Πρώτη εγκυμοσύνη: Χρήσιμα tips για αυτήν την πρωτόγνωρη περίοδο της ζωής σου

Αν έμαθες πρόσφατα πως σε λίγους μήνες θα φέρεις στον κόσμο το μωρό σου, τότε μάλλον βιώνεις την πιο συναρπαστική περίοδο της ζωής σου. Ανεξάρτητα αν ανυπομονούσες καιρό για αυτό το χαρμόσυνο νέο ή αν σε βρήκε προ εκπλήξεως, το σίγουρο είναι πως αν πρόκειται για την πρώτη σου εγκυμοσύνη, τα συναισθήματα που σε «πλημμυρίζουν» είναι πρωτόγνωρα.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με μερικά πράγματα που χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου, ήδη από τους πρώτους μήνες της κύησης, ώστε να είσαι περισσότερο σίγουρη πως η πρώτη σου εγκυμοσύνη, θα είναι μία εμπειρία την οποία θα αναπολείς με νοσταλγία και συγκίνηση στο μέλλον.

Επίλεξε έναν «σύμμαχο» που σου εμπνέει άνεση, σιγουριά και εμπιστοσύνη

Ο γυναικολόγος που θα επιλέξεις να σε παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο πιο πολύτιμος «σύμμαχός» σου. Συνεπώς, έχει σημασία να στραφείς σε έναν ειδικό που θα σου εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη, σε έναν γιατρό που είναι αρκετά έμπειρος και καταρτισμένος, ώστε να μπορεί να λύσει κάθε σου απορία. Να θυμάσαι πως ο γυναικολόγος που σε συντροφεύει στα στάδια αυτού του «ταξιδιού» είναι και το κατάλληλο πρόσωπο για να σου δώσει και τις συμβουλές που χρειάζεσαι για να προσαρμοστείς πιο εύκολα στα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αποφασίσεις στα μισά της εγκυμοσύνης να αλλάξεις γυναικολόγο, επειδή αυτός που σε παρακολουθεί δεν σε καλύπτει, κανείς δεν σε δεσμεύει. Διότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να αισθάνεσαι άνεση και σιγουριά την ημέρα του τοκετού και να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που πραγματικά εμπιστεύεσαι.

Υπερηχογράφημα εγκύου

Οι έντονες αλλαγές στο σώμα σου ενδεχομένως να προκαλέσουν μεταβολές στον ύπνο σου

Αυτό που κάποιος δεν αποκαλύπτει έγκαιρα σε μία μέλλουσα μαμά, είναι πως η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του ύπνου της και κατά κάποιον τρόπο, θα την προετοιμάσει για τα δύσκολα ξενύχτια που θα ακολουθήσουν μετά τη γέννηση του μικρού της. Κι όμως, παρότι η υπνηλία είναι ένα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, τις περιόδους που θα έχεις ανάγκη τον ύπνο και την ξεκούραση όσο τίποτε άλλο, μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Μάλιστα, αν απολαμβάνεις να κοιμάσαι μπρούμυτα, καλό θα ήταν να αλλάξεις έγκαιρα αυτήν τη συνήθεια και να βρεις μία διαφορετική στάση ύπνου, η οποία θα σε βολεύει εξίσου, διότι όταν το στήθος και η κοιλιά σου θα έχουν μεγαλώσει αρκετά, δεν θα μπορείς πλέον να κοιμάσαι έτσι. Μία λύση είναι να αρχίσεις να ξαπλώνεις στο πλάι, συγκεκριμένα στην αριστερή σου πλευρά, ώστε να ενισχύεις την κυκλοφορία του αίματος προς την περιοχή που βρίσκεται ο πλακούντας.

Δεν χρειάζεται να διακόψεις τις δραστηριότητες που απολαμβάνεις καθημερινά

Αρκετές μέλλουσες μαμάδες που διανύουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη, πιστεύουν πως η συγκεκριμένη περίοδος είναι σαν ένα «pause» στη ζωή τους, όπου μοναδική τους προτεραιότητα πρέπει να είναι η σωστή ανάπτυξη και η προστασία της ζωής που μεγαλώνει στην κοιλιά τους. Ωστόσο, όσες έχουμε περάσει ήδη μία φορά από αυτήν τη διαδικασία, γνωρίζουμε καλά πως ο ερχομός ενός μωρού, αυτοί οι εννέα μήνες ανυπομονησίας, δεν είναι απαραίτητο να διαταράξουν την καθημερινότητα μίας εγκύου. Συνεπώς, να θυμάσαι πως όσο ο γυναικολόγος σου το επιτρέπει, μπορείς να συνεχίσεις να πηγαίνεις στο γραφείο αλλά και να απολαμβάνεις τα οφέλη της σωματικής άσκησης, έστω και σε ήπια ένταση. Πλησιάζοντας προς το τέλος της κύησης ίσως θα δυσκολεύεσαι λίγο περισσότερο να κάνεις κάποια πράγματα και θα προτιμήσεις να απέχεις από μόνη σου από αυτά όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα χρειαστεί επί εννέα μήνες να στερηθείς τις δραστηριότητες που σε εκφράζουν και σε γεμίζουν χαρά.

Έγκυος που γυμνάζεται

Στην πραγματικότητα, η σχέση με το μωρό σου ξεκινάει από τη στιγμή που θα το διακρίνει ο γιατρός στο υπερηχογράφημα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, είναι στο χέρι σου να κάνεις ωφέλιμες επιλογές, μέσω της διατροφής, της σωματικής άσκησης, του τρόπου ζωής σου, οι οποίες θα προσφέρουν στο έμβρυο το ιδανικό περιβάλλον για την ισορροπημένη ανάπτυξή του, αλλά και σε εσένα μία πιο ευχάριστη και ήρεμη εγκυμοσύνη.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies