"Κακές" λέξεις: πως θα κάνετε το νήπιό σας να τις ξεχάσει

Εάν ακούσετε προσεκτικά τις λέξεις που λένε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα δείτε ότι το λεξιλόγιό τους δεν είναι τόσο αθώο όσο θα ελπίζατε.

Οι συνομιλίες τους είναι γεμάτες με επιθετικές φράσεις.

Κάποιες είναι απλά βρισιές των ενηλίκων.

Κάποιες άλλες φράσεις, όπως “είσαι γιογιό” έχουν ιδιαίτερη σημασία για το παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν τις περισσότερες λέξεις σε συσχετισμό με το περιβάλλον και το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούνται. Γι΄αυτό ένα νήπιο μπορεί να ζητήσει “γάλα”, όταν θέλει απλώς κάτι να πιει. Για εκείνο, η λέξη “γάλα” είναι απλά η λέξη που συνδέεται με το να πίνει κάτι. Έχει εξαγάγει το νόημα της λέξης από αυτό που συμβαίνει όταν την προφέρει.

Tρόποι για να τραβήξουν την προσοχή.

Το παιδί σας καταλαβαίνει τη δύναμη των λέξεων, και ειδικά κάποιων λέξεων, ακόμη κι αν δεν ξέρει το νόημά τους. Ο Dr. Timothy B. Jay, καθηγητής ψυχολογίας στο North Adams State College στη Μασαχουσέτη, έχει μελετήσει τα μοτίβα βρισιών και άλλων τύπων επιθετικής γλώσσας στα παιδιά. Έχει βρει ότι όπως και σε άλλες πλευρές γλωσσικής ανάπτυξης, τα κορίτσια προηγούνται. Κατά μέσο όρο, τα κορίτσια ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών γνωρίζουν 23 επιθετικές φράσεις και βρισιές, ενώ τα αγόρια μόνο 17.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όχι μόνο πότε τα παιδιά μιλούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά και τις ερμηνείες που δίνουν στις λέξεις αυτές, οι οποίες είναι συχνά διαφορετικές από τις δικές μας.

Ισχυρές λέξεις, ισχυρά συναισθήματα. Ένα παιδί τριών ετών χρησιμοποιεί λέξεις που συνδέονται με την τουαλέτα για να πειράξει ένα φίλο του, την ώρα που παίζουν μαζί. Φυσικά δεν το εννοεί· είναι απλά ένας τρόπος για εκείνο να κάνει δική του την πρόσφατη κατάκτηση της ικανότητας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, ακόμη και αν ακόμη δυσκολεύεται. Αυτά είναι χρόνια έντονων συναισθημάτων.

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι να κρατήσουν έναν καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων τους. Αποκαλώντας κάποιον με ένα τέτοιο όνομα, το παιδί στέλνει το μήνυμα ότι δεν φοβάται. Και πάλι, η γλώσσα του παιδιού αντανακλά τα αναπτυξιακά θέματα που κυριαρχούν στη ζωή του. Είναι παντού. Είναι μάλλον εντελώς απίθανο να μπορέσετε να προστατέψετε το παιδί σας από το να ακούει κακές λέξεις.

Υπάρχουν παντού, στον παιδικό σταθμό, στην παιδική χαρά, στην τηλεόραση, ακόμη και αν αυτές οι λέξεις δεν προφέρονται ποτέ στο σπίτι. Η αληθινή πρόκληση είναι να βοηθήσετε το παιδί να μάθει πότε η χρήση μιας τέτοιας γλώσσας είναι κοινωνικά αποδεκτή και να το βοηθήσετε να κατακτήσει εκείνες τις κοινωνικές δεξιότητες που θα χρειαστεί για να εκφράζεται με επιτυχία χωρίς να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους λέξεις.

Βοηθητικές συμβουλές: αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το αγνοήσετε.

Τις περισσότερες φορές τα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν άσχημη γλώσσα επανειλημμένως το κάνουν αυτό γιατί θέλουν την επιπλέον προσοχή και καταφέρνουν να την αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο. Αν αγνοήσετε αυτήν τη συμπεριφορά, μάλλον θα τα κάνετε να στραφούν κάπου αλλού. Απλά είναι πιο διασκεδαστικό όταν κάνετε φασαρία για κάτι τέτοιο. Προτείνετε εναλλακτικές φράσεις. Μάθετέ τους εναλλακτικές φράσεις (Να πάρει η ευχή!). Το να πείτε απλώς στο παιδί να μην κάνει κάτι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο να προτείνετε μια εναλλακτική, αλλά εξίσου ικανοποιητική συμπεριφορά.

Προτείνοντας κάτι εναλλακτικές φράσεις, δίνετε στο παιδί να καταλάβει ότι γνωρίζετε τα ισχυρά του συναισθήματα και αυτό του δίνει μια διέξοδο ώστε να τα εκφράσει με τρόπο πιο αποδεκτό. Προσπαθήστε να καθαρίσετε τη δική σας συμπεριφορά. Το παιδί αντλεί πολλές πληροφορίες από εσάς σχετικά με το ποια γλώσσα είναι κατάλληλη για κάθε διαφορετική κατάσταση.

Δεν μπορείτε να περιμένετε από ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, το οποίο ενθαρρύνεται να μαθαίνει νέες λέξεις και να εκφράζει τον εαυτό του καθαρά, να μη χρησιμοποιεί τις φορτωμένες συναίσθημα λέξεις που ακούει να βγαίνουν από το δικό σας στόμα.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να κατανοείτε για ποιους λόγους τα παιδιά χρησιμοποιούν κακές λέξεις στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους, αλλά επίσης και ποιες μπορεί να είναι οι ερμηνείες που δίνουν στις λέξεις αυτές.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies