Η εκπαίδευση τουαλέτας και η επιβράβευση

Τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά με την εκπαίδευση στο γιογιό. Μήπως όμως το παιδί σας ξαφνικά έμεινε στάσιμο; Ή, ακόμη χειρότερα, μήπως έχει παρατήσει την προσπάθεια; Μην ανησυχείτε, είναι απολύτως φυσιολογικό για τα παιδιά να χρειάζονται τον χρόνο τους ή να αντιμετωπίζουν μια αποτυχία. Η δουλειά σας είναι να τα αποδέχεστε και να τα υποστηρίζετε ανεξάρτητα με το που έχει φτάσει η πρόοδός τους. Ακόμα κι έτσι, μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να προχωρήσει, προσφέροντάς του κάποια διασκεδαστικά κίνητρα.

Δείτε πώς μπορείτε να τα παρακινήσετε χωρίς πίεση:

**Η τέχνη της επιβράβευσης

**

Οι ανταμοιβές και οι επιβραβεύσεις μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά «εργαλεία» όταν χρησιμοποιούνται σωστά.  Αλλιώς μπορεί να αποτύχουν, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους εντελώς μακριά από το γιογιό και κατευθείαν στη διεκδίκηση του «επάθλου». Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να κρατήσετε τα πράγματα σε καλό δρόμο:

 • Ξεκινήστε με μη υλικές ανταμοιβές. Η στοργή και τα συγχαρητήριά σας είναι οι πιο πολυπόθητες ανταμοιβές! Θα πρέπει πάντα να προσφέρετε επαίνους ή μια αγκαλιά κάθε φορά που το παιδί σας προσπαθεί να κάνει ένα βήμα, όπως το να σας λέει πότε κάνει τσισάκια του, ακόμα και όταν φοράει πάνα. Μπορείτε επίσης να «γιορτάζετε» τις μικρές του επιτυχίες (όπως το να κάθεται στο γιογιό, ακόμη και αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα), π.χ. με ένα τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Μερικοί γονείς φτιάχνουν ένα τραγουδάκι ή έναν χορό για να «γιορτάσουν» το γεγονός πως το παιδί τους κατάφερε να κάνει την ανάγκη του στο γιογιό. Μην το παρακάνετε όμως, δεν θέλετε να γίνει η διαδικασία αυτή υπερβολικά σημαντική ή να πιέζεται υπερβολικά το παιδί σας.

 • Προσπαθήστε να ανταμείψετε το μικρό σας με ένα μικρό «δωράκι» κάθε φορά που πετυχαίνει ένα στόχο. Πηγαίνετε μαζί στο κατάστημα και αγοράστε μικρά δωράκια: αυτοκόλλητα, αυτοκινητάκια (στο μέγεθος του σπιρτόκουτου), κηρομπογιές κ.λπ. Τοποθετήστε τα σε ένα σημείο που να μην φτάνει το παιδί σας, αλλά να μπορεί μόνο να τα βλέπει όταν θα κάθεται στο γιογιό. Δώστε του το δώρο μόνο όταν πετυχαίνει το στόχο, ειδάλλως τα δώρα σας θα τελειώσουν μέσα σε λίγες μόνο ώρες!

 • Αποφύγετε την αγορά μεγάλων και ακριβών αντικειμένων. Το να δελεάζετε το παιδί σας με πολύ μεγάλα ή εντυπωσιακά δώρα, μετατοπίζει την προσοχή του από το να μάθει κάτι καινούριο, στο να πάρει τα δώρα. Αυτό το προδιαθέτει να περιμένει κάτι τεράστιο, κάθε φορά που κάνει κάτι που θα έπρεπε να γίνει φυσιολογικά. Αυτό που θέλετε είναι το παιδί σας να χρησιμοποιεί το γιογιό του για να έχει έλεγχο και εμπιστοσύνη στο σώμα του, όχι επειδή είναι το εισιτήριό του για ένα νέο παιχνίδι.

 • Παρά το γεγονός ότι το να προσφέρετε στο παιδί σας βρώσιμα δωράκια - καραμέλα, παγωτό, τσιπς - μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ενάντια στη χρήση τροφίμων ως ανταμοιβή. Δεν θέλετε το παιδί σας να αρχίσει να βλέπει ορισμένα τρόφιμα (π.χ. τα γλυκά) ως κάτι που λαμβάνει όταν σας ευχαριστεί ή κάνει κάτι «καλό». Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ασκούν ήδη έλεγχο σε ό,τι μπαίνει αλλά και σε ό,τι βγαίνει από το σώμα τους. Είναι καλύτερα τα ζητήματα του φαγητού να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, αντί να σχετίζονται με την εκπαίδευση στη χρήση του γιογιό.

 • Φτιάξτε έναν πίνακα ανταμοιβών. Τα μεγαλύτερα παιδιά (γενικώς από 4 ετών και άνω) θα κατανοήσουν την έννοια της ανταμοιβής μετά από μια σειρά επιτυχιών. Για να παρακολουθείτε την πρόοδο του παιδιού σας, φτιάξτε έναν «πίνακα ανταμοιβών», που θα αποτελεί μια οπτική υπενθύμιση για ό,τι πρέπει να καταφέρει προκειμένου να πάρει ένα βραβείο. Για παράδειγμα, για κάθε ημέρα της εβδομάδας που το παιδί σας μένει στεγνό, μπορείτε να τοποθετείτε στον πίνακα ένα χρυσό αστέρι (ή κάποιο άλλο αυτοκόλλητο). Όταν μαζέψει πέντε αστέρια, θα παίρνει ένα μικρό βραβείο – μια βόλτα στον κινηματογράφο ή ένα λούτρινο ζωάκι.

 • Η άμεση ανταμοιβή του παιδιού σας, πιθανότατα θα ενισχύσει αυτή την επιθυμητή συμπεριφορά. Τα περισσότερα παιδιά – ιδίως τα μικρότερα - δεν μπορούν εύκολα να συνδέσουν την ανταμοιβή με τη συμπεριφορά εάν αυτή γίνει μερικές ώρες μετά την επίτευξη του στόχου τους.

Επιπλέον πρακτικές για να παρακινήσετε το μικρό σας **

**

Υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι για να παρακινήσετε το παιδί σας, εκτός από την ανταμοιβή. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτές τις πρακτικές που είναι δοκιμασμένες από γονείς:

 • Κάντε το γιογιό το καλύτερο κάθισμα στο σπίτι! Εάν θέλετε το παιδί σας να περνά περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα, θα πρέπει να γίνει ένας χώρος διασκεδαστικός και άνετος για να κάτσει. Πηγαίνετε μαζί για ψώνια για να αγοράσετε καινούριο γιογιό, όπως ένα που έχει το αγαπημένο του χρώμα ή ένα χαρούμενο σχήμα – ένα ζώο ή ένα αυτοκίνητο. Επίσης, μπορείτε να διακοσμήστε το γιογιό που ήδη έχετε, με λαμπερά αυτοκόλλητα. Μπορείτε ακόμα να γράψετε το όνομα του παιδιού σας στην τουαλέτα με ανεξίτηλο μαρκαδόρο ήνα βάλετε μερικά παιδικά βιβλία κοντά στο γιογιόγια να το ενθαρρύνετε να παραμείνει καθισμένο λίγο περισσότερο.

 • Παιχνίδι με το χρώμα. Ρίξτε μερικές σταγόνες μπλε υγρού (π.χ. αυτό για το χρωματισμό τροφίμων) στη λεκάνη της τουαλέτας ή στο γιογιό. Δείξτε στο παιδί σας πως προσθέτοντας σε αυτό κίτρινο χρώμα (το ίδιο χρώμα με τα ούρα του) το μπλε γίνεται πράσινο. Μόλις το παιδί σας δει τη μαγική αλλαγή του χρώματος, ίσως να είναι πιο πρόθυμο να κάνει μόνο του το χρώμα να αλλάξει!

 • Βάλτε στην παρέα κι ένα παιχνίδι. Το να πηγαίνει το παιδί στο μπάνιο είναι πολύ πιο διασκεδαστικό όταν έχει παρέα - όπως ένα αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι ή μια αδιάβροχη κούκλα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δείξει στο «φίλο» ή τη «φίλη» του πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα: είναι πολύ πιθανό αργότερα να προσπαθήσει να κάνει κι εκείνο το ίδιο.

 • Κάντε την πρακτική με ένα στόχο.Για να δελεάσετε το μικρό σας αγοράκι να μάθει πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα όρθιο (και να πετυχαίνει τη λεκάνη), κάντε τη διαδικασία αυτή να φαίνεται σαν παιχνίδι. Ρίξτε μερικά στρογγυλά γαριδάκια ή πατατάκια μέσα στη λεκάνη και ζητήστε του να τα σημαδέψει . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χάρτινους στόχους με χρωματιστό χαρτί υγείας ή να αγοράστε ειδικά αυτοκόλλητα σε διάφορα σχήματα που είναι κατάλληλα για τη λεκάνη της τουαλέτας.

Εσώρουχα και ρούχα **

**

 • Αγοράστε ένα εσώρουχο (σωβρακάκι ή μποξεράκι) για «μεγάλα» παιδιά! Η μετάβαση από τις πάνες στο εσώρουχο είναι ένας ευχάριστος τρόπος για το παιδί σας να αισθανθεί ότι έχει μεγαλώσει. Ακόμα κι αν δεν είναι αρκετά έτοιμο, η εμπειρία της αγοράς μερικών τέτοιων εσωρούχων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μόλις φορέσει ένα εσώρουχο που θα του αρέσει, ίσως είναι πιο πρόθυμο να το διατηρήσει ωραίο και στεγνό. (Προμηθευτείτε αρκετά ζευγάρια, γιατί θα υπάρχουν σίγουρα και μερικά «ατυχήματα».)

 • Ντύστε το παιδί σας με ρούχα που βγαίνουν εύκολα. Ανπρέπει να μπει στον κόπο να ξεκουμπώνει πολλές κόπιτσες, φερμουάρ ή κουμπιά για να χρησιμοποιήσει το γιογιό του, είναι πιθανό να τα παρατήσει. Δοκιμάστε να κάνετε πιο απλή την ντουλάπα του παιδιού σας – οι φορμούλες ή άλλα παντελόνια με ελαστικό κράτημα στη μέση λειτουργούν αρκετά καλά. Κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, ίσως να σκεφτείτε να αφήσετε το παιδί σας να τριγυρνά χωρίς ρούχα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να βρει το γιογιό του και να καθίσει. Αν τίποτε από όσα έχετε δοκιμάσει δεν φέρνει αποτέλεσμα, τότε αυτό που σας λέει το παιδί σας είναι πως δεν είναι έτοιμο ακόμη. Στην περίπτωση αυτή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να υποχωρήσετε και να περιμένετε μέχρι να είναι σωματικά και συναισθηματικά έτοιμο να προχωρήσει και στην αγωγή καθαριότητας.

Τα Pampers Pants χαρίζουν στο μωρό σας την προστασία και την άνεση που χρειάζεται, μέχρι να είναι έτοιμο για το γιογιό!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies