Η σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών

Ο τρόπος που το παιδί σας παίζει και χειρίζεται τα παιχνίδια του μπορεί να σας φανερώσει εάν έχει φτάσει νοητικά και αναπτυξιακά στα σημεία-σταθμούς, που αναμένονται για την ηλικία του.

Για παράδειγμα, στην ηλικία των 2, αναδύονται και συσχετίζονται θέματα παιχνιδιού μαζί με ροές σκέψεις και φαντασίας. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να φτιάχνουν μικρές ιστορίες με μοναδικούς, δικούς τους τρόπους.

Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να φτιάξει με τα τουβλάκια του ένα τετράγωνο χώρο - σαν δωμάτιο. Μέσα σε αυτό τοποθετεί μια θηλυκή κούκλα. Στη συνέχεια λέει, “Πήγαινε σπίτι”, και βάζει την αρσενική κούκλα κοντά στο τετράγωνο. “Τοκ Τοκ! Έλα μέσα!” λέει, και μετακινεί το ένα τουβλάκι για να μπει η αρσενική κούκλα στο δωμάτιο. Οι δύο κούκλες αγκαλιάζονται. Με αυτό το παιχνίδι, το παιδί σας επιδεικνύει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί το συμβολικό παιχνίδι. Αυτό με τη σειρά του αναδεικνύει τη χρήση του μιμητισμού, ο οποίος δείχνει ότι το μικρό σας κατανοεί πώς λειτουργεί ο κόσμος. Τέτοια αδιαμόρφωτα παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια, βοηθούν το παιδί σας να εξασκεί τη φαντασία του.

Δώστε του χώρο και χρόνο να δημιουργήσει.

Δείξτε ενδιαφέρον αλλά μην το πιέζετε πολύ - ούτε και αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρο τι ακριβώς κάνει.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies