Δραστηριότητες & παιχνίδια για νήπια

Το παιχνίδι είναι η “εργασία” της παιδικής ηλικίας. Είναι το εργαστήριο μέσα στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν πώς δουλεύει ο κόσμος, ποιοι είναι, ποιοι μπορούν να γίνουν, και τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια το ίδιο, ούτε στο στυλ τους ούτε στην επίδρασή τους. Παρατηρήστε προσεκτικά κάποια από τα διαφορετικά είδη παιχνιδιού με τα οποία ασχολείται το παιδί σας και θα δείτε πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Συμβολικό παιχνίδι

Για ένα βρέφος ή ένα νεαρό νήπιο, ένα τουβλάκι είναι ένα τουβλάκι. Αν έχει παραπάνω από ένα, μπορεί να τα στοιβάξει ή να τα αποσυναρμολογήσει. Όμως όταν γίνει περίπου δύο χρονών, μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα τουβλάκια διαφορετικά. Στα μάτια του μπορεί να γίνουν ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ό,τι άλλο θέλει και κάπως έτσι τα παιχνίδια γίνονται σύμβολα για άλλα αντικείμενα. Θέλετε ένα ακόμα παράδειγμα; Παρατηρείστε την κόρη σας και μην εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ότι μερικές φορές, κρατάει την κούκλα με τον ίδιο τρόπο που κρατάτε εσείς εκείνο. Αυτός ο τρόπος συμβολικής αναπαράστασης, δείχνει πόσο εκλεπτυσμένο γίνεται το μυαλό του παιδιού. Επίσης, του επιτρέπει να προετοιμαστεί ή να επεξεργαστεί, κάποια ίσως «τρομακτικά» για εκείνο γεγονότα. Για παράδειγμα, ένας πιο έμπειρος γιατρός που πρέπει να εξετάσει τα αυτιά του παιδιού σας για μολύνσεις, μπορεί να ξεκινήσει κοιτάζοντας τα αυτιά της κούκλας που έφερε η μικρή στην εξέταση. Αυτό επιτρέπει στο νήπιο να αναμένει τι θα του συμβεί και το βοηθάει να είναι πιο ήρεμο.

Γονείς παίζουν με το παιδί τους

Παράλληλο παιχνίδι

Τα νήπια χρειάζονται φίλους στις δραστηριότητες και στο παιχνίδι, αλλά παίζουν μαζί τους με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά. Βάλτε δύο νήπια 18 μηνών το ένα κοντά στο άλλο με παρόμοια παιχνίδια, στο ίδιο δωμάτιο και θα παρατηρήσετε ότι δεν φαίνεται να προσέχουν πολύ το ένα το άλλο. Όμως αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι αν το ένα πιάσει ένα φορτηγό, είναι πολύ πιθανό και το άλλο να κάνει το ίδιο. Εάν το πρώτο παιδάκι κοιτάξει αυτό το φορτηγό και πει “όχι” (αγαπημένη λέξη ενός νηπίου), το δεύτερο είναι πιθανό να το μιμηθεί και να φωνάξει και αυτό “όχι”. Αν τα νήπια είναι αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν πιο εξελιγμένες λεκτικές ικανότητες, μπορείτε να τα κρυφακούσετε να κάνουν κάτι που μοιάζει με κουβέντα η οποία δεν βγάζει νόημα, όπως «Σκυλάκι βόλτα αυτοκίνητο», «Αυτό είναι μεγάλο φορτηγό!». Αυτό είναι ένα παράδειγμα παράλληλου παιχνιδιού, μέσα από το οποίο το νήπιο διαμορφώνει ισχυρές κοινωνικές σχέσεις εκτός οικογένειας.

Φανταστικό παιχνίδι

Μεταξύ των νεαρών παιδιών, η γραμμή ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα είναι ευχάριστα θολή. Ένα μεγαλύτερο νήπιο ή ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να πολεμάει δράκους ή να πετάει στο φεγγάρι χωρίς να εγκαταλείπει το δωμάτιό του. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα κάστρο σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας, το μόνο που χρειάζεστε είναι δυο καρέκλες και μια κουβέρτα που θα ρίξετε πάνω τους. Αυτού του είδους το παιχνίδι εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς και επεκτείνει τα όρια του παιχνιδιού. Επιτρέπει στο παιδί να εξερευνήσει νέες ιδέες και να βιώσει τη ζωή μέσα από μια άλλη οπτική. Ξεκινώντας γύρω στην ηλικία των τριών, το παιχνίδι συχνά επεκτείνεται στο να συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία φανταστικών φίλων, με τους οποίους το νήπιο συχνά κάνει πράγματα που δεν μπορεί ή δεν τολμάει να κάνει. Ένας φανταστικός φίλος μπορεί να είναι πολύ απαιτητικός ή να έχει μαγικές δυνάμεις, τρομερή δύναμη ή σοφία. Αυτός είναι ένας τρόπος για ένα παιδί να βιώσει τη ζωή από μια διαφορετική οπτική και να παίξει με την ιδέα της εξουσίας. Η ύπαρξη φανταστικού φίλου θα έπρεπε να μας ανησυχεί ή να μας χαροποιεί; Έρευνα του Δρ. Τζερόμ Σίνγκερ στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ, έδειξε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είχαν φανταστικούς φίλους είχαν επίσης την τάση να έχουν περισσότερη φαντασία και πλουσιότερο λεξιλόγιο από ό,τι οι συνομήλικοί τους. Επιπλέον, ήταν γενικά στη ζωή τους πιο χαρούμενα και τα πήγαιναν καλύτερα με τους συμμαθητές τους. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι, ότι αρκετά από αυτά τα παιδιά δεν είχαν μιλήσει στους γονείς τους για τους φανταστικούς τους φίλους.

Παιδάκι παίζει στην τσουλήθρα

Παιχνίδι συνεργασίας

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περνούν από το μοναχικό και παράλληλο παιχνίδι στο παιχνίδι συνεργασίας. Αυτό είναι το στάδιο που το παιδί μαθαίνει να ελέγχει σημαντικές καινούριες κοινωνικές δεξιότητες, όπως να μοιράζεται, να αλλάζει θέσεις, να υπακούει σε κανόνες και να διαπραγματεύεται. Αυτές είναι όλες πολύ δύσκολες συμπεριφορές να τις κατακτήσει ένα μικρό παιδί, αφού σε αυτή την ηλικία πιστεύει ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος!

  • Στο μοίρασμα είναι σημαντικό να μάθει ποια η διαφορά ανάμεσα στο «μοιράζομαι κάτι για λίγο», όπως για παράδειγμα ένα παιχνίδι και ανάμεσα στο «μοιράζομαι κάτι που δεν θα ξαναπάρω πίσω», όπως ένα μπισκότο. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μοιράζονται ευκολότερα, αν έχουν περάσει αρκετό χρόνο παίζοντας και δίνοντας κάτι σε έναν από τους γονείς τους, το οποίο παίρνουν αργότερα πίσω.

  • Στην αλλαγή των θέσεων καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι οι επιθυμίες ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας είναι επείγουσες και άμεσες, δεν επιδέχονται αναβολή ή ματαίωση. Όταν θέλει κάτι, το θέλει ΤΩΡΑ! Το να αλλάζει θέσεις καθυστερεί την ικανοποίηση αυτή και έτσι αρχίζει να αντιλαμβάνεται πώς είναι να βρίσκεται στη θέση των άλλων παιδιών που παίζουν.

  • Οι ενήλικες μπορεί να καλομαθαίνουν τα παιδιά και να τα αφήνουν να κερδίζουν όταν παίζουν, οι συνομήλικοι όμως όχι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν να ακολουθούν τους κανόνες, ακόμα και αν στην αρχή τους είναι δύσκολο.

  • Ποιος θέλει να παίξει πρώτος; Ποιο παιχνίδι θα παίξουμε; Ποιος θα είναι ο αρχηγός και ποιος ο βοηθός; Το παιχνίδι συνεργασίας απαιτεί από το παιδί να δώσει αλλά και να πάρει, καθώς και να συμβιβαστεί πάνω στο τι θέλει. Όταν το παιδί μπορεί να διαπραγματευτεί, να μοιραστεί, να αλλάξει θέσεις και να ακολουθήσει κανόνες, τότε απολαμβάνει τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες!

Για να απολαμβάνει το νήπιο τις δραστηριότητές και το παιχνίδι… χωρίς διαρροές, εμπιστευτείτε τα Pampers Pants! Με την καινοτομία Stop & Protect Pocket προλαμβάνουν τις διαρροές στο πίσω μέρος της πάνας, ενώ ο πανίσχυρος πυρήνας τους απορροφά την υγρασία και την κρατάει μακριά από το δερματάκι του μωρού σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies