Πρώτη ημέρα στον βρεφονηπιακό σταθμό: Πώς θα προετοιμαστούμε, παιδιά και γονείς!

Η επιλογή της λύσης του βρεφονηπιακού σταθμού για το παιδάκι μας ώστε -συνήθως- οι γονείς να επιστρέψουν στην εργασία τους, επιλέγεται όλο και συχνότερα από πολλές οικογένειες. Οι γονείς γνωρίζουν πως το παιδάκι τους βρίσκεται σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την ηλικία του, προσανατολισμένο στην κατάλληλη φροντίδα του, με ανθρώπους έμπειρους και επαγγελματίες.

Υπάρχει όμως, πράγματι, μία «δυσκολία» στην όλη υπόθεση, που παραδέχονται γονείς, αλλά και παιδαγωγοί: Πρόκειται για τη στιγμή που το παιδάκι μας φεύγει από την αγκαλιά μας και μπαίνει στον χώρο του σταθμού. Ειδικά οι πρώτες φορές αυτού του αποχωρισμού μπορεί να είναι δύσκολες για την ψυχολογία, όχι μόνο του μωρού μας, αλλά και τη δική μας. Δείτε παρακάτω, ορισμένες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα για εκείνη τη στιγμή.

Γνωρίζουμε το περιβάλλον

Η δική μας εξοικείωση με τον χώρο είναι εξίσου σημαντική με την εξοικείωση του παιδιού και μάλιστα, προηγείται - τουλάχιστον χρονικά. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, να επισκεφθούμε τον βρεφονηπιακό σταθμό και να μιλήσουμε αναλυτικά με τους υπεύθυνους, αλλά και τους εργαζόμενους εκεί. Να δούμε και να γνωρίσουμε, δηλαδή, πού και πώς θα περνά το μωρό μας τον χρόνο του και να μας δείξουν πώς συνηθίζουν να διαχειρίζονται καταστάσεις: Από το τάισμα, μέχρι το άλλαγμα της πάνας, που στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι ρουτίνα, αλλά και το παιχνίδι ή άλλες δημιουργικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες που εφαρμόζονται στον χώρο.

Η αυλή, η κουζίνα, αλλά και ο χώρος ύπνου των παιδιών είναι επίσης σημεία που καλό είναι να έχουμε επισκεφθεί και να γνωρίζουμε. Επίσης, δεν διστάζουμε να ρωτήσουμε ευγενικά, αλλά εξίσου άμεσα και ευθέως ό,τι μας απασχολεί, όποια απορία και αν μας δημιουργείται. Αυτός είναι, άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος δημιουργίας μιας σχέσης βαθιάς εμπιστοσύνης μεταξύ της μαμάς και του «σχολείου» του παιδιού, από τον βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι… το λύκειο!

Εφοδιάζουμε το μωρό μας με όσα χρειάζεται

Η τσάντα του μωρού μας για τον βρεφονηπιακό σταθμό είναι σημαντική υπόθεση, διότι εφόσον την προετοιμάσουμε σωστά, είμαστε βέβαιες πως το μωράκι μας θα έχει μαζί του όλα όσα θα χρειαστεί μέσα στην ημέρα του.

Παιδάκια που παίζουν

Ξεκινάμε με τα βασικά, δηλαδή με ό,τι χρειάζεται για τη διατροφή και την υγιεινή του. Είτε τρέφεται μόνο με γάλα, είτε έχει ξεκινήσει το νεράκι και τις στερεές τροφές, σε συνεννόηση και με τον βρεφονηπιακό σταθμό, εφοδιάζουμε ένα ιδιότυπο lunch box με όλα όσα χρειάζονται. Όσον αφορά στην υγιεινή του μικρού μας, δεν ξεχνάμε τα Pampers® Pants, που προσφέρουν απόλυτη προστασία από διαρροές για έως και 12 ώρες, αλλά και τα Pampers® Premium Care, που αγκαλιάζουν άνετα το μωράκι μας, είναι φτιαγμένα από ειδικά επιλεγμένα, μαλακά υλικά και χαρίζουν την καλύτερη προστασία για την επιδερμίδα του. Αναλόγως με τις ώρες που περνά το παιδάκι μας στον βρεφονηπιακό σταθμό, υπολογίζουμε πόσες πάνες θα χρειαστεί να αλλάξει και τις τοποθετούμε στην τσάντα του.

Αγοράκια που παίζουν

Κάτι ακόμα που δεν ξεχνάμε, είναι τα Pampers® Kids Hygiene on-the-go, τα μωρομάντηλα που θα φροντίσουν να παραμείνει καθαρό το παιδάκι μας, φροντίζοντας παράλληλα την απαλή του επιδερμίδα. Τα συγκεκριμένα μωρομάντηλα, άλλωστε, τα έχουμε μαζί μας κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι και τα εμπιστευόμαστε διότι περιέχουν 0% αλκοόλ και χρωστικές, κρατώντας το ευαίσθητο δερματάκι του παιδιού προστατευμένο και παράλληλα, καθαρίζουν και βοηθούν στην απομάκρυνση της βρομιάς και των βακτηρίων από το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και το σώμα του.

Δασκάλα με μωρά στο σταθμό

Δίνουμε προσοχή στη δική μας ψυχολογία, αλλά και του μωρού μας

Ο πρώτος αποχωρισμός μαμάς-παιδιού για τον βρεφονηπιακό σταθμό είναι βέβαιο πως μας «γεννά» σκέψεις και συναισθήματα πρωτόγνωρα. Είναι σημαντικό να δώσουμε χρόνο και προσοχή για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να τα αποδεχθούμε. Αντίστοιχη προετοιμασία πρέπει να γίνει και με το ίδιο το παιδί, αναλόγως με την ηλικία του και με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην «περάσουμε» το δικό μας άγχος και τη δική μας αγωνία στο μωρό μας. Είναι πάρα πολύ πιθανό η πρώτη αντίδραση στον αποχωρισμό να είναι αρνητική και το μωρό να κλαίει, οπότε είναι σημαντικό να αφουγκραστούμε την ανάγκη του, χωρίς όμως να κάνουμε πίσω στην απόφασή μας. Η εμπειρία λέει πως τα παιδιά συνηθίζουν γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε, θα έρθει η ώρα που το μικρό μας θα μας χαιρετάει χαρούμενο για να τρέξει στους φίλους του!

Κοριτσάκι που παίζει

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του μικρού μας, επεξεργαζόμαστε με ψυχραιμία τα συναισθήματά μας, δίνουμε την προσοχή που χρειάζεται στην όλη διαδικασία και την προετοιμασία -και είναι βέβαιο πως όλα θα πάνε καλά! Καλή αρχή!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies