Δραστηριότητες για νήπια: διασκεδαση με δαχτυλομπογιές

Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να αγαπούν τόσο πολύ τις δαχτυλομπογιές; Το να τους επιτρέπεται να τα κάνουν όλα χάλια είναι μέρος της διασκέδασης! Δείτε παρακάτω πώς να λερώνετε τα χέρια σας, κρατώντας παράλληλα την ακαταστασία υπό έλεγχο.

Καλυφθείτε.

Επιλέξτε ένα δωμάτιο στο σπίτι όπου αισθάνεστε άνετα να αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει μπογιές. Καλύψτε το πάτωμα και το τραπέζι με εφημερίδες. Σηκώστε τα μανίκια του παιδιού σας και βοηθήστε το να φορέσει μια ποδιά, μια φόρμα εργασίας ή ένα φαρδύ μπλουζάκι για να προστατεύσετε τα ρούχα του από τη μπογιά. Παίξτε με τις υφές και τα χρώματα.

Οι δαχτυλομπογιές είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να πειραματιστεί το παιδί σας με τις υφές και τα χρώματα. Για παράδειγμα, προσθέστε περισσότερο νερό για να δείξετε στο παιδί σας πόσο ολισθηρή γίνεται η μπογιά ή αναμείξτε βασικά χρώματα, ώστε να μπορέσει να τα δει πώς αλλάζουν.

Συζητήστε με το παιδί σας.

Συζητήστε μαζί του, ρωτήστε το για το πώς αισθάνεται την μπογιά στα δάκτυλά του. Ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιήσει περιγραφικές λέξεις ή μεταφορές.

Φτιάξτε ένα αντίγραφο.

Μπορείτε να κάνετε ένα αντίγραφο της ζωγραφιάς του παιδιού σας, τοποθετώντας ένα άλλο κομμάτι χαρτί πάνω από την επιφάνεια που ζωγράφισε και πιέζοντάς το απαλά προς τα κάτω. Κολλήστε το πάνω στο ψυγείο για να μπορούν να το θαυμάζουν όλοι!

Οι δαχτυλομπογιές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους δημιουργικής έκφρασης για το παιδί. Εκτός από το ότι περνάει ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του, ενδυναμώνει παράλληλα και τους μύες των χεριών και των δακτύλων του και μαθαίνει να αναμειγνύει χρώματα.

Τι θα χρειαστείτε:

Εφημερίδες

Ποδιά ή ένα παλιό μπλουζάκι

Αδιάβροχο χαρτί, συμπεριλαμβανομένου γυαλιστερού χαρτιού για δαχτυλομπογιές

Δαχτυλομπογιές στα βασικά χρώματα, που μπορείτε να προμηθευτείτε σε καταστήματα ή να τις φτιάξετε μόνοι σας (βλ. παρακάτω τη συνταγή)

Εναλλακτικές:

Εάν το παιδί σας είναι απρόθυμο να λερώσει τα χέρια του με τις δαχτυλομπογιές, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με άλλα υλικά, όπως υγρό σαπούνι, κρέμα ξυρίσματος προσθέτοντας μια σταγόνα χρώματος ζαχαροπλαστικής, ακόμη και μους σοκολάτας!

Φτιάξτε τις δικές σας δαχτυλομπογιές

1η Συνταγή:

1-3 κουταλιές της σούπας υγρή αμυλόκολλα

1 κουταλιά της σούπας τέμπερα

Απλώστε την υγρή αμυλόκολλα (αντί για νερό) στην επιφάνεια που θα ζωγραφίσετε. Προσθέστε την τέμπερα

2η συνταγή:

4 φλιτζάνια κρύο νερό

1 φλιτζάνι αμυλόκολλα

1 κουταλιά της σούπας τέμπερα ή χρώμα ζαχαροπλαστικής

Αναμείξτε το νερό με την αμυλόκολλα. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε μπογιά ή χρώμα ζαχαροπλαστικής ή χωρίστε το μείγμα σε τρία μέρη και προσθέστε τρία διαφορετικά χρώματα.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies