Εγκυμοσύνη και Πάσχα: Τι μπορείς να φας την περίοδο της Σαρακοστής και στο πασχαλινό τραπέζι

Η Σαρακοστή και το Πάσχα είναι δύο ορόσημα της ελληνικής παράδοσης, για τα οποία ανυπομονείς κάθε χρόνο, διότι περιλαμβάνουν παραδοσιακά γευστικά πιάτα που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα για εσένα είναι διαφορετικά, αφού σε λίγους μήνες θα φέρεις στον κόσμο το μωράκι σου και από την ημέρα που ενημερώθηκες για την εγκυμοσύνη σου, προσέχεις ιδιαίτερα τη διατροφή σου. Βέβαια, τόσο την περίοδο της Σαρακοστής, όσο και την περίοδο του Πάσχα, είναι σημαντικό να είσαι λίγο πιο προσεκτική, να μην παρασυρθείς από τα λαχταριστά εδέσματα, ώστε να μην ταλαιπωρηθείς από ανεπιθύμητες καούρες και δυσπεψία.

Ακόμα, ειδικά για τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι απαραίτητο να ζητήσεις τη γνώμη του γιατρού που σε παρακολουθεί, ώστε να σου πει με σιγουριά αν είσαι σε θέση να νηστέψεις τις μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές διατροφικές συμβουλές, μέσα από τις οποίες θα μάθεις ποιες είναι οι τροφές που είναι καλό να αποφύγεις τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς και ποιοι είναι οι λαχταριστοί πειρασμοί στους οποίους μπορείς να ενδώσεις.

Τι χρειάζεται να προσέξεις αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις τη νηστεία της Σαρακοστής

Εφόσον το επιθυμείς και λάβεις την έγκριση του γιατρού που σε παρακολουθεί για να νηστέψεις, μπορείς να απολαύσεις τα νηστίσιμα εδέσματα που επιβάλλει η συγκεκριμένη περίοδος, καθώς πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα, όχι μόνο για εσένα, αλλά και για το μωράκι σου. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά θα σου προσφέρουν τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου, για να λειτουργεί στο βέλτιστο, ενώ τα θαλασσινά αποτελούν «πλούσια» πηγή ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού σου συστήματος και λειτουργώντας ευεργετικά για τον οργανισμό του εμβρύου. Όσο για τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, τα οποία δεν συγκαταλέγονται στο μενού της Σαρακοστής, καλό θα ήταν να μην απέχουν από τη διατροφή σου, αφού η «πλούσια» περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι μόνες τροφές που χρειάζεται να αποφύγεις είναι κάποια είδη ψαριών, όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο τόνος, διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, καθώς και τα κατεψυγμένα, ωμά ή τα καπνιστά θαλασσινά, αλλά και τα ωμά και τα αχνιστά οστρακοειδή.

Αρακάς

Ποιες τροφές μπορείς να απολαύσεις άφοβα στο γιορτινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα

Το λουκούλλειο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα είναι μία ετήσια «ιεροτελεστία» που κάνει ακόμη πιο απολαυστικές τις γιορτινές ημέρες. Το ζήτημα είναι, βέβαια, ποιες από τις τροφές που υπάρχουν στο τραπέζι, μπορείς να καταναλώσεις; Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να φας αρνί και κατσικάκι, αρκεί να έχουν ψηθεί πολύ καλά. Προτίμησε καλοψημένα κομμάτια που δεν έχουν πολύ λίπος, δηλαδή το ψαχνό του κρέατος, διότι το λίπος μπορεί να σου προκαλέσει ενοχλητικές καούρες μετά το γιορτινό γεύμα. Όσο για τη μαγειρίτσα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, καλό είναι να την αποφύγεις, όπως και το κοκορέτσι, καθώς τα συγκεκριμένα πιάτα περιέχουν το συκώτι, τα εντόσθια και τη σπλήνα του κρέατος, δηλαδή τμήματα που διαθέτουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται να καταναλώνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες. Όσο για τα πασχαλινά αβγά, μπορείς να τα τσουγκρίσεις, αλλά καλό θα ήταν να μην τα καταναλώσεις, διότι οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να τους χαρίσουν το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους, δεν είναι εντελώς «αθώες». Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση των οικολογικών, φυτικών βαφών, οι ειδικοί θεωρούν πως το ιδανικό είναι να αποφεύγονται.

Έγκυος γυναίκα

Μπορεί η εγκυμοσύνη να επιβάλλει κάποιες ασήμαντες αφαιρέσεις από το καθιερωμένο μενού της Σαρακοστής και του Πάσχα, ωστόσο, έχεις αρκετές επιλογές για να μην νιώσεις πως θα στερηθείς κάτι. Να θυμάσαι πως όσο ακολουθείς τις υποδείξεις του γιατρού που σε παρακολουθεί και παραμένεις πιστή σε μία ισορροπημένη διατροφή, μπορείς να ενδώσεις στα νηστίσιμα και τα πασχαλινά εδέσματα που θα κάνουν ακόμη πιο απολαυστικές τις μέρες σου!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies