Εγκυμοσύνη και διακοπές: Πώς θα απολαύσετε το καλοκαίρι σας όσο πιο άνετα γίνεται

Η αλήθεια είναι πως όσες από εμάς περάσαμε ένα καλοκαίρι από τη ζωή μας με φουσκωμένη κοιλίτσα, γνωρίζουμε καλά πως η εγκυμοσύνη και το καλοκαίρι είναι δύο έννοιες που δεν ταιριάζουν απόλυτα. Διότι οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις μεταβολές που προκύπτουν στο σώμα μιας εγκύου, μπορούν να κάνουν λίγο πιο δύσκολη την καθημερινότητά της.

Ειδικότερα οι εγκυμονούσες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της κύησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πολύ πιθανό να μην θέλουν να εγκαταλείψουν την άνεση και τη δροσιά του προσωπικού τους χώρου, καθώς αισθάνονται δυσφορία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας, ακυρώνοντας ακόμη και τις διακοπές που είχαν προγραμματίσει.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η συναρπαστική περίοδος πριν τη μεγάλη ημέρα του τοκετού, είναι μία αναντικατάστατη εμπειρία, την οποία αξίζει να απολαύσει κάθε μέλλουσα μητέρα. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με tips, τα οποία θα βοηθήσουν κάθε μέλλουσα μαμά να απολαύσει με απόλυτη άνεση και ασφάλεια το «καυτό» καλοκαίρι, πριν τον ερχομό του μωρού της.

Διαμορφώνοντας μια διατροφή που ενισχύει την ενυδάτωση του οργανισμού

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κάθε μέλλουσα μαμά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, εμπλουτίζοντας τα ημερήσια γεύματά της με φρούτα και λαχανικά, τροφές «πλούσιες» σε νερό και θρεπτικά συστατικά, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι και η ντομάτα, όχι μόνο θα αισθάνεται χορτάτη και ανάλαφρη, αλλά θα αναπληρώνει τακτικά την ποσότητα των σωματικών υγρών που χάνει μέσω της συνεχούς εφίδρωσης. Συνεπώς, εξίσου σημαντικό είναι να αυξήσει και την ποσότητα νερού ή φυσικών χυμών που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να παραμένει ενυδατωμένη, αποφεύγοντας την ίδια ώρα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και μπορεί να της προκαλέσουν υπερδιέγερση και να την αφυδατώσουν, λόγω της διουρητικής επίδρασης που έχουν.

έγγυος κρατάει μήλο

Επιλέγοντας ανοιχτόχρωμα ρούχα που είναι αέρινα, άνετα και δροσερά

Η αλήθεια είναι πως η έντονη ζέστη που επικρατεί στη χώρα μας από τον Ιούλιο και έπειτα, δυσκολεύει μια έγκυο στην επιλογή των ρούχων της, καθώς λόγω της έντονης εφίδρωσης, τα υφάσματα κολλάνε στην επιδερμίδα της, προκαλώντας της ακόμη και εξανθήματα κάτω από τους μαστούς και τις μασχάλες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγει συνθετικά υφάσματα και να επιλέγει βαμβακερά και λινά, τα οποία επιτρέπουν στην επιδερμίδα να «ανασαίνει».

Απολαμβάνοντας τη θάλασσα τις κατάλληλες ώρες και στα σωστά μέρη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κολύμπι είναι ένα είδος σωματικής άσκηση που μπορεί να ωφελήσει την έγκυο, καθώς δεν ταλαιπωρεί τις καταπονημένες αρθρώσεις ή τη μέση της, αλλά αντιθέτως, τις ανακουφίζει. Ωστόσο, είναι σημαντικό η έγκυος να επισκεφθεί την παραλία τις ώρες που δεν παρατηρείται έντονη ηλιοφάνεια, δηλαδή πριν τις 11 το πρωί ή μετά τις 5 το απόγευμα και να επιλέξει ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο, με σκιά και καθαρά νερά, καθώς η ευαίσθητη περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε κολπίτιδες και λοιμώξεις του ουροποιητικού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δημιουργώντας «ιεροτελεστίες» δροσιάς κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τα μεσημέρια του καλοκαιριού που η ζέστη γίνεται πραγματικά αφόρητη, η έγκυος μπορεί να ανακουφιστεί ακολουθώντας μικρές «ιεροτελεστίες» ενυδάτωσης. Για παράδειγμα, μπορεί να απολαύσει ένα δροσιστικό ντους ή να γεμίσει με τη βοήθεια του συντρόφου της μια λεκάνη με χλιαρό προς κρύο νερό και να βουτήξει μέσα τα πόδια της, κάνοντας ένα απολαυστικό ποδόλουτρο. Μπορεί επίσης να περάσει τα χέρια, τους ώμους, το πίσω μέρος των ποδιών και την πλάτη της, με κρύα επιθέματα, όπως μία παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα. Σε κάθε περίπτωση, το νερό είναι ο «σύμμαχος» που θα βοηθήσει την έγκυο να απαλλαγεί από τη δυσφορία που μπορεί να νιώθει λόγω της ζέστης και να την κάνει να αισθανθεί πιο άνετα και ξεκούραστα, ακόμη και τις πιο «καυτές» ημέρες του καλοκαιριού.

έγγυος

Ακόμη και αν το καλοκαίρι είναι μία εποχή που δυσκολεύει λίγο περισσότερο τις εγκυμονούσες, ακολουθώντας τα παραπάνω tips και ζητώντας επιπλέον συμβουλές από τον γυναικολόγο που τις παρακολουθεί, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει μια ξεκούραστη και ξέγνοιαστη περίοδο, η οποία θα τις προετοιμάσει για τα το επόμενο μεγάλο «βήμα» στη ζωή τους.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies