Το μωρό σου αρνείται να ντυθεί ή να του αλλάξεις πάνα; Μπορούμε να σε βοηθήσουμε!

Μπορεί μέχρι πρότινος το μωράκι σου να καθόταν πρόθυμα να του αλλάξεις τα ρούχα και την πάνα του όμως, όπως όλα δείχνουν, αυτή η εποχή έχει περάσει… ανεπιστρεπτί. Πλέον, όχι μόνο δεν κάθεται να το αλλάξεις και να το ντύσεις, αλλά επιστρατεύει κάθε μέσο, κλαίει, χτυπάει τα χέρια και τα πόδια του, μπουσουλάει μακριά σου, για να καταφέρει να «γλιτώσει» από αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, μην βιάζεσαι να σκεφτείς πως είσαι η μόνη μαμά που χρειάζεται να σκαρφιστεί ολόκληρο στρατηγικό σχέδιο για να ντύσει ή να αλλάξει πάνα στο μωράκι της, διότι όλες έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Αλήθεια όμως, τι συνέβη και το μωρό σου δεν είναι πλέον συνεργάσιμο;

Στην πραγματικότητα, η πεισματική άρνηση του μικρού σου είναι ένα σύμπτωμα της πρώιμης προσχολικής ηλικίας, ένας τρόπος για να σου δείξει πως έχει τον έλεγχο, πως διεκδικεί την ανεξαρτησία του από εσένα ή τον μπαμπά του, πως αν θέλει, μπορεί να γίνει το κέντρο της προσοχής και να περάσει στο τέλος το δικό του. Αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική, διότι υποδηλώνει πως το μωράκι σου προσπαθεί να αυτονομηθεί από εσάς και να αποκτήσει μία καλύτερη αίσθηση του εαυτού του.

Το ζήτημα είναι, βέβαια, τι μπορείς να κάνεις για να καταφέρεις να το ντύσεις και να το αλλάξεις, ώστε να μην χάσεις χρόνο και να παραμείνεις συνεπής στις υποχρεώσεις σου; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις τη «μάχη» με το ακατανίκητο πείσμα και την άρνηση του μωρού σου, ώστε να καταφέρεις να το ντύσεις και να αλλάξεις την πάνα του.

Πώς θα αλλάζεις την πάνα του μωρού σου με ένα μόνο τράβηγμα;

Είναι αλήθεια πως η αλλαγή της πάνας, ενώ το παιδί βρίσκεται σε φάση άρνησης, μπορεί να σε δυσκολέψει αρκετά. Διότι μέχρι να καταφέρεις να ολοκληρώσεις όλα τα βήματα που απαιτεί η διαδικασία, δηλαδή να βγάλεις τη λερωμένη πάνα, να καθαρίσεις καλά το μικρό σου και να του φορέσεις την καινούργια πάνα, εκείνο έχει καταφέρει να ξεγλιστρήσει από κοντά σου. Ακριβώς για αυτό, καλό είναι να έχεις ό,τι θα χρειαστείς για την αλλαγή την πάνας του μικρού σου, σε μικρή απόσταση από το σημείο που το αλλάζεις.

Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να βρεις έναν τρόπο για να γίνει ακόμη πιο γρήγορα η αλλαγή της πάνας, ώστε να μην δώσεις στο μικρό σου το περιθώριο να… σου ξεφύγει. Και σε αυτό μπορούν να σε βοηθήσουν οι πάνες Pampers Harmonie Pants, οι οποίες φοριούνται με ένα μόνο τράβηγμα! Οι συγκεκριμένες πάνες-βρακάκι διαθέτουν περιμετρική, ελαστική μέση και δείκτη υγρασίας, ο οποίος γίνεται μπλε όταν έρχεται σε επαφή με τα ούρα. Ενώ, είναι κατασκευασμένες από βαμβάκι ανώτερης ποιότητας και φυτικά συστατικά, ιδανικά για το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας.

Μετάτρεψε το ντύσιμο σε μια ευχάριστη διαδικασία που θα σας φέρει κοντά

Όταν έρθει η ώρα να ντύσεις το μωρό σου, θα χρειαστεί να προετοιμάσεις το «έδαφος». Καλό θα ήταν να μην το διακόψεις απότομα από το παιχνίδι, την εξερεύνηση ή τη χαλάρωσή του και αρχίσεις να το ντύνεις, αλλά να το προετοιμάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα, θα πας κοντά του, θα του κάνεις αγκαλιές, πειράγματα, αστεία, χάδια και κάπως έτσι, θα το φέρεις με το μέρος σου. Ξεκινώντας με καλή διάθεση, θα δημιουργήσεις και στο παιδί την ίδια διάθεση, οπότε θα είναι πιο πρόθυμο να το ντύσεις ή να του αλλάξεις την πάνα.

Αν δεις πως η αρχική στρατηγική σου δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, δίνοντας στο μωράκι σου έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία. Μπορείς να του δείξεις μερικά από τα ρούχα του, να το αφήσεις να επιλέξει ποια θέλει να φορέσει και μιλώντας αργά, με ήπιο τόνο και γλυκιά ή ενθουσιώδη φωνή, να του εξηγείς τι είναι αυτό που διάλεξε. Για παράδειγμα, μπορείς να του πεις «αυτό είναι το μπλε φορμάκι που θα βάλουμε πάνω από την πάνα». Με αυτόν τον τρόπο, θα κερδίσεις την προσοχή του και όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα για εσένα.

Αλλαγή πάνας

Δώσε στο μικρό σου τη χαρά και την ευκαιρία να προσπαθήσει να ντυθεί μόνο του

Ένας ακόμη τρόπος για να πείσεις το μωράκι σου να υποχωρήσει και να μπορέσεις να του φορέσεις τα ρούχα του, είναι να του δώσεις τον χώρο και την αυτονομία που χρειάζεται, ώστε να νιώσει πως έχει τον έλεγχο του εαυτού του. Πώς θα τα καταφέρεις; Θα πλησιάσεις στο μέρος που βρίσκεται, μαζί με μερικά ρούχα που θα έχεις επιλέξει για εκείνο. Καλό είναι τα ρούχα να μην είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και να μην έχουν πολλά κουμπιά, για να μην ζορίσουν το παιδί. Έπειτα, θα αφήσεις το μικρό σου να επιλέξει τα ρούχα που θέλει να φορέσει και θα κάνεις μία πρώτη κίνηση για να το ντύσεις. Καλό θα ήταν τα ρούχα που θα προσφέρεις στο μωρό σου, να είναι κατασκευασμένα από μαλακά, απαλά υλικά, τα οποία σέβονται την ευαίσθητη επιδερμίδα του, όπως και οι πάνες Pampers Harmonie Pants, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από βαμβάκι ανώτερης ποιότητας, δεν περιέχουν άρωμα, λοσιόν ή αλλεργιογόνες αρωματικές ουσίες, όπως αυτές ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ενώ είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να ανεβαίνουν με ένα μόνο τράβηγμα.

Μπορείς να ξεκινήσεις περνώντας τη μπλούζα στον λαιμό του ή ένα μανίκι στο χέρι του. Ωστόσο, δεν θα ολοκληρώσεις εσύ τη διαδικασία, αλλά θα αφήσεις το παιδί να προσπαθήσει να ντυθεί από μόνο του, εφόσον βέβαια το επιτρέπει η ηλικία του, ενώ εσύ θα το ενθαρρύνεις να συνεχίσει την προσπάθειά του. Αν δεις πως το μικρό σου δυσκολεύεται, μπορείς να επέμβεις όμως, χωρίς να του δώσεις την εντύπωση πως το έντυσες εσύ. Έτσι, όχι μόνο θα καταφέρεις να ντύσεις το παιδί, αλλά θα το κάνεις να αισθανθεί ικανό και θα το βοηθήσεις να εξασκηθεί στη διαδικασία του ντυσίματος.

Μαμά ντύνει το μωρό της

Να θυμάσαι πως όσο και να αρνείται το μικρό σου να φορέσει τα ρούχα του ή να του αλλάξεις την πάνα του, είναι στο χέρι σου να μετατρέψεις αυτές τις δύο διαδικασίες σε ευχάριστες στιγμές για την καθημερινότητά του. Λέγοντάς του χαρούμενα τραγούδια ή όμορφα λόγια, κάνοντας αστείες γκριμάτσες με το πρόσωπό σου, δίνοντάς του ένα παιχνίδι να κρατάει, θα μπορέσεις να τραβήξεις την προσοχή του παιδιού και να το παρακινήσεις να συνεργαστεί μαζί σου.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies