Πρωινή αδιαθεσία: πότε ξεκινάει και πώς να την αντιμετωπίσετε

Τι είναι η πρωινή αδιαθεσία; Η ναυτία, η οποία συχνά συνοδεύεται από εμετούς, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης. Περίπου 50 με 70 τοις εκατό των εγκύων το βιώνουν το πρώτο τρίμηνο. Όχι μόνο είναι φυσιολογική η ναυτία, αλλά συνήθως είναι ένα σημάδι ότι η εγκυμοσύνη σας είναι φυσιολογική. Η πάθηση λέγεται πρωινή αδιαθεσία γιατί συχνά αυτή είναι η ώρα που τα συμπτώματα είναι χειρότερα. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να νιώθετε ανακάτεμα στο στομάχι και να κάνετε εμετό οποιαδήποτε ώρα μέσα στην ημέρα όταν είστε έγκυος.

Τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία;

Πιστεύεται ότι τα συμπτώματα προκαλούνται από την ορμόνη εγκυμοσύνης hCG, που παράγεται από τον αναπτυσσόμενο πλακούντα, η οποία βοηθά στη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Αλλά και άλλοι παράγοντες όπως χαμηλό ζάχαρο στο αίμα, αυξημένα στομαχικά οξέα, άγχος και κούραση μπορεί επίσης να συντελούν σε αυτό.

Θεραπείες για την πρωινή αδιαθεσία.

Έχετε μερικά σκέτα κράκερ, ρυζογκοφρέτες ή ακόμα ένα κομμάτι σοκολάτα δίπλα στο κρεβάτι σας και φάτε κάτι όταν ξυπνήσετε, για να ανεβάσετε το ζάχαρο στο αίμα σας πριν σηκωθείτε. Αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα τη μέρα, τρώτε πέντε με έξι μικρά γεύματα, για να αποφύγετε να είναι το στομάχι σας άδειο και να κρατήσετε το ζάχαρο στο αίμα σας σταθερό. Συμπεριλάβετε αρκετές ποσότητες πρωτεΐνης στη δίαιτά σας (κρέας, ψάρια, αυγά, τυρί) και σύνθετων υδατανθράκων (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά) για να καλύψετε τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού σας. Κάποιοι ειδικοί διατροφολόγοι συνιστούν τη λήψη 75 με 100 χιλιοστόγραμμων ενός συμπληρώματος βιταμίνης Β6 για να προληφθεί η ναυτία. Να παίρνετε και την τακτική σας προγεννητική βιταμίνη. Κρατηθείτε μακριά από καυτερά ή λιπαρά φαγητά, αποφύγετε να ζεσταίνεστε και να ιδρώνετε υπερβολικά και να ξεκουράζεστε επαρκώς.

Αντιμετωπίζοντας την πρωινή αδιαθεσία.

Όταν νιώθετε ναυτία, δοκιμάστε τα εξής:

Χαλαρώστε.

Αναπνεύστε αργά.

Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα ή δοκιμάστε να φανταστείτε εικόνες, εστιάζοντας σε κάτι ευχάριστο.

Αποφεύγετε να βλέπετε, να μυρίζετε ή να γεύεστε φαγητά ή άλλες ουσίες (όπως καπνό τσιγάρου) που σας ανακατεύουν στο στομάχι.

Πιπιλίστε ή μασήστε κομματάκια πάγου ή πιπιλίστε φρεσκοκομμένο λεμόνι. Αν το πλύσιμο των δοντιών σας πνίγει, δοκιμάστε ένα στοματικό διάλυμα. Χρησιμοποιείστε το συχνά για να κρατάτε το στόμα σας καθαρό.

Δοκιμάστε μια ή δυο ταμπλέτες ασβεστίου για να ουδετεροποιήσετε τα οξέα στο στομάχι σας.

Δοκιμάστε τζίντζερ, το οποίο αποτελεί μια φυσική θεραπεία για τη ναυτία. Τρίψτε το σε λαχανικά και άλλα φαγητά. Πίνετε χαμομήλι ή τσάι με τζίντζερ.

Διατηρήστε την πρόσληψη υγρών ακόμα και αν νιώθετε ότι δεν θέλετε να τρώτε στερεά τροφή. Μπορεί να βοηθάει να αναμιγνύετε υγρά και στερεά στο ίδιο γεύμα. Αν τα συμπτώματα ναυτίας και εμετού που έχετε είναι επίμονα (δηλαδή εκδηλώνονται περισσότερες από μια ή δυο φορές κάθε μέρα) και σας εμποδίζουν από το να τρώτε και να πίνετε γενικά ή συνεχίζονται πέρα από το πρώτο τρίμηνο, αναφέρετέ το στο γιατρό σας.

Πόσο διαρκεί η πρωινή αδιαθεσία;

Τα καλά νέα είναι ότι για τις περισσότερες γυναίκες η πρωινή αδιαθεσία τελειώνει γύρω στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, όταν τα ορμονικά επίπεδα αρχίζουν να πέφτουν λίγο. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η ναυτία είναι φυσιολογική και θα περάσει σύντομα και σκεφτείτε τη θετική πλευρά του να είστε έγκυος και την ευτυχία που θα σας φέρει το μωρό σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies