Επισκέψεις στον παιδίατρο: έλεγχος υγείας στους 18 μήνες

Μια μεγάλη και σημαντική επίσκεψη.

Το παιδί σας πρόκειται να κάνει πολλούς εμβολιασμούς, η ανάπτυξή του, ο ύπνος και τα θέματα πειθαρχίας είναι συνήθως αυτά που απασχολούν τους γονείς. Από τη μεριά του γιατρού αυτή η επίσκεψη αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη. Μην εκπλαγείτε αν το νήπιό σας είναι κάτι λιγότερο από συνεργάσιμο. Κουνήματα και κλάματα αναμένονται.

Να πώς θα προετοιμαστείτε γι’ αυτή την επίσκεψη.

Το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί ενισχυτικές δόσεις για τα εμβόλια που ήδη έκανε, πέρα από μερικά καινούργια εμβόλια.

Ελέγξτε το πρόγραμμα εμβολιασμών του και συζητήστε το με τον παιδίατρο, για να είστε σίγουροι ότι τα εμβόλια του μωρού σας είναι τα κατάλληλα.

Ντύστε το νήπιό σας με ρούχα που θα μπορείτε να του βγάλετε εύκολα.

Φροντίστε να το κρατάτε στην αγκαλιά σας για το μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης.

Φέρτε ένα-δυο οικεία παιχνίδια. Τα σνακ επίσης, μπορεί να φανούν χρήσιμα σε αυτή την επίσκεψη.

Σε αυτή την επίσκεψη ο παιδίατρος πιθανόν: Να ζυγίσει και να μετρήσει το παιδί σας.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη δική μας καμπύλη ανάπτυξης.

Να σας πει τη γνώμη του για την ανάπτυξη του νηπίου σας και τη συναισθηματική του εξέλιξη. Να δει την ανάπτυξη του παιδιού για να σας πει αν είναι όλα εντάξει. Να μιλήσετε για θέματα πειθαρχίας. Ο γιατρός σας θα θέλει να ξέρει: Έχει δει το μωρό σας άλλος γιατρός μετά την τελευταία επίσκεψη; Αν ναι, γιατί; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα εκείνης της επίσκεψης; Δόθηκε συνταγή για φάρμακα ή θεραπεία; Πώς είναι οι ικανότητες του μωρού σας στο περπάτημα, το τρέξιμο και το σκαρφάλωμα; Μπορεί να περπατήσει προς τα πίσω; Πώς είναι οι ικανότητές του στη γλώσσα; Τι λέει; Λέει κάποιες λέξεις; Πόσες λέξεις λέει; Καταλαβαίνει απλές εντολές όπως “Φέρε τα παπούτσια σου” ή “Δώσε μου μία πάνα”; Μπορεί να ακούσει και να παρακολουθήσει ένα απλό παραμύθι; Κοιτάζει τις εικόνες στο βιβλίο; Ανταποκρίνεται σε απλά αιτήματα ή απλά παιχνίδια όπως το “κούκου τσα”; Πώς παίζει; Ο τύπος του παιχνιδιού στο οποίο συμμετέχει ένα παιδί, μας λέει πολλά για τις γνωστικές του ικανότητες. Σας μιμείται στις δουλειές του νοικοκυριού; Μπορεί να φτιάξει πύργους με τουβλάκια; Μπορεί να χρησιμοποιήσει σκεύη όπως κουτάλι ή πιρούνι ή να χρησιμοποιήσει ένα παιχνίδι για να πιάσει ένα άλλο; Αρχίζει να λέει “όχι” και να έχει εκρήξεις θυμού; Αυτά είναι καλά σημάδια συναισθηματικών και γνωστικών δεξιοτήτων. Μπορεί να τραβήξει ένα παιχνίδι σέρνοντάς το στο έδαφος; Μπορεί να χρησιμοποιήσει κουτάλι και να πιει από φλιτζάνι; Μπορεί να δείξει οποιοδήποτε μέρος του σώματος όταν του το ζητάνε;

Συζητήστε το.

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για τρία πράγματα σε αυτή την ηλικία:

Τη διατροφή, την πειθαρχία και το πώς θα βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο. Όλες αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με την αίσθηση ανεξαρτησίας του μωρού σας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του.

Άλλες ανησυχίες μπορεί να περιλαμβάνουν το πώς θα διαχειριστείτε τα ""όχι"" και τις εκρήξεις θυμού και πώς να κάνετε το παιδί σας να φάει.

Διατροφή. Πείτε στο γιατρό σας τι τρώει το παιδί σας αυτή την εποχή. Αν το μωρό σας πίνει ακόμα με το μπιμπερό, συζητήστε μαζί του πώς θα του το περιορίσετε. Αν πιστεύετε ότι το μωρό σας τρώει ελάχιστα και δεν τρέφεται σωστά, συζητήστε το με το γιατρό σας.

Η όρεξη και ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνονται στα χρόνια της νηπιακής ηλικίας. Θα έπρεπε να χρησιμοποιεί κουτάλι και να πίνει τουλάχιστον από ειδικό κυπελάκι για μωρά. Συζητήστε για βιταμίνες και φθοριούχο διάλυμα.

Πειθαρχία. Ενημερώστε το γιατρό σας αν σας φαίνεται δύσκολο να ελέγξετε το νήπιό σας.

Συζητήστε τι κάνετε όταν επιβάλλετε την πειθαρχία στο παιδί σας. Ύπνος. Τα θέματα του ύπνου είναι συνηθισμένα σε αυτή την ηλικία.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις συνήθειες ύπνου του παιδιού σας για τουλάχιστον τρεις μέρες και φέρτε το στην επίσκεψη. Ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας προτείνει λύσεις. Βοηθώντας τα παιδιά να ηρεμούν, σημαίνει να αναπτύσσετε σωστά πρότυπα.

Μιλήστε!

Πείτε στο γιατρό σας να ξέρει:

Αν τα μάτια του μωρού σας δεν εστιάζουν καλά και συνεχίζεται αυτό, ακόμα και μια φορά στο τόσο.

Αν το μωρό σας πλησιάζει πολύ τα πράγματα για να τα δει καλύτερα, ειδικά αν τα προβλήματα όρασης σε μικρή ηλικία είναι οικογενειακό γνώρισμα.

Αν το μωρό σας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο φως ή τον ήχο.

Αν το μωρό σας δεν περπατάει ακόμη, αν περπατάει στις μύτες των ποδιών του ή κουτσαίνει ή γέρνει προς τη μια μεριά όταν περπατάει.

Αν το μωρό σας φαίνεται να χρησιμοποιεί μόνο το ένα χέρι όταν παίζει, όταν χειρίζεται διάφορα πράγματα ή προσπαθεί να πιάσει τα αντικείμενα.

Αν το μωρό σας δείχνει ήδη να είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, θα χρησιμοποιεί το ένα χέρι πιο συχνά όταν τρώει ή δείχνει. Αλλά θα έπρεπε να χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια εξίσου όταν παίζει.

Αν δεν μπορεί να βάλει δύο αντικείμενα μαζί στο παιχνίδι ή ακόμα παίζει με ένα παιχνίδι κάθε φορά. Αν δεν παίρνει το κουτάλι όταν του το προσφέρετε.

Αν δεν τρώει μόνο του.

Αν έχασε δεξιότητες που είχε παλιότερα.

Αν δε μιλάει καθόλου με πραγματικές λέξεις.

Αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αγγίζει τα ορόσημα της αναπτυξιακής του καμπύλης στο δικό του μοναδικό χρόνο, και πάλι είναι καλό να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιοδήποτε θέμα ή ανησυχία σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies