Υπερνικώντας τις φοβίες: αντιμετωπίστε το άγχος των παιδιών

Οι περισσότεροι φόβοι των νηπίων είναι προβλέψιμοι και χρησιμεύουν για την ασφάλειά τους. Πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας φοβούνται τους δυνατούς ήχους, τα μεγάλα πλήθη, τους άγνωστους ανθρώπους, ακόμα και πράγματα που σε έναν ενήλικα μπορεί να φαίνονται εντελώς αβλαβή – όπως ένας ζωολογικός κήπος για παιδιά με οικόσιτα ζώα.

Να σέβεστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει νέα πράγματα, παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του καθώς το ακολουθείτε σε νέες εμπειρίες. Να είστε κοντά κάθε στιγμή. Για παράδειγμα, εάν δείτε κάποιον να βγάζει το σκύλο του βόλτα, ρωτήστε τον εάν είναι ασφαλές να χαϊδέψετε το σκυλί του. Τότε, πάρτε το χέρι του παιδιού σας στο δικό σας και δείξτε του πώς να προσεγγίσει το ζώο. Εάν το αρνείται, αφήστε το. Μην το εξαναγκάζετε να αντιμετωπίσει μια ανοίκεια γι’ αυτό κατάσταση πριν να νιώσει έτοιμο καθώς θα του εντείνει τις επιφυλάξεις και θα χάσετε την εμπιστοσύνη που σας δείχνει.

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν όταν φοβούνται. Όταν το νήπιό σας είναι χαλαρό και δεν νιώθει πίεση, θα παρακολουθεί την αντίδρασή σας σε μια παράξενη κατάσταση και, κάποια στιγμή, θα λάβει το σήμα σας. Επομένως, δείξτε τον ενθουσιασμό σας και στηρίξτε τις προόδους του παιδιού σας. Δώστε του χρόνο ώστε να δώσει βάση σε κάθε νέα κατάσταση και να είστε εκεί για να του δείξετε τον τρόπο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies