Ντροπαλά παιδιά: πώς να ξεπεράσετε την ντροπαλότητα

Τι ακριβώς είναι αυτό που προκαλεί τη συστολή;

Είναι πολύ σύνθετο αυτό το θέμα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να ξεπεράσει αυτά τα συναισθήματα;

Η ασθένεια ενός γονιού, η μετακόμιση σε νέο σπίτι ή μια αλλαγή της κατάστασης στην καθημερινή του φύλαξη μπορεί να πυροδοτήσει συστολή σε ένα νήπιο, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή ακόμη και σε ένα μεγαλύτερο παιδί.

Η συστολή συνήθως εξαφανίζεται μόλις επιλυθεί η υποβόσκουσα αιτιογόνος κατάσταση ή το παιδί νιώσει πιο άνετα. Βοηθώντας το συνεσταλμένο παιδί. Τα συνεσταλμένα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν από διάφορα πράγματα που θα τα βοηθήσουν να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές: να είστε υποστηρικτικοί, να θυμάστε ότι όταν έχετε να κάνετε με ένα παιδί συνεσταλμένο, η συμπεριφορά σας θα πρέπει να παρέχει ευγενική και υποστηρικτική ενθάρρυνση και όχι πίεση.

Τα συνεσταλμένα παιδιά συχνά κατακλύζονται από πιεστικά συναισθήματα. Ένα τέτοιο παιδί δεν είναι απλά συνεσταλμένο. Προσπαθήστε να μη λέτε πράγματα όπως “Η Σάρα είναι απλά ντροπαλή” όταν συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο· και κυρίως όχι μπροστά στη Σάρα, η οποία μπορεί να καταλήξει να πιστέψει ότι η συμπεριφορά της είναι χαρακτηριστικό της και όχι μια προσωρινή κατάσταση. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί επίσης να ερμηνεύσουν αυτή την ταμπέλα ως ένα νομιμοποιημένο τρόπο και δικαιολογία για να αποφεύγουν άβολες κοινωνικές καταστάσεις.

Αντίθετα, πείτε “Η Σάρα δυσκολεύεται να γνωρίζει καινούργιο κόσμο, αλλά προσπαθεί να το αλλάξει αυτό”. Αποφεύγετε τα πειράγματα. Μην πειράζετε το παιδί σας για τη συστολή του. Αυτό απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εξάσκηση. Προβάρετε στρεσογόνες κοινωνικές δραστηριότητες στο σπίτι.

Για κάποια παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο συνδυασμός νέων προσώπων, περιβάλλοντος και δραστηριοτήτων μπορεί να τα αναστατώσει. Εάν για παράδειγμα το παιδί νιώθει άβολα να τραγουδήσει ένα τραγούδι μαζί με άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό, βοηθήστε το κάνοντας εξάσκηση στο σπίτι. Η εξάσκηση αυτή θα το βοηθήσει ώστε το τραγούδι στο σχολείο να γίνει λιγότερο τρομακτικό και περισσότερο διασκεδαστικό.

Μικρά βήματα. Προσπαθήστε να μην παραφορτώσετε το παιδί σας με την παρουσία πολλών προσώπων ή με υπερβολικά πολλά ερεθίσματα. Τα ντροπαλά παιδιά συχνά νιώθουν πιο άνετα όταν παίζουν με ένα παιδάκι αντί με μια ομάδα παιδιών. Μην τα πιέζετε να ενταχθούν σε δραστηριότητες μεγάλων ομάδων.

Ανάληψη ηγετικού ρόλου. Ενθαρρύνετε το ντροπαλό παιδί να παίζει, που και που, με ένα άλλο που είναι ένα ή δύο χρόνια μικρότερο. Αυτό θα βάλει το συνεσταλμένο παιδί σε ηγετικό ρόλο, κάτι που σπάνια συμβαίνει με συνομήλικους.

Ίσως του δώσει επίσης μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για όταν παίζει με παιδιά της ηλικίας του. Αν και η συστολή συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, η ενθάρρυνση από νωρίς, θα βοηθήσει το παιδί σας να χτίσει τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες φτάνοντας στη σχολική ηλικία.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies