2,5 ετών: τι να περιμένετε

Ένα παιδί 30 μηνών είναι ευχάριστο, συχνά αστείο και διασκεδαστικό.

Γλώσσα.

Ανακαλύπτει τη δύναμη των λέξεων και έχει αρχίσει να σχολιάζει πράγματα στο περιβάλλον του μόνο και μόνο για να μοιραστεί τη χαρά να μιλάει. Ενθαρρύνετε αυτές τις συζητήσεις και δώστε του πολλή βοήθεια όταν κολλάει με λέξεις που δυσκολεύεται να πει. Σε αυτή την ηλικία μπορεί να σχηματίσει προτάσεις με δυο-τρεις λέξεις και να ακολουθήσει εντολές που περιλαμβάνουν δύο βήματα. Η ανάγνωση, συμπεριλαμβανομένου του συσχετισμού των λέξεων με αντικείμενα και δραστηριότητες, είναι διασκεδαστική και αρκετά σημαντική σε αυτή την ηλικία.

Φαντασία.

Η φαντασία αναπτύσσεται σε αυτή την ηλικία, οπότε βιβλία, ιστορίες και φανταστικά παιχνίδια γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα για το παιδί σας. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία παίζουν ρόλους και αναπαριστούν σενάρια, περισσότερο από το να μιμούνται απλώς πράξεις με παιχνίδια. Αυτό το άλμα της φαντασίας προς τα εμπρός, σημαίνει ότι νέοι φόβοι, ανησυχίες και άγχη μπορεί να αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Τα όνειρα και οι εφιάλτες είναι απόδειξη της σκληρής δουλειάς που κάνει το παιδί σας να βάλει το συναρπαστικό κόσμο του σε τάξη. Είναι πιθανό να είναι λίγο πιο διστακτικό σε νέες καταστάσεις από ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες, αλλά ταυτόχρονα θα ενδιαφέρεται περισσότερο να συναναστραφεί και να δοκιμάσει τις δεξιότητές του με καινούριους ανθρώπους, όταν φυσικά νιώσει την απαραίτητη ασφάλεια.

Τάξη.

Το παιδί σας θα θέλει να βάλει τα πράγματα σε τάξη, οπότε το να τακτοποιήσετε μετά το παιχνίδι θα είναι ευκολότερο, αν χωρίσετε το στόχο αυτό σε διαφορετικά βήματα: “Μάζεψε πρώτα όλα τα τουβλάκια. Τώρα μάζεψε τα αυτοκίνητα”. Σε αυτή την ηλικία, ο έπαινος για καλή συμπεριφορά είναι ισχυρό κίνητρο, για αυτό να επαινείτε συχνά το παιδί σας. Έχει “κεραίες” που αντιλαμβάνονται ακόμα και τις μικρές αλλαγές στις αντιδράσεις και τις διαθέσεις σας.

Επιδέξια χέρια.

Οι καλές κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας θα σας εκπλήξουν. Θα μπορεί να ανοίγει, να αποσυναρμολογεί και να συναρμολογεί περισσότερα πράγματα από όσα θεωρούσατε πιθανό να συμβεί. Μολύβια, σκεύη και χτένες είναι μερικά από τα εργαλεία που θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει με το σωστό τρόπο.

Αποφασιστικότητα.

Το να σταματήσει τώρα μια δραστηριότητα είναι πολύ οδυνηρή εμπειρία για το παιδί σας. Γι΄ αυτό προετοιμάστε το, ενημερώνοντάς το λίγο πριν, έτσι ώστε να το βοηθήσετε να κάνει τη μετάβαση και να αλλάξει τη δραστηριότητα με την οποία ασχολείται εκείνη τη στιγμή.

Τα ξεσπάσματα σε αυτή την περίοδο μετάβασης είναι πολύ συνηθισμένα και σηματοδοτούν πόσο πολύ θέλει το παιδί σας να είναι αυτόνομο, οπότε θα χρειαστεί να ""ξεσκονίσετε"" τις τεχνικές πειθαρχίας σας. Το θετικό είναι πως παρότι οι εκρήξεις μπορεί να είναι πιο έντονες από όσο ήταν πριν έξι μήνες, μπορεί επίσης να είναι λιγότερες. Κρατήστε μια σταθερή στάση και θα δείτε το παιδί σας να τρέχει για μια μεγάλη αγκαλιά μετά τη “μπόρα”. Η ζωή είναι μια συναρπαστική περιπέτεια με σκαμπανεβάσματα σε αυτή την ηλικία!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies