Τρεις μύθοι για την εγκυμοσύνη που δεν χρειάζεται να σε προβληματίζουν

Αν είναι η πρώτη φορά που βιώνεις το «θαύμα» της εγκυμοσύνης, τότε ξέρεις καλά πως πρόκειται για μία ξεχωριστή, πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία σου προκαλεί έντονο ενθουσιασμό, ανυπομονησία και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Επειδή θέλεις όλα να κυλήσουν ομαλά, φροντίζεις να ενημερώνεσαι για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις, μέχρι την ημέρα του τοκετού. Και φυσικά, το κατάλληλο πρόσωπο για να λύσει σε κάθε σου απορία, δεν είναι άλλο από τον γυναικολόγο που παρακολουθεί εσένα και το μωρό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως κάθε νέα, μέλλουσα μαμά, έτσι και εσύ, έχεις την ανάγκη να μοιραστείς τη χαρά, την αγωνία και τους προβληματισμούς σου με τους γύρω σου. Είναι όμως σημαντικό να θυμάσαι πως οι κοντινοί συγγενείς και οι φίλοι σου, που δεν είναι ειδικοί επί του θέματος, είναι πολύ πιθανό να σου μεταφέρουν λάθος πληροφορίες. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους για την εγκυμοσύνη, οι οποίοι έχουν καταρριφθεί από τους ειδικούς.

Αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση θαλασσινών κατά τη διάρκεια της κύησης

Είναι αλήθεια πως η διατροφή που ακολουθείς κατά τη διάρκεια της κύησης, παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως χρειάζεται να διακόψεις αυστηρά την κατανάλωση θαλασσινών, όπως ακούγεται, αφού ψάρια όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και η σαρδέλα, περιλαμβάνουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού σου και μπορούν να ωφελήσουν και το έμβρυο που κυοφορείς. Βέβαια, καλό θα ήταν να αποφύγεις ψαρικά, όπως ο ξιφίας ή το σκουμπρί, διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, καθώς και το σούσι, αφού πρόκειται για ένα φαγητό που φτιάχνεται από ωμό, ακατέργαστο ψάρι, το οποίο μπορεί να περιέχει παράσιτα και βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε εσένα ή το μικρό σου. Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου τον γιατρό που σε παρακολουθεί, ώστε να σου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές για τη διατροφή σου.

Πιάτο φαγητό

Αυξάνουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε αφού «τρώμε για δύο»

Η ποσότητα φαγητού που χρειάζεται να καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού σου, από την επιθυμία σου για φαγητό και από το βάρος σου. Σίγουρα θα προκύψουν έντονες λιγούρες ή μία απροσδόκητη προτίμηση για κάποια συγκεκριμένη γεύση. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να αυξήσεις την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρκεί να «ακούς» το σώμα σου, αλλά και να ακολουθείς τις οδηγίες του γιατρού που σε παρακολουθεί.

Η γυμναστική κρύβει κινδύνους για την εγκυμοσύνη

Ποιος είπε πως η εγκυμοσύνη είναι ένας λόγος για να στερηθείς την απόλαυση που σου προσφέρει η σωματική άσκηση; Στην πραγματικότητα, η γυμναστική είναι ένας ωφέλιμος τρόπος να ελέγχεις το βάρος σου κατά τη διάρκεια της κύησης και να προετοιμάζεις το σώμα σου για την απαιτητική διαδικασία του τοκετού. Μια μισάωρη προπόνηση που βασίζεται σε ήπιες αερόβιες ασκήσεις, δεν σου προκαλεί έντονη ταχυπαλμία και δεν καταπονεί το σώμα σου, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να παραμείνεις σε φόρμα την περίοδο της κύησης. Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσεις να παραμείνεις συνεπής στο ραντεβού σου με τη γυμναστική, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου για τα προγράμματα ασκήσεων που είναι ευεργετικά για εσένα και ακίνδυνα για το μωρό σου.

Έγγυος γυμνάζεται

Αν οι παραπάνω μύθοι εξακολουθούν να σε προβληματίζουν, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το μοναδικό πρόσωπο που θα σε κατευθύνει προς τις καλύτερες επιλογές κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι ο γυναικολόγος που σε παρακολουθεί. Εκείνος είναι ο ειδικός που θα λύσει κάθε σου απορία σχετικά με την περίοδο της εγκυμοσύνης και θα σε βοηθήσει να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για εσένα και το μωρό σου.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies