Οδοντιατρική για παιδιά και υγιεινή στόματος

Η υγεία των δοντιών είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία και την εξωτερική εμφάνιση στην παιδική ηλικία και σε όλη μας τη ζωή. Η προληπτική οδοντιατρική είναι τόσο καλή στις μέρες μας, που τα παιδιά ανυπομονούν να διατηρήσουν αυτά τα γυαλιστερά άσπρα δοντάκια σε όλη τους τη ζωή.

Και τώρα ξέρουμε τόσο πολλά για το πώς να αποφύγουμε το φόβο και τον πόνο στην οδοντιατρική φροντίδα, οπότε τα παιδιά δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, όταν πηγαίνουν μια-δυο φορές το χρόνο για επίσκεψη.

Να μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας θα έχει την κατάλληλη φροντίδα και θα αναπτύξει μια συμπεριφορά που θα εξασφαλίζει ότι το χαμόγελό του θα είναι λαμπερό για μια ζωή.

Διαλέξτε έναν οδοντίατρο, που είναι φιλικός με τα παιδιά.

Υπάρχουν παιδίατροι-οδοντίατροι που έχουν επιπρόσθετη εκπαίδευση και ενδιαφέρον για τα οδοντιατρικά θέματα των παιδιών. Αν δεν έχετε κάποιον στην περιοχή σας, ψάξτε για έναν οδοντίατρο του οποίου η αίθουσα αναμονής, η συμπεριφορά του προσωπικού και η άνεσή του με τα παιδιά, σας προϊδεάζουν ότι αυτή θα είναι μια καλή εμπειρία. Ο προσωπικός σας γιατρός θα σας συστήσει μερικά πράγματα.

Πηγαίνετε πριν την ώρα της επίσκεψης.

Ελάτε μαζί με το παιδί νωρίτερα για να γνωρίσει το χώρο. Να έχετε υπόψη σας και τη δική σας στάση απέναντι στον οδοντίατρο. Πολλοί γονείς έχουν κακές εμπειρίες με τον οδοντίατρο και μπορεί να μεταδώσουν σιωπηλά αρνητικά μηνύματα για την οδοντιατρική καρέκλα. Ο γονιός που είναι ο πιο θετικός για την επίσκεψη, αυτός πρέπει να συνοδεύσει και το παιδί.

**

Σεβαστείτε τα νεογιλά δόντια. **

Αν και το παιδί σας θα χάσει τα πρώτα δοντάκια, η σωστή φροντίδα γι’ αυτά, όπως τα σφραγίσματα και η εξαγωγή των δοντιών που έχουν νεκρώσει, εξασφαλίζουν ότι, από κάτω, τα δόντια και το σαγόνι, μεγαλώνουν σωστά και παραμένουν υγιή.

Να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν συστάσεις που δεν υπήρχαν όταν ήσασταν εσείς παιδί. Ρωτήστε για φθοριούχο διάλυμα. Να μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, μεταξύ των επισκέψεων, έτσι ώστε να διατηρήσετε τα δόντια των παιδιών λαμπερά. Μάθετε στα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα. Οι καλύτερες στιγμές είναι μετά το πρωινό γεύμα και πριν τον ύπνο.

Επιθεωρήστε τουλάχιστον το βραδινό βούρτσισμα για παιδιά κάτω των 7 ετών. Επιθεωρήστε και τα δύο βουρτσίσματα για παιδιά κάτω των 4 ετών. Χρησιμοποιήστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα. Οι σκληρές ξύνουν τα ούλα και μπορεί να δημιουργήσουν βακτήρια. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα κάθε 3-6 μήνες ή νωρίτερα, αν χαλάσει.

Βάλτε ένα χρονόμετρο στο μπάνιο.

Προγραμματίστε το για 2 ή 3 λεπτά, καθώς τόσο χρειάζεται για να καθαρίσουν πραγματικά τα δόντια. Ρωτήστε για το φθοριούχο διάλυμα. Ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φθοριούχα διαλύματα.

Το είδος και η ποσότητα εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του φθορίου στο νερό της περιοχής σας. Μην υποθέσετε ότι δεν το χρειάζεστε επειδή το παιδί σας πίνει εμφιαλωμένο νερό με φθόριο, διότι μπορεί να μη φτάνει.

Αποφύγετε τα φαγητά που κολλάνε.

Μερικά είδη καραμέλας ή τσίχλας είναι γεμάτα ζάχαρη και κολλάνε όλη μέρα στην επιφάνεια των δοντιών.

Με τη σωστή οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι και στον οδοντίατρο, όπως και με τη σωστή ποσότητα του φθοριούχου διαλύματος, το παιδί σας θα φτάσει στην ενηλικίωση με ένα άσπρο, λαμπερό χαμόγελο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies