Πως μαθαίνουν τα νήπια μέσα από το παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι μάλλον η πιο σημαντική δραστηριότητα των μικρών παιδιών. Είναι η “δουλειά” τους, η πρωταρχική τους απασχόληση και το κανάλι μέσω του οποίου μαθαίνουν!

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά;

Τα παιδιά μαθαίνουν το ένα από το άλλο.

Όταν τα παιδιά παίζουν με τα αδέρφια τους και φίλους, μαθαίνουν το ένα από το άλλο. Καθώς προκύπτουν ερωτήματα, προκλήσεις και συγκρούσεις, καταλαβαίνουν πώς να επιλύουν προβλήματα.

Όταν το παιδί σας παίζει σε μια ομάδα παιδιών διαφορετικών ηλικιών, έχει την ευκαιρία να μάθει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Είτε αντιγράφοντας τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων παιδιών είτε “διδάσκοντας” στα μικρότερα ή λιγότερο αναπτυγμένα παιδιά.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την πράξη.

Η εκμάθηση είναι μια ενεργή διαδικασία. Όσες περισσότερες βιωματικές εμπειρίες έχει το παιδί σας, τόσο πιο περίεργο και ικανό θα γίνει.

Μαγείρεμα και οικοκυρικά.

Τα παιδιά συναρπάζονται από τις δουλειές που κάνουν οι μεγάλοι. Δώστε στο παιδί σας το δικό του μικρό μπολ και το χτυπητήρι για να ανακατέψει μόνο του. Πάρτε μια μικρή σκούπα στο μέγεθός του, ώστε να σας βοηθάει να σκουπίζετε το πάτωμα!

Παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους.

Το τρέξιμο και το σκαρφάλωμα είναι ουσιώδεις δραστηριότητες για την υγιή σωματική ανάπτυξη και είναι μια ευκαιρία για το παιδί σας να εξερευνήσει το περιβάλλον.

Οι ευκαιρίες ελεύθερης εκμάθησης επιτρέπουν στο παιδί σας να εκφράσει τις ιδέες του: με χαρτί, μολύβια, κηρομπογιές, ψαλίδι, κόλλα, ειδική ταινία για να ζωγραφίζει, να γράφει και να κατασκευάζει.

Χαρτονένια κουτιά και άλλα αντικείμενα που μπορείτε να βρείτε εύκολα:

Καβαλέτο και νερομπογιές

Νερό, άμμο, πλαστελίνες και πηλό για να αποκτήσει εμπειρίες, μέσα από τις οποίες θα εξασκήσει τις αισθήσεις του

Τουβλάκια

Κοστούμια, καπέλα και αξεσουάρ για μεταμφιέσεις

Τα παιδιά μαθαίνουν από τους ενήλικες που εμπλέκονται στη ζωή τους. Η ανεξάντλητη αγάπη και η στήριξη που του δείχνετε, να ξέρετε πως είναι ουσιαστική για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του μωρού σας. Η σχέση σας παρέχει την αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης που χρειάζεται το παιδί σας ώστε να τα καταφέρει και να μάθει. Με τη σωστή συναισθηματική στήριξη, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από το παιχνίδι (και επομένως να μάθει) ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές: Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει καλός παρατηρητής.

Τα παιδιά μαθαίνουν από την ενεργή μελέτη του κόσμου γύρω τους.

Κάνετε μια βόλτα με το τρίχρονό σας και πηγαίνετε σε ένα εργοτάξιο, μοιραστείτε το ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητες που συμβαίνουν εκεί. Σταματήστε και παροτρύνετέ το να παρακολουθήσει, λέγοντάς του: “Ουάου! Κοίτα τι μεγάλες ρόδες έχει αυτή η μπετονιέρα;”.

Αντιγραφή θετικής συμπεριφοράς. Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους που μαθαίνει το παιδί σας είναι ακολουθώντας το παράδειγμά σας. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει φυσικά και ενστικτωδώς. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σας, σάς βλέπει να διαβάζετε συχνά, θα θέλει να διαβάζει και το ίδιο και να του διαβάζετε. Και το διάβασμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας!

Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα. Όλοι ανταποκρίνονται καλύτερα στις θετικές λέξεις, παρά στις αρνητικές. Αντί να εκφέρετε μια εντολή ή μια απαγόρευση (“Μην πετάς τη μπάλα εκεί!”) προτείνετε στο παιδί σας αυτό που μπορεί να κάνει (“Αυτή είναι μια καλή μεριά για να πετάς τη μπάλα”).

Το παιχνίδι είναι η εργασία της παιδικής ηλικίας. Είναι ο τρόπος που μαθαίνει το παιδί σας για τον κόσμο και το πώς να προσαρμόζεται σε αυτόν. Όταν στηρίζετε το παιδί σας σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις εργασία, τότε η εργασία του παιδιού σας θα γίνει όντως το παιχνίδι του.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies