Διατροφή παιδιών: μια ισορροπημένη διατροφή για νήπια

Αν η οικογένειά σας ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή, θα πρέπει να είστε προσεκτική, ώστε να ετοιμάζετε ισορροπημένα γεύματα. Τα νήπια χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά για τα πολυάσχολα, αναπτυσσόμενα σώματά τους και αν δεν πάρετε ειδικές προφυλάξεις, το παιδί σας μπορεί να μην προσλαμβάνει αρκετά από τα παρακάτω:

Μεταλλικά στοιχεία

Βιταμίνες Β

Σίδηρο

Ασβέστιο (σε περίπτωση χορτοφαγικής διατροφής)

Ο κρόκος του αβγού και τα πράσινα λαχανικά είναι καλές πηγές σιδήρου και τα σιτηρά ολικής άλεσης προσφέρουν βιταμίνες Β. Επίσης, τα παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερα λιπαρά στη διατροφή τους, το 30-50 τοις εκατό των συνολικών τους θερμίδων, απ’ ότι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες. Για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας παίρνει ό,τι χρειάζεται, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο. Ο παιδίατρός σας πιθανόν να μπορεί να σας προτείνει κάποιον.

Συμβουλή:

Πάρτε μια σακούλα και αναμείξτε δημητριακά, ανάλατα μπέικ ρολς, σταφίδες και κομματάκια αποξηραμένων φρούτων. Έτσι θα προκαλέσετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Μη βάλετε ξηρούς καρπούς, καθώς αποτελούν κίνδυνο πνιγμού (οι σταφίδες δεν αποτελούν κίνδυνο, επειδή είναι πιο μαλακές και λειώνουν πιο εύκολα). Να θυμάστε να βάζετε το παιδί σας να τρώει σε καθιστή θέση, ακόμη και όταν βιάζεστε.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies