Έκπληξη! Φαίνεται ότι εκπληρώνετε τις φιλοδοξίες σας για μια μεγάλη οικογένεια με τη μία! Η εγκυμοσύνη σας, θα είναι ιδιαίτερη, αν και λίγο διαφορετική από το να εγκυμονούσατε ένα μωρό, και να πώς:

Πρώτες ματιές.

Χάρη στους μαιευτικούς υπερήχους, τα πολύδυμα μπορούν να φανούν ήδη από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Παρότι μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν οι παλμοί της καρδιάς του ενός μωρού από το άλλο, ο γιατρός θα μετρήσει τον πραγματικό αριθμό παλμών ανά λεπτό για κάθε πολύδυμο. Πώς είναι διαφορετική μια πολύδυμη εγκυμοσύνη; Κατ' αρχάς, αυτόματα γίνεστε ασθενής υψηλού κινδύνου. Μπορεί να νιώθετε μια χαρά, αλλά το να έχετε δίδυμα ή Πολλαπλή Κύηση Υψηλού Κινδύνου, δηλαδή κύηση με περισσότερα από ένα έμβρυα, συνοδεύεται από ειδικούς κινδύνους. Κατά πάσα πιθανότητα, θα σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό μητρικής εμβρυϊκής ιατρικής, εκπαιδευμένο να αντιμετωπίζει εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Σε σύγκριση με γυναίκες με απλή εγκυμοσύνη, θα έχετε μάλλον περισσότερες προγεννητικές επισκέψεις, περισσότερες εξετάσεις αίματος και συχνότερους υπερήχους.

Πανομοιότυπα δίδυμα και Διαφορετικά Δίδυμα.

Πανομοιότυπα Δίδυμα.

Αυτός ο τύπος δίδυμων προκύπτει όταν ένα ωάριο διαιρείται σε δύο έμβρυα, που έχουν ως αποτέλεσμα “πανομοιότυπα δίδυμα”. Μερικές φορές και τα δύο μωρά είναι στον ίδιο αμνιακό σάκο, που αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως το να μπλεχτούν στους ομφάλιους λώρους. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η μετάγγιση από δίδυμο σε δίδυμο, όπου το ένα δίδυμο παίρνει την περισσότερη τροφή ενώ το άλλο παίρνει πολύ λίγη. Για αυτόν το λόγο, οι ειδικοί μετράνε πάντοτε κάθε έμβρυο, σε μια πολλαπλή κύηση.

Διαφορετικά Δίδυμα.

Δύο (ή περισσότερα) ωάρια γονιμοποιούνται ταυτόχρονα και το αποτέλεσμα είναι πολλά έμβρυα. Στις Πολλαπλές Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου, μπορεί να υπάρχουν και πανομοιότυπα και διαφορετικά δίδυμα ή τρίδυμα σε μια εγκυμοσύνη. Ο βασικότερος κίνδυνος στα διαφορετικά δίδυμα είναι η πρόωρη γέννα.

Πρόωρος τοκετός.

Αυτός θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος οποιασδήποτε πολλαπλής εγκυμοσύνης. Με δίδυμα ή Πολλαπλές Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου, το κάθε μωρό τείνει να είναι μικρότερο, καθώς όλα τα μωρά πρέπει να μοιράζονται το χώρο στη μήτρα σας. Το να γεννηθούν πριν τις 40 εβδομάδες δεν είναι τόσο κακό, αλλά το να γεννηθούν πριν τις 36 βδομάδες μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό θα έχει προβλήματα όταν αναπνέει και όταν ρουφάει. Η προετοιμασία είναι σημαντική. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τα μωρά σας είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας και να πάτε σε όλες τις προγεννητικές σας επισκέψεις. Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, γι’ αυτό ξεκουραστείτε πριν συναντήσετε τα μικρά σας.