Η φροντίδα της επιδερμίδας του νεογέννητού σας: Ξηροδερμία μωρού και ερεθισμοί

Ποιος δεν έχει ανησυχήσει για την ξηροδερμία κάποια στιγμή;

Και ποιος δεν έχει αλείψει μια κρέμα ή λοσιόν στα χέρια του για να την καταπολεμήσει; Η ξηροδερμία είναι παγκόσμιο παράπονο. Και οι άνθρωποι που ζουν σε ξηρό κλίμα ή έχουν οικογενειακό ιστορικό ξηροδερμίας, έχουν ακόμα πιο σοβαρό λόγο να παραπονιούνται.

Αν σας κάνει να νιώθετε άβολα, να ξέρετε ότι η ξηροδερμία είναι περισσότερο θέμα ματαιοδοξίας παρά υγείας. Όμως, μερικές φορές η υπερβολική ξηροδερμία προκαλεί φαγούρα που οδηγεί σε έναν κύκλο «φαγούρας και ξυσίματος» και μπορεί να οδηγήσει σε μια μόλυνση του δέρματος ή σε ουλές. Το έκζεμα ή η τοπική δερματίτιδα συνδέεται συχνά με την ξηροδερμία. Μάλιστα είναι η πιο συχνή πάθηση δέρματος στα παιδιά, που προκαλεί φαγούρα. Συνήθως ξεκινάει όταν το μωρό είναι βρέφος.

Αλλά μπορεί να ξεκινήσει και στη νηπιακή ηλικία ή στα πρώτα χρόνια του σχολείου. Το έκζεμα -κόκκινα, φολιδωτά μέρη του δέρματος που προκαλούν μεγάλη φαγούρα- εμφανίζεται πολύ συχνά σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό εκζέματος ή άλλων αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα μωρά εμφανίζουν έκζεμα περισσότερο στο πρόσωπο, στα πόδια και τα μπράτσα. Στα νήπια ή σε μεγαλύτερα παιδιά εμφανίζεται συνήθως στις κλειδώσεις των γονάτων και των αγκώνων.

Η φαγούρα μπορεί να είναι πολύ έντονη και συχνά αναστατώνει τον ύπνο των παιδιών που υποφέρουν. Η φαγούρα επίσης είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση του κύκλου, καθώς το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες κόκκινες περιοχές του δέρματος που θα έχουν φαγούρα και σαν αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει μόλυνση του δέρματος με βακτήρια ή ιούς.

Μωράκι που κάνει μπάνιο

Θεραπεία της ξηροδερμίας του μωρού και του εκζέματος

Η πιο σημαντική θεραπεία (και μέτρο πρόληψης) για την ξηροδερμία του βρέφους και το έκζεμα είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος. Κάντε μπάνιο στο μωρό σας κάθε μέρα με χλιαρό νερό, όχι παραπάνω από 10 λεπτά, και μετά απλώστε πάνω του μια πλούσια ενυδατική κρέμα για να διατηρήσετε νωπή την επιδερμίδα του. Οι καλές ενυδατικές λοσιόν περιλαμβάνουν λιπαρές αλοιφές, όπως βαζελίνη και παχύρρευστες κρέμες. Οι πιο αποτελεσματικές κρέμες είναι σε μεγάλα βάζα. Αν μπορείτε να τη χύσετε από μπουκάλι, δε θα είναι το ίδιο αποτελεσματική. Το μπάνιο για πολλή ώρα μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να χειροτερέψει τα πράγματα. Τα παιδιά με έκζεμα συχνά ανακουφίζονται με τοπικές αλοιφές με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), που μπορεί να χορηγήσει ο παιδίατρος ή ο δερματολόγος. Αυτές οι αλοιφές βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής και της φαγούρας και έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις ενυδατικές λοσιόν. Τα αντιισταμινικά επίσης βοηθάνε στην ανακούφιση της φαγούρας αλλά καμιά φορά χρειάζονται αντιβιοτικά, αν το δέρμα έχει μολυνθεί.

Άλλες στρατηγικές που βοηθάνε στην ξηροδερμία του βρέφους ή την ξηροδερμία του νεογέννητου και το έκζεμα, περιλαμβάνουν τη χρήση ενός υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού, την αποφυγή των μάλλινων και συνθετικών ινών στα ρούχα και τη χρήση απορρυπαντικών και σαπουνιών χωρίς άρωμα. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, γίνονται συνέχεια έρευνες για φάρμακα που βοηθάνε στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, περίπου το 60% των μωρών ξεπερνάνε το έκζεμα μέχρι τα τρίτα τους γενέθλια και το 85 με 90% μέχρι να μπουν στην εφηβεία.

Σχετικές παθήσεις

Κρέμα στο πόδι του μωρού

Πολλές παθήσεις που σχετίζονται με ξηροδερμία, μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με έκζεμα.

Η Ιχθύωση είναι ένας τύπος φολίδων που έχει το σχήμα πολύγωνου και συναντάται συνήθως χαμηλά στα πόδια.

Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν μια λιμνούλα από λάσπη, σπάει.

Η Θυλακική Υπερκεράτωση είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σκληρών εξογκωμάτων στο δέρμα (παρόμοια με γυαλόχαρτο) στο εξωτερικό μέρος των μπράτσων, τους μηρούς και τα μάγουλα. Και οι δύο αυτές παθήσεις έχουν την τάση να χειροτερεύουν το χειμώνα και να βελτιώνονται το καλοκαίρι.

Η Λευκή Πιτυρίαση αποτελείται από άσπρα σημάδια στο δέρμα του μάγουλου και συνήθως διακρίνεται περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού γιατί οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί, μαυρίζουν λιγότερο από το δέρμα που τις περιβάλλει.

Τα άσπρα σημάδια μπορεί να προκύψουν επίσης όταν το ήπιο έκζεμα σ’ αυτές τις περιοχές θεραπεύεται και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια χρώματος στο δέρμα.

Η θεραπεία για όλες αυτές τις παθήσεις αποτελείται κυρίως από την καλή ενυδάτωση του δέρματος.

Οι ειδικές ενυδατικές λοσιόν που περιέχουν Άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ) μπορεί να βοηθήσουν στην Ιχθύωση και τη Θυλακική Υπερκεράτωση και η συχνή χρήση αντηλιακών μπορεί να κάνει τις δερματικές βλάβες της λευκής πιτυρίασης λιγότερο εμφανείς. Όλες αυτές οι παθήσεις μπορεί να βελτιωθούν καθώς το παιδί μεγαλώνει, αλλά ενίοτε επιμένουν μέχρι την ενηλικίωση.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies