Ανάπτυξη νηπίων: Η “τρομερή” ηλικία των 2 ετών

Έπρεπε να συμβεί κάποια στιγμή. Τη μία μέρα το μωρό σας είναι γλυκό και αξιαγάπητο και την επόμενη είναι περιφρονητικό, ένας σίφουνας οργής που σας ""διαλύει""καθημερινά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι κάτι το φυσιολογικό - απογοητευτικό, αλλά φυσιολογικό.

Δεν είναι ""η γλυκιά ηλικία των 2"". Φανταστείτε ότι ξαφνικά σας χτυπάει μία πολύ μεγάλη αναπτυξιακή βόμβα και αποκτάτε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε, να σκέφτεστε και να κινείστε όπως δεν μπορούσατε ποτέ πριν. Βάλτε όλα αυτά τα νέα συναισθήματα σε ένα μικρό σωματάκι, προσθέστε μία δόση απόγνωσης και ετοιμαστείτε για τα ξεσπάσματα οργής και τις μεταπτώσεις στη διάθεση.

Πώς να δείτε την πραγματική διάσταση, αυτής της αναπτυξιακής φάσης.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε στη φάση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να το παίρνετε προσωπικά. Το παιδί σας απλά αισθάνεται να ματαιώνεται από την εξωτερική πραγματικότητα, μέρος της οποίας είστε εσείς. Βοηθήστε το να αισθανθεί πιο ανεξάρτητο, δοκιμάζοντας τα παρακάτω:

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει. Αφήστε το παιδί σας να ικανοποιήσει την περιέργεια του, επιτρέποντας του να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή τρόπο. Αν κάτι δεν είναι ασφαλές, πείτε του όχι. Σιγά σιγά θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Επαινέστε το. Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας επιβραβεύοντάς το για το πόσο καλή δουλειά έκανε. Αν παίξει ωραία με ένα φίλο του ή αν κάνει κάτι που του ζητήσατε (για παράδειγμα να βάλει τις πυτζάμες του), πείτε του πόσο ευχαριστημένη και υπερήφανη είστε.

Να είστε συνεπείς. Μην αφήσετε μία έκρηξη οργής ή μια κακή διάθεση να μειώσει την αποφασιστικότητά σας. Όπως όλες οι φάσεις, θα περάσει κι αυτή αρκετά γρήγορα.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies