Πρώτο τρίμηνο κύησης: Τι να περιμένει μία μέλλουσα μαμά και τι χρειάζεται να προσέξει

Αν ανακάλυψες πρόσφατα πως είσαι έγκυος, σημαίνει πως το 2023 θα είναι για εσένα μία συναρπαστική, πρωτόγνωρη χρονιά γεμάτη αλλαγές. Από τη μέρα που έμαθες πως θα φέρεις στον κόσμο το μωρό σου, παρατηρείς με απορία το σώμα σου να μεταβάλλεται, αισθάνεσαι ενθουσιασμό και ανυπομονησία για τα επόμενα στάδια αυτού του πρωτόγνωρου «ταξιδιού» στον κόσμο της μητρότητας.

Δεν έχει σημασία αν είναι η πρώτη ή η δεύτερη φορά, καθώς ξέρεις καλά πως η εγκυμοσύνη διαφέρει από παιδί σε παιδί, ενώ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το στάδιο ζωής που διανύει μία μέλλουσα μαμά. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι τρεις μήνες, μέχρι να συνειδητοποιήσεις πως σε λίγο καιρό θα έχεις ένα νέο μέλος στην οικογένειά σου, είναι ανεκτίμητοι, σε γεμίζουν συναισθήματα και πολλά ερωτήματα.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με όσα χρειάζεται να γνωρίζεις και να προσέξεις, για να κυλήσουν ομαλά, με λιγότερο άγχος και περισσότερη χαρά, οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης σου.

Ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της κύησης και πιο συγκεκριμένα στην τέταρτη εβδομάδα από τη μέρα της σύλληψης, ουσιαστικά σχηματίζεται το έμβρυο, οι υμένες και ο πλακούντας, μέσα από τον οποίο θα τρέφεται και θα λαμβάνει οξυγόνο το έμβρυο για το διάστημα που θα ζει στην κοιλιά σου. Κατά πάσα πιθανότητα, το δικό σου σώμα θα εκδηλώσει ήπια συμπτώματα, παρόμοια με αυτά της περιόδου, όπως πρήξιμο, πόνο στο στήθος, ενοχλήσεις στη μέση και κούραση.

Ένα τεστ εγκυμοσύνης και ένα τεστ β-χοριακής είναι τα απαραίτητα πρώτα βήματα, όπως και απαραίτητα να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου για να επιβεβαιώσεις την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα ήδη από τις πρώτες έξι ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, τα οποία όμως είναι συνήθως ήπια και αν δεν είσαι υποψιασμένη, μπορεί και να μην προσέξεις καν!

Τεστ εγκυμοσύνης

Ο δεύτερος μήνας της εγκυμοσύνης

Ο δεύτερος μήνας της εγκυμοσύνης είναι ένα ορόσημο για κάθε μαμά, καθώς είναι η χρονική περίοδος που θα ακούσει για πρώτη φορά τον καρδιακό παλμό του εμβρύου. Και αυτό από μόνο του είναι ένα μικρό «θαύμα»! Το έμβρυο έχει αποκτήσει πλέον το μέγεθος που έχει ένα φασόλι, ενώ σταδιακά αρχίζει να αναπτύσσεται από το κεφάλι προς τα κάτω. Πιο αναλυτικά, το κεφάλι και ο λαιμός του έχουν σχηματιστεί, το ίδιο και τα αυτιά, ο εγκέφαλος, τα μάτια και η καρδιά του. Σε αυτό το στάδιο, τα συμπτώματα στον οργανισμό σου είναι λίγο πιο έντονα και πολύ πιο συχνά.

Πιθανώς να αισθάνεσαι τις πρώτες ζαλάδες, πρωινές αδιαθεσίες, τάση για εμετό, έντονη πείνα και συχνοουρία, η οποία οφείλεται στην αύξηση της προγεστερόνης, καθώς και στη διαστολή της μήτρας που πιέζει την ουροδόχο κύστη. Συνέχισε να ακολουθείς τη διατροφή που ακολουθούσες, προτιμώντας πολύ καλά πλυμένα τα φρούτα και τα λαχανικά, αποφεύγοντας το άψητο ψάρι και κρέας, την καφεΐνη και το αλκοόλ, ώστε διαμορφώνεις πιο διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα σε ωφελήσουν το επόμενο διάστημα.

Έγκυος στη γυναικολόγο

Ο τρίτος μήνας της εγκυμοσύνης

Διανύοντας την 9η και τη 10η εβδομάδα της κύησης, το έμβρυο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το πρόσωπό του γίνεται πιο ξεκάθαρο, τα οστά δίνουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα χαρακτηριστικά του, ενώ αναπτύσσονται οι αρθρώσεις. Περίπου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή της 11ης, το έμβρυο έχει ξεπεράσει τα 3 εκατοστά και έχει δημιουργήσει όλα τα σημαντικά όργανα του οργανισμού του. Τα μάτια του αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και εμφανίζουν τις πρώτες βλεφαρίδες γύρω από αυτά.

Στο σημείο αυτό, τα περισσότερα από τα συμπτώματα του 2ου μήνα υποχωρούν, όμως, η ναυτία και η δυσφορία που σου προκαλούν ορισμένες μυρωδιές, πιθανόν να επιμείνουν ή να γίνονται λίγο πιο έντονες, ενώ μπορεί να αποκτήσεις μία δυσκολία με τον ύπνο. Η κοιλιά σου έχει αρχίσει να φουσκώνει, η λεκάνη σου να ανοίγει, το σώμα σου μεταβάλλεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, οπότε καλό θα ήταν να του προσφέρεις την ξεκούραση που χρειάζεται.

Να θυμάσαι πως όσο περισσότερο φροντίζεις και παρατηρείς τον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να γνωρίζεις τι χρειάζεται να κάνεις, ώστε να κυλήσει ήρεμα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνη σου. Έτσι και αλλιώς, σε αυτή τη διαδικασία δεν είσαι μόνη, καθώς ο γυναικολόγος που σε παρακολουθεί, είναι διαθέσιμός να λύσει κάθε απορία ή προβληματισμό, που αφορά στην εγκυμοσύνη σου.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies