Πότε λένε τα μωρά τις πρώτες τους λεξούλες;

Ελάχιστα ορόσημα στην ανάπτυξη του παιδιού σας είναι τόσο συναρπαστικά όσο οι πρώτες του λέξεις. Το μωρό σας πιθανόν να προφέρει το πρώτο του “μπαμπά” ή “μαμά” γύρω στους έξι με οκτώ μήνες. Μπορεί να έχει προσθέσει μερικές ακόμα λέξεις στη λίστα του, γύρω στα πρώτα του γενέθλια. Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν το μωρό σας να μιλήσει.

Συνεχίστε την κουβεντούλα.

Μιλώντας απλώς στο μωρό σας, του μαθαίνετε ένα καινούργιο λεξιλόγιο και το ενθαρρύνετε να πει τις πρώτες του λέξεις. Να του αφηγείστε συνεχώς καθώς κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές ή όταν είστε σε καινούργιο περιβάλλον ώστε να εισάγετε καινούργιες λέξεις.

Μιλήστε του κι εσείς.

Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και αφήστε το να είναι ο οδηγός σας όταν αποφασίζει για τι πράγμα θέλει να μιλήσει. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας κοιτάζει έναν σκύλο και μουρμουρίζει, κάντε το θέμα συζήτησης και επαναλάβετε τη λέξη “σκύλος” καθώς δείχνετε το κουτάβι.

** Εστιάστε στις ρουτίνες και στην επανάληψη.

**

Καθημερινές δραστηριότητες όπως η ώρα του μπάνιου, του γεύματος και η ώρα για την αλλαγή της πάνας, είναι ιδανικές ευκαιρίες για να έχετε τις ίδιες συζητήσεις με το μωρό σας κάθε μέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, θα αρχίσει να μαθαίνει βασικές λέξεις και φράσεις και θα τις συνδέει με τη δραστηριότητα.

** Να είστε εσείς το παράδειγμα ομιλίας για το μωρό σας.

**

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να ""χτίσει” τις γλωσσικές του ικανότητες, μιλήστε με αργές, μικρές προτάσεις και περιμένετε εκείνο να δοκιμάσει να τις επαναλάβει, όταν θα είναι έτοιμο. Βοηθήστε το να αναγνωρίζει αντικείμενα και λέξεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Απλά να θυμάστε ότι μερικά παιδιά αρχίζουν να μιλάνε νωρίς και άλλα χρειάζονται αρκετό χρόνο πριν αρχίσουν να προφέρουν τις πρώτες τους λέξεις. Το μωρό σας θα πάρει φόρα με την ομιλία πριν το καταλάβετε!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies