Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και πώς θα τα αναγνωρίσεις

Για μία γυναίκα, η πρώτη επιβεβαίωση ότι οι υποψίες ή οι ελπίδες της για μία εγκυμοσύνη είναι αληθινές, έρχεται συνήθως έπειτα από το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης που θα κάνει ή από τον γυναικολόγο της.

Αλήθεια όμως, ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, δηλαδή εκείνα που θα σε προϊδεάσουν ότι μπορεί να είσαι έγκυος; Είναι μόνο οι ζαλάδες και η ατονία; Ακούμε συχνά για αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, δεν παρουσιάζονται πάντα ή με την ίδια ένταση σε κάθε γυναίκα.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, που μπορεί να εμφανιστούν ειδικότερα κατά τον πρώτο μήνα της κύησης.

Η περίοδος που καθυστέρησε

Αν ο κύκλος της περιόδου σου είναι συνήθως σταθερός, τότε μία καθυστέρηση μερικών ημερών, μπορεί να σε προϊδεάσει για μία πιθανή εγκυμοσύνη. Και πάλι όμως, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να κάνουν την έμμηνο ρύση σου να καθυστερήσει, οπότε για να είσαι σίγουρη θα χρειαστεί, φυσικά, να κάνεις το απαραίτητο τεστ.

Η ευαισθησία και το πρήξιμο στο στήθος

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και μία γενικότερη ευαισθησία στα στήθη σου. Αυτές οι ενοχλήσεις θα περιοριστούν έπειτα από ένα διάστημα, καθώς το σώμα σου θα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν.

Η έντονη κόπωση

Στις αρχές της εγκυμοσύνης αρκετές γυναίκες αισθάνονται έντονη κόπωση. Και υπάρχει και εξήγηση για αυτό: Η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης, της ορμόνης που παράγει το γυναικείο σώμα αμέσως μετά την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λοιπόν, αυτή η ορμόνη συνεχίζει να παράγεται από το σώμα σου, ενισχύοντας την υγεία των τοιχωμάτων της μήτρας, προστατεύοντας το έμβρυο και προετοιμάζοντας το σώμα σου για τον θηλασμό. Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα της προγεστερόνης στο σώμα είναι υψηλά, μπορεί να νιώθεις πιο εύκολα κόπωση και υπνηλία μες στη μέρα.

Η κολπική αιμορραγία

Μπορεί να φαντάζει παράξενο, αλλά μία μικρή κολπική αιμορραγία, λίγα ίχνη αίματος στο εσώρουχό σου ενώ δεν έχεις ή δεν περιμένεις την περίοδό σου, μπορεί να είναι σημάδια πως διανύεις το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης σου. Και αυτό το «φαινόμενο» ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης και συμβαίνει περίπου στο 25% των κυήσεων.

Η πιο υψηλή θερμοκρασία του σώματος

Δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, θυμίζουν εκείνα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, με ένα από αυτά να είναι η αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος πέρα από τα φυσιολογικά όρια. Κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν μικρή αύξηση στη θερμοκρασία του σώματός τους -για περίπου μισό βαθμό. Αν αυτή η θερμοκρασία παραμείνει σταθερή σε αυτό το επίπεδο για περίπου 20 μέρες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη εγκυμοσύνης. Όσο για τον λόγο που αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, είναι για το έμβρυο που το σώμα σου φροντίζει να αναπτυχθεί μέσα σου. Και για να συμβεί αυτό, η καρδιά σου αρχίζει να αντλεί αίμα πιο γρήγορα, γεγονός που αυξάνει τον μεταβολισμό και κατά συνέπεια, τη θερμοκρασία του σώματος.

Γυναίκα που ξεκουράζεται

Η ευαισθησία στις μυρωδιές

Πιθανότατα έχεις ακούσει πολλές γυναίκες να αναφέρονται στο πώς και το πόσο τις ενοχλούσαν διάφορες μυρωδιές κατά την εγκυμοσύνη. Δεν συμβαίνει σε όλες, άλλα είναι συχνό και απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Και οφείλεται, επίσης, στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου.

Η απρόσμενη ναυτία -πρωινή και μη

Είναι η ναυτία ένα σημάδι που αρκεί για να σε κάνει να σκεφτείς μία πιθανή εγκυμοσύνη; Ίσως από μόνη της δεν αρκεί, είναι όμως ένα σύμπτωμα που παρουσιάζεται σε πολλές γυναίκες μέσα στις πρώτες 12 περίπου εβδομάδες της κύησης και οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα. Πάντως, οι ναυτίες στην εγκυμοσύνη δεν συμβαίνουν σε όλες τις γυναίκες και μάλιστα, αρχίζουν να εξασθενούν κοντά στο τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Η συχνοουρία που κάνει την εμφάνισή της

Μία ακόμη αλλαγή που παρατηρείται κατά το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης, είναι η συχνοουρία. Για την ακρίβεια, πολλές γυναίκες εμφανίζουν συχνοουρία αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη, ένα «φαινόμενο» που μπορεί, μάλιστα, να παραμείνει καθόλη τη διάρκεια της κύησης. Τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις; Για αρκετές γυναίκες οι ασκήσεις πυελικού εδάφους -οι ονομαζόμενες ασκήσεις Kegel- έχουν αποδειχθεί σημαντικές σε αυτήν την προσπάθεια.

Η απρόσμενη ακμή

Τέλος, ένα ακόμη σημάδι μιας εγκυμοσύνης που συνήθως παρουσιάζεται κατά το πρώτο τρίμηνο, είναι η εμφάνιση ακμής. Η ακμή οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου και αυξάνουν τη λιπαρότητα του δέρματός της. Σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχουν συστατικά και προϊόντα καθαρισμού που δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, αν επιβεβαιώσεις την εγκυμοσύνη σου και εμφανίσεις έντονη ακμή που επιμένει, συμβουλεύσου έναν ειδικό για να σε κατευθύνει καταλλήλως.

Γυναίκα περιποιείται το πρόσωπό της, μπροστά από καθρέφτη

Οι συχνές εναλλαγές στη διάθεση, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, οι ζαλάδες και οι κράμπες χαμηλά στην κοιλιά, είναι μερικά ακόμη σημάδια που παρατηρούνται από γυναίκες οι οποίες διανύουν τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την εγκυμοσύνη της. Αν έχεις την υποψία ότι μπορεί να είσαι έγκυος, για να γνωρίζεις με βεβαιότητα το αποτέλεσμα, ο γυναικολόγος σου είναι το πρόσωπο που θα σου δώσει την απάντηση που χρειάζεσαι!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies