεις αγάπης, στήριξης και συνεργασίας, αντί για σχέσεις ανταγωνισμού. Μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας για τον ερχομό ενός νέου μωρού.

Πείτε το στο παιδί σας πριν το μάθουν οι γείτονες. Είναι καλύτερο τα νέα για το νέο μωρό να τα μάθει το παιδί σας από εσάς και όχι από κάποιον άλλον. Θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε να του το πείτε λίγο πριν το πείτε στους φίλους σας. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας δε θα μαρτυρήσει τα νέα, πριν να είστε έτοιμη να τα ανακοινώσετε.

Ευχαριστηθείτε με το ""μεγάλο αγόρι"" σας ή το ""μεγάλο κορίτσι"" σας. Ακόμα κι αν δεν περιμένατε ένα δεύτερο παιδί, είναι σημαντικό να γιορτάσετε το ότι το πρωτότοκο παιδί σας μεγαλώνει. Η μετάβαση από το μπιμπερό στη στερεά τροφή, από τις πάνες στα εσώρουχα, κ.λπ. αποτελούν στιγμές ορόσημα που δείχνουν ότι το παιδί σας μεγαλώνει. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, είναι σημαντικό να τους δείχνετε το πόσο περήφανη είστε που μεγαλώνουν και γίνονται ""μεγάλα παιδιά"". Αυτό μπορεί να τα προετοιμάσει ώστε να δουν τον εαυτό τους και ως ""ο μεγάλος αδερφός"" ή ""η μεγάλη αδερφή"".

Επιλέξτε το χρόνο των αλλαγών. Σε μερικές περιπτώσεις, ίσως να χρειαστεί να προγραμματίσετε τις στιγμές που θα κάνετε κάποιες αλλαγές ως μέρος της μεταβατικής περιόδου. Για παράδειγμα, ίσως να μην είναι σωστό να μεταφέρετε το μεγαλύτερο παιδί σας σε ένα νέο υπνοδωμάτιο και το μωρό στο ""παλιό"" ταυτόχρονα, γιατί το πρωτότοκο παιδάκι σας μπορεί να νιώσει ότι το αντικαθιστάτε. Το να επιλέξετε σωστά το χρόνο θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να δείξετε και στα δύο παιδιά σας το πόσο περήφανη είστε με την ανάπτυξή τους.

Αφήστε τα να βοηθήσουν. Όπως γνωρίζετε ήδη, τα μωρά χρειάζονται πολλή δουλειά και προσοχή και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας μεγάλος αδερφός ή αδερφή μπορεί να βοηθήσει. Το πρωτότοκό σας παιδί μπορεί να μιλάει ή να τραγουδάει στο μωρό, να βοηθάει με τα μπιμπερό ή με την αλλαγή της πάνας κ.α. Όταν βρίσκετε τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει το πρωτότοκο παιδί σας, του στέλνετε αρκετά σημαντικά μηνύματα: ότι το εμπιστεύεστε, ότι μπορεί να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο, ότι μια πλευρά του να είναι ο μεγάλος αδερφός ή αδερφή είναι και το να φροντίζει το μικρό αδερφάκι και ότι όλοι μαζί αποτελείτε μια ομάδα.

Καθησυχάστε τα. Μία κοινή ανησυχία που έχουν τα πρωτότοκα παιδιά είναι ότι ένα νέο μωρό θα τα αντικαταστήσει μέσα στην καρδιά σας. Κάθε τόσο (και πριν και μετά την άφιξη του μωρού), να λέτε (και να δείχνετε) στο πρωτότοκό σας ότι θα το αγαπάτε πάντα το ίδιο.

Περάστε το μήνυμα και στους άλλους ενήλικες. Ενώ εσείς καθησυχάζετε το πρωτότοκο παιδί σας, να προσέχετε να μην υπονομεύουν τις προσπάθειές σας άλλοι ενήλικες, χωρίς να το θέλουν. Πείτε τους να αποφεύγουν σχόλια ή αστεία που να υπονοούν ότι το νέο μωρό θα αντικαταστήσει το πρώτο σας παιδί ή ότι θα είσαστε πολύ απασχολημένη για να του δείξετε ότι το αγαπάτε και να του δώσετε την προσοχή σας. Αναγνωρίστε του το δικαίωμα και την απόλυτα φυσιολογική του επιθυμία να σκέφτεται ότι ένιωθε καλύτερα, όταν είχε την αποκλειστική προσοχή και φροντίδα των γονιών του, αλλά ότι θα έρθει καιρός, αργότερα, που θα νιώθει τυχερό να έχει αδερφό ή αδερφή.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies