13 συμβουλές για τη νυχτερινή εκπαίδευση τουαλέτας

Το παιδάκι σας τα καταφέρνει με το γιογιό μέσα στη μέρα; Ε, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε έτοιμοι για την εκπαίδευση τουαλέτας και το βράδυ! Μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ για να δούμε σε τι διαφέρουν αυτές οι δύο διαδικασίες, πώς και πότε να ξεκινήσετε την ολονύκτια εκπαίδευση τουαλέτας αλλά και το πώς θα κάνετε αυτό το εγχείρημα ακόμα πιο εύκολο για εσάς και το παιδάκι σας!

Πρωινή vs. Νυχτερινή εκπαίδευση τουαλέτας

Συνήθως, τα παιδιά ξεκινούν την εκπαίδευση τουαλέτας γύρω στα 2 έτη, κάποια λίγο νωρίτερα και άλλα λίγο αργότερα.

Τι είναι η πρωινή εκπαίδευση; Το να αναγνωρίζει την επιθυμία να ουρήσει και να πηγαίνει στο γιογιό ή στην τουαλέτα μόνο του ή με τη βοήθεια ενός έμπιστου ενήλικα. Ουσιαστικά, μέχρι το τέλος της διαδικασίας, το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και να μην βασίζεται πλέον στις πάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και αφού η πρωινή εκπαίδευση τουαλέτας στεφθεί με επιτυχία, σειρά έχει η νυχτερινή!

Να θυμάστε: ακόμα και με την πρωινή «κατάκτηση», είναι πολύ πιθανό το νήπιο να συνεχίσει να χρειάζεται πάνες το βράδυ και ίσως και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η διαδικασία δεν είναι ίδια για όλα τα παιδάκια καθώς κάποια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταφέρουν να μένουν στεγνά μέσα στη νύχτα. Ο έλεγχος του εντέρου συνήθως αναπτύσσεται νωρίς. Μερικά παιδιά δεν μπορούν να μείνουν στεγνά τη νύχτα μέχρι να γίνουν περίπου 5 ή 6 ετών, και αυτό είναι OK.

Πότε να κάνετε εκπαίδευση τουαλέτας τη νύχτα;

Αυτό εξαρτάται από το παιδάκι σας. Παρόλο που μπορείτε να ενσωματώσετε κάποιες νυχτερινές τεχνικές εκπαίδευσης τουαλέτας το πρωί, καλύτερα να περιμένετε μέχρι το μικρό σας να χρησιμοποιεί τακτικά την τουαλέτα πριν ασχοληθείτε με το πώς θα παραμένει στεγνό τη νύχτα. Συγκεκριμένη ηλικία δεν υπάρχει, γιατί είναι γνωστό ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Ωστόσο, εάν το παιδί σας ξεκινήσει την εκπαίδευση τουαλέτας σε ηλικία περίπου 2 ετών, μπορεί να είναι έτοιμο να αρχίσει να ασχολείται με τη νυχτερινή στεγνότητα περίπου στην ηλικία των 3 ετών.

Tip

Μην πιέζετε το παιδί σας να μάθει το γιογιό ή την τουαλέτα αν δεν είναι έτοιμο. Σύμφωνα με έρευνες, το να ξεκινήσετε πολύ νωρίς παρατείνει τη διαδικασία. Άρα καλύτερα να περιμένετε και, πού ξέρετε, έτσι το παιδί σας μπορεί να καταφέρει αυτό το βήμα σε μικρότερη ηλικία!

Είναι εφικτή η νυχτερινή εκπαίδευση τουαλέτας;

Ναι! Σίγουρα είναι μια πρόκληση για τον γονιό - να εκπαιδεύσει το παιδάκι του τη νύχτα, όταν εκείνο κοιμάται βαθιά - αλλά γίνεται! Και καλό είναι να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

  • Έλεγχος του εντέρου. Το πιο πιθανό είναι να μην έχει διάθεση για κενώσεις μέσα στη νύχτα, καθώς τα παιδιά τείνουν να «πετυχαίνουν» τον έλεγχο του εντέρου κατά τη διάρκεια της πρωινής εκπαίδευσης. Αλλά, φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

  • Έλεγχος της ουροδόχου κύστης. Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει η ουροδόχος κύστη και για να μπορέσει ο εγκέφαλος να στείλει σήμα ότι είναι ώρα να ξυπνήσει από τον ύπνο για «τσισάκια». Αυτή η φυσιολογική ανάπτυξη δεν ολοκληρώνεται συνήθως μέχρι την ηλικία των 6 ετών και γι’ αυτό η νυχτερινή ενούρηση είναι συχνή σε παιδιά έως 5 ή 6 ετών.

  • Βραδινό ξύπνημα. Κάποιοι γονείς αναρωτιούνται αν το να ξυπνήσουν το παιδί τους πρέπει να είναι μέρος της εκπαίδευσης τουαλέτας τη νύχτα. Είναι καλύτερο να το αφήσετε να αναπτύξει την ικανότητα να ξυπνά μόνο του όταν χρειάζεται να ουρήσει. Ωστόσο, εάν το παιδί σας βρέχει το κρεβάτι το βράδυ μετά την ηλικία των 5 ετών, θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Κοριτσάκι κάνει τουαλέτα στο γιογιό

13 συμβουλές για το πώς να κάνετε εκπαίδευση τουαλέτας τη νύχτα

Για να βοηθήσουμε εσάς και το μικρό σας, συγκεντρώσαμε 13 από τις καλύτερες συμβουλές μας για την εκπαίδευση τουαλέτας τη νύχτα.

1. Ενθαρρύνετε το νήπιό σας να ουρήσει πριν πάει για ύπνο

Μια τελευταία επίσκεψη στην τουαλέτα, πριν τον ύπνο! Αυτή είναι μια από τις καλύτερες και πιο απλές συμβουλές για το πώς να κάνετε την εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι θα αδειάσει την ουροδόχο κύστη του πριν πέσει στο κρεβάτι κι αυτό μπορεί να αποτρέψει την υγρασία το βράδυ.

2. Ακολουθήστε μια ήρεμη ρουτίνα ώρας ύπνου

Επιλέξτε κάποιες ήρεμες και χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως το να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο. Το να τελειώνει η μέρα του με ήρεμο τρόπο, βοηθά στην προετοιμασία για ύπνο αλλά και στη μείωση του στρες. Ας μην ξεχνάμε πως το στρες συνδέεται με την υγρασία στο κρεβάτι το βράδυ και αυτό από μόνο του μπορεί να… πισωγυρίσει το παιδί που είναι σχεδόν ή πλήρως εκπαιδευμένο.

3. Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα που ξεκινά με την ούρηση

Καλημέρα με… πρόγραμμα! Είναι καλό να φτιάξετε μια ρουτίνα αφύπνισης για το πρωί, που ξεκινά με την επίσκεψη στην τουαλέτα, για τον εξής λόγο: ενώ μια νυχτερινή ρουτίνα ενθαρρύνει το παιδί να αδειάσει την κύστη του πριν κοιμηθεί, μια πρωινή ρουτίνα μπορεί να το βοηθήσει να περιμένει να ουρήσει μέχρι να ξυπνήσει.

4. Χρησιμοποιήστε πάνες νύχτας

Το μικρό σας κατέκτησε την πρωινή εκπαίδευση; Μπορείτε να κάνετε την αλλαγή από πάνα σε πάνα νύχτας. Η πάνα-βρακάκι μοιάζει περισσότερο με εσώρουχο και βοηθά το παιδάκι να συνηθίσει στην ιδέα να ανεβάζει και να κατεβάζει το εσώρουχό του. Με έξτρα απορροφητικότητα, χαρίζει στο νήπιο την προστασία και άνεση που χρειάζεται, μέχρι να είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο.

5. Καθησυχάστε το

Ποιος είναι ο σκοπός; Μα φυσικά να κάνετε την εκπαίδευση τουαλέτας μία όσο πιο θετική και λιγότερο αγχωτική εμπειρία γίνεται! Αυτό σημαίνει να καθησυχάζετε το παιδάκι σας όταν συμβαίνουν «ατυχήματα», να του υπενθυμίζετε ότι όλα τα παιδιά θέλουν χρόνο για να μάθουν πώς να ξυπνούν για να ουρήσουν σε αυτή την ηλικία και ότι ένα «ατύχημα» είναι απολύτως ΟΚ.

6. Επιλέξτε τον έπαινο, όχι την τιμωρία

Το μικρό παιδί δεν μπορεί να ελέγξει το πότε ξυπνάει να ουρήσει ούτε ότι η ουροδόχος κύστη του έχει χρόνο αναμονής! Το να το μαλώνετε ή να το τιμωρείτε επειδή ούρησε τη νύχτα, το μόνο που θα κάνει είναι να εμποδίσει την πρόοδό του και να προκαλέσει άγχος ή φόβο. Αντίθετα, να το επαινείτε όταν ξυπνά στεγνό ή όταν σηκώνεται για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα τη νύχτα!

7. Δώστε του το ΟΚ να σας ξυπνήσει αν χρειαστεί

Ίσως το παιδί σας φοβάται να ξυπνήσει και να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα τη νύχτα, όταν είναι σκοτάδι. Όταν ξεκινάτε την εκπαίδευση τουαλέτας το βράδυ, είναι καλό να ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε εσάς για βοήθεια ή να σας ζητήσει να πάτε παρέα.

8. Κάντε εύκολη την πρόσβαση στην τουαλέτα

Βεβαιωθείτε ότι η διαδρομή μέχρι εκεί θα είναι… ομαλή! Ας έχετε, για παράδειγμα, τις πόρτες του υπνοδωματίου και του μπάνιου ανοιχτές τη νύχτα ή/και βάλτε φωτάκι νυκτός στο δωμάτιο του παιδιού, στον διάδρομο και στο μπάνιο. Tip: αφήστε το να επιλέξει το φωτάκι που θέλει ώστε τα αγαπημένα του ζωάκια ή χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων να το «οδηγούν» στην τουαλέτα.

9. Εξηγήστε γιατί μπορεί να «βρέχει» το κρεβάτι

Όσο μεγαλώνει, είναι καλό να του μιλάτε για τα «σκαμπανεβάσματα» της νυχτερινής εκπαίδευσης τουαλέτας και γιατί μπορεί να βρέχει ακόμα το κρεβάτι. Παρόλο που η νυχτερινή ενούρηση δεν έχει μια ξεκάθαρη αιτία, το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να το παρηγορήσει (αν π.χ. γνωρίζει ότι η μαμά, ο μπαμπάς ή το αδερφάκι πέρασαν επίσης αυτή τη διαδικασία).

10. Κάντε τη μετάβαση σε εσώρουχα όταν είστε έτοιμοι

Το παιδί σας πιθανότητα θα ενθουσιαστεί που φοράει εσώρουχα «μεγάλου παιδιού» κατά τη διάρκεια της νύχτας! Αυτό είναι καλό γιατί δεν θα θέλετε να φοράει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνες νύχτας, όσο εκπαιδεύεται στην τουαλέτα. Για να αποφύγετε όμως τα πισωγυρίσματα στην εκπαίδευση, καλύτερα να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να ξυπνήσει με στεγνή πάνα νύχτας

  • για τουλάχιστον μερικές νύχτες στη σειρά

  • με συνέπεια για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.

11. Χρησιμοποιήστε ένα αδιάβροχο κάλυμμα

Πολύ συχνά, τα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νυχτερινής εκπαίδευσης τουαλέτας. Μόλις το μικρό σας αρχίσει να χρησιμοποιεί κανονικά εσώρουχα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει «ατυχήματα» οπότε καλό είναι να έχετε τοποθετήσει ένα αδιάβροχο κάλυμμα για να προστατέψετε το στρώμα του.

12. Προετοιμαστείτε για «ατυχήματα»

Μερικά παιδιά μπορεί να ξυπνήσουν αφού βρέξουν το κρεβάτι και να ζητήσουν τη βοήθειά σας. Για κάθε ενδεχόμενο, ας έχετε κάπου δίπλα: πάνες νύχτας, μωρομάντηλα, καθαρό σεντόνι, καθαρά εσώρουχα και πιτζάμες. Και μην ξεχνάτε να παραμένετε πάντα ήρεμοι!

Tip

Επικοινωνήστε με το νηπιαγωγείο του μικρού σας ώστε να υπάρχει αλλαξιά σε εσώρουχα και ρούχα. Πολλά σχολεία το ενθαρρύνουν ή το καθιστούν ακόμα και υποχρεωτικό.

13. Εξασκηθείτε στην… υπομονή

Σε όλη τη διάρκεια της νυχτερινής εκπαίδευσης τουαλέτας, να είστε υπομονετικοί για να νιώθει και το παιδάκι σας ήρεμο και ασφαλές! Αυτό, σε συνδυασμό με το σωστό timing, θα οδηγήσει στην επιτυχία!

Αγοράκι κάνει τουαλέτα μόνο του

Πότε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο

Ακόμα κι αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές μας σχετικά με το πώς να εκπαιδεύσετε ένα μικρό παιδί τη νύχτα, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ. Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό για ένα παιδί που είναι 3, 4 ή ακόμα και 5 ετών να προσπαθεί για τη νυχτερινή εκπαίδευση τουαλέτας.

Η διαχείριση της ενούρησης στο κρεβάτι είναι ένα βασικό μέρος της νυχτερινής εκπαίδευσης τουαλέτας. Μάλιστα, ορισμένα παιδιά μπορεί να ασχολούνται με αυτό το θέμα περιστασιακά μέχρι την εφηβεία. Έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Τα ατυχήματα είναι κοινά για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πρωινής ή νυχτερινής εκπαίδευσης τουαλέτας.

  • Μετά από έξι μήνες εκπαίδευσης τουαλέτας, τα «ατυχήματα» μπορεί να μειωθούν, αλλά μπορεί ακόμα να συμβούν, ειδικά τη νύχτα.

  • Η ενούρηση στο κρεβάτι συνήθως επιμένει για έως και ένα χρόνο μετά την έναρξη της νυχτερινής εκπαίδευσης τουαλέτας.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο εάν το μικρό σας είναι μεγαλύτερο από 5 ετών και εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι το βράδυ, παρά τις προσπάθειες εκπαίδευσης τη νύχτα. Πιθανότατα χρειάζεται απλώς λίγο επιπλέον χρόνο αλλά ο παιδίατρος μπορεί να αναζητήσει σημάδια για τυχόν προβλήματα και να προσφέρει συμβουλές ή επιλογές θεραπείας, εάν είναι απαραίτητο.

Εκπαίδευση τουαλέτας - συχνές ερωτήσεις

Τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, επομένως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία. Ωστόσο, εάν το παιδί σας εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι το βράδυ μετά την ηλικία των 5 ετών, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να λάβετε πιο συγκεκριμένες συμβουλές.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies