Εκπαίδευση τουαλέτας: οι φοβίες του μωρού σας

Αν και οι γονείς συχνά σκέφτονται τις δικές τους δυσκολίες όταν εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στην τουαλέτα, αυτό που περνάει το παιδί κατά τη διάρκεια της μάθησης είναι ακόμα πιο τρομακτικό. Αν καταλάβετε τις προοπτικές του παιδιού σας στην εκπαίδευση τουαλέτας, θα σας βοηθήσει να αποσαφηνίσετε το ρόλο σας ως «δασκάλα» και θα το βοηθήσει να φτάσει στην επιτυχία. Η ζωή είναι άδικη! Έτσι όπως το βλέπει το παιδί σας, είναι υποχρεωμένο να παραδώσει ένα μέρος του εαυτού του όταν πηγαίνει στην τουαλέτα. Είναι κάτι που δημιούργησε το ίδιο και τώρα πρέπει να το βάλει σε ένα αυθαίρετο και συχνά άβολο μέρος!

Χρησιμοποιώντας το μπάνιο σημαίνει, ότι πρέπει να διακόψει το καλύτερο μέρος της ημέρας του, το παιχνίδι, για μια δραστηριότητα που το αποδιοργανώνει και του τρώει χρόνο. Αν τα κακά του είναι σκληρά ή ήταν στο παρελθόν, ίσως η διαδικασία να είναι ακόμα και οδυνηρή ή στενόχωρη. Tο παιδί σας πρέπει να διαχειριστεί τη νέα αυτή κατάσταση: όταν φτιάχνει την πολύτιμη «παραγωγή» του, αυτή απομακρύνεται με το καζανάκι και δεν εμφανίζεται ποτέ ξανά! Τα άλλα πράγματα που φτιάχνει, επιδεικνύονται με περηφάνια πάνω στο ψυγείο. Γιατί αυτό συγκεκριμένα δεν έχει την ίδια τύχη; Αυτή η διαδικασία εγείρει μερικές τρομακτικές ερωτήσεις: Αν πέσει μέσα, το νερό που στροβιλίζεται και κάνει θόρυβο θα το καταπιεί κι  εκείνο και δε θα το ξαναδεί κανείς; Και πού πάει, τέλος πάντων; Τι βρίσκεται κάτω από τη λεκάνη της τουαλέτας; Υπάρχει ένα τέρας εκεί κάτω, έτοιμο να αρπάξει τον ποπό του ανά πάσα στιγμή; (Αυτή η τελευταία πεποίθηση είναι σχεδόν παγκόσμια ανάμεσα σε παιδιά με μεγαλύτερα αδέρφια που συχνά χαίρονται να τρομοκρατούν τα ανυποψίαστα μικρότερα αδερφάκια τους).

Συμπέρασμα: Αφού έχει τελειώσει επιτυχώς, αναγκάζεται να σκουπίσει τον ποπό του (μπλιαχ!) και μετά να πλύνει τα χέρια του, κάτι που ελάχιστα παιδιά πραγματικά χαίρονται. Μετά πρέπει να παλέψει να ανεβάσει το παντελόνι του σωστά χωρίς να γυρίσει το λάστιχο στη ζώνη και με το ένα πόδι σε κάθε μπατζάκι!

Είναι ακόμη χειρότερο όταν το παντελόνι του έχει μεταλλικά κουμπάκια, φερμουάρ ή κανονικά κουμπιά. (Στη βιασύνη τους να τελειώσουν με τη δουλειά και να γυρίσουν στο παιχνίδι, τα περισσότερα αγοράκια μαθαίνουν γρήγορα ότι το τράβηγμα ενός φερμουάρ μπορεί να είναι επικίνδυνη επιλογή).

Αν έχει ελαφρώς βρέξει ή λερώσει το εσώρουχό του επειδή έκανε λάθος στο συγχρονισμό, πρέπει να το ξαναφορέσει και να ελπίσει ότι δε θα το καταλάβουν οι γονείς ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Αν το καταλάβουν, αυτό θα σημαίνει ότι παραδέχεται την αποτυχία του, όπως επίσης ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν τον κοιτάνε με απογοήτευση! Θέλει να ευχαριστήσει τη μαμά και τον μπαμπά και αναρωτιέται αν θα τον αγαπάνε ακόμα, αν δεν μπορέσει να κάνει σωστά αυτή την ενοχλητική δουλειά!

Ήταν τόσο εύκολο όταν άφηνε την πάνα απλά να φροντίζει για αυτό το θέμα! Γιατί τόση ανησυχία και μπελάς τώρα, όταν παλιά η ζωή του ήταν τόσο απλή; Όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να θυμάται στην τουαλέτα και για τα οποία διακινδυνεύει και του κλέβουν χρόνο, τα κάνει τώρα απλά για να ευχαριστήσει όλους αυτούς που αγαπάει περισσότερο. Για εκείνο, όλα φαίνονται τόσο παράξενα, μπερδεμένα, τρομακτικά και γεμάτα πιθανότητες να τα κάνει «θάλασσα». Όλα αυτά μαζί είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα από την πλευρά του. Δεν είναι να απορεί κανείς ότι θα νιώσει τόσο σπουδαία όταν μάθει την εκπαίδευση τουαλέτας!

Αναγνωρίστε του όλα αυτά που έχει κάνει για να σας ευχαριστήσει και κάντε το να νιώσει καλά για τον εαυτό του. Και πάντα να το καθησυχάζετε σε όλη τη διάρκεια της εκμάθησης!

Τα Pampers Pants χαρίζουν στο μωρό σας την προστασία και την άνεση που χρειάζεται, μέχρι να είναι έτοιμο για το γιογιό!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies