Αεροπορικά ταξίδια, παρέα με ένα βρέφος

Για πολλά μικρά παιδιά και μωρά, δεν υπάρχει πιο συναρπαστικός τρόπος να ταξιδεύουν από το αεροπλάνο. Λατρεύουν να βλέπουν τα καρότσια, τα φορτηγά και τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο. Το καλύτερο; Έχουν τη δυνατότητα να ανεβαίνουν σε κυλιόμενους διαδρόμους, τρένα και τραμ, κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ – και όλα αυτά πριν ακόμα να επιβιβαστούν. Στο αεροπλάνο υπάρχουν συναρπαστικά τραπεζάκια που ανοιγοκλείνουν μπροστά από το κάθισμα, σκίαστρα στα παράθυρα και μικροσκοπικές τουαλέτες για να εξερευνήσουν ξανά και ξανά. Οι γονείς βέβαια μπορεί να νοσταλγούν τις ημέρες που τα ταξίδια στον αέρα ήταν πιο ευχάριστα και εντυπωσιακά ή τουλάχιστον όχι τόσο πολυπληθή. Όμως, συχνά, είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον ενθουσιασμό ενός παιδιού.

Ενθαρρύνετε το περιπετειώδες πνεύμα του παιδιού σας – και το δικό σας – δείχνοντάς του τα καταστήματα, τους ψύκτες, τα καλλιτεχνικά έργα και τα γλυπτά, καθώς πηγαίνετε προς την πύλη αναχώρησης. Παρατηρήστε τις άλλες οικογένειες που ταξιδεύουν μαζί και μιλούν με το παιδί σας, συνομιλήστε μαζί τους σχετικά με το πού πηγαίνουν και από πού έρχονται – αυτός είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να περάσετε το χρόνο σας όσο αναμένετε. Σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να κάνετε τα ταξίδια στον αέρα πιο διασκεδαστικά και λιγότερο αγχωτικά.

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε όλοι καλά το βράδυ πριν ταξιδέψετε και προσπαθήστε, όσο μπορείτε, να διατηρήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Μπορεί να γλιτώσετε κάποιο χρόνο (ή τουλάχιστον το χρόνο που θα είστε όρθιοι στη σειρά) εάν κάνετε ηλεκτρονικό check-in πριν φύγετε από το σπίτι ή σε κάποιο περίπτερο αυτοεξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο. Βεβαιωθείτε για την κατάσταση της πτήσης πριν φύγετε από το σπίτι. Εάν η πτήση σας έχει καθυστέρηση ή ακυρωθεί, όλοι θα νιώθουν καλύτερα εάν περιμένουν σε κάποιο άνετο περιβάλλον.

Ένας μάρσιπος βοηθάει για να μεταφέρετε τα βρέφη ή τα νήπια στα αεροδρόμια, καθώς θα έχετε τα χέρια σας ελεύθερα. Θα πρέπει όμως να τον βγάλετε πριν περάσετε την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Δώστε σε κάθε παιδί ένα μικρό σακίδιο με μερικά μικρά παιχνίδια ή βιβλία, ή κάποιο ανθεκτικό σνακ και φροντίστε να έχετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχων. Οι συνοδοί στις πύλες δίνουν στις οικογένειες με μικρά παιδιά τη δυνατότητα να επιβιβαστούν πρώτες στο αεροπλάνο. Εκμεταλλευτείτε το για να μην χρειάζεται να παλεύετε με τα πλήθη, μέχρι να φτάσετε στις θέσεις σας και να τους τακτοποιήσετε όλους. Βγείτε τελευταίοι για τον ίδιο λόγο, εκτός εάν έχετε στενές διασυνδέσεις. Μπορείτε να παραγγείλετε γεύματα, ειδικά για παιδιά, έγκαιρα, μέσω της αεροπορικής εταιρείας ή του ταξιδιωτικού πράκτορα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο μεταξύ των πτήσεων εάν αυτό είναι δυνατό. Οι στάσεις μεταξύ πτήσεων μπορεί να είναι επωφελείς, καθώς δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να περπατήσουν ή να τρέξουν και να αποφορτίσουν κάποια ενέργεια. Εάν έχετε στενές διασυνδέσεις, ζητήστε βοήθεια από τον/την αεροσυνοδό. Εάν το ζητήσετε έγκαιρα, θα σας περιμένει ένα καροτσάκι στην επόμενη πύλη.

Ελέγξτε το καρότσι στην πύλη ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διασχίσετε το αεροδρόμιο αντί να κουβαλάτε το παιδί μόνοι σας.

Εάν έχετε τη δυνατότητα αγοράστε ένα κάθισμα για κάθε παιδί, ιδίως για τις μακρινές πτήσεις. Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση παιδικών καθισμάτων ασφαλείας ή άλλων εγκεκριμένων συστημάτων πρόσδεσης παιδιού. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, για ένα μικρό διάλειμμα, κάντε μια βόλτα στο διάδρομο, όταν σβήσει η ένδειξη πρόσδεσης.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον/την αεροσυνοδό ή όποιον κάθετε δίπλα σας, ιδίως εάν ταξιδεύετε μόνοι. Πολλοί άλλοι έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν σε παραπλήσιες καταστάσεις και δεν έχουν πρόβλημα να προσφέρουν μια βοήθεια. Εν τέλει, προσπαθήστε να μην μεταφέρετε τους φόβους και τις απογοητεύσεις στα παιδιά σας. Εάν το παιδί σας ξεσπάσει στη μέση της πτήσης, μην ανησυχείτε για το τί σκέφτονται οι άλλοι στο αεροπλάνο. Εστιάστε στο παιδί σας και στο να το κάνετε να νιώσει όσο πιο άνετα γίνεται. Και μην ξεχνάτε, το κάθε ταξίδι είναι μια ευχάριστη περιπέτεια, επομένως, διασκεδάστε το!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies