Οι μελλοντικοί μπαμπάδες και η αύξηση βάρους

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της εγκυμοσύνης της συζύγου μου, με το γιο μας, το βάρος της έμεινε το ίδιο. Εγώ όμως έβαλα 5 κιλά. Άλλοι μελλοντικοί μπαμπάδες παραπονιούνται για πρωινή ναυτία, λιγούρες και πόνους στην πλάτη, πράγματα που περιμένουν ότι θα συμβούν στις συζύγους τους και όχι στους ίδιους.

Σωματικά συμπτώματα.

**

**

Οι ερευνητές λένε ότι έως το 60% των ανδρών βιώνουν κάποια σωματικά συμπτώματα όταν οι σύντροφοί τους είναι έγκυες (Ο Δρ. Jerrold Lee Shapiro, ειδικός στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μελλοντικοί πατεράδες, παραδέχεται ότι έβαλε 14 κιλά και στις δύο εγκυμοσύνες της συζύγου του). Αυτές οι αλλαγές είναι μάλλον το αποτέλεσμα της επιθυμίας των ανδρών να συμμετέχουν στην εγκυμοσύνη, η οποία, σε κάθε περίπτωση, θα μετασχηματίσει τη ζωή τους. Προετοιμάζονται για το νέο ρόλο του μπαμπά.

Αναζητώντας καθοδήγηση.

Αν και οι πατέρες στις περισσότερες δυτικές κουλτούρες αναμένεται να συμμετέχουν ενεργά στον τοκετό, δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη καθοδήγηση όσον αφορά την εμπλοκή τους. Τι πρέπει να κάνουν; Πώς πρέπει να νιώθουν κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών; Οι ρόλοι που έπαιξαν οι δικοί τους πατέρες, συχνά δεν τους προσφέρουν σαφή κατεύθυνση. Και μερικές φορές το καλοπροαίρετο πείραγμα από φίλους και συναδέλφους, θα αυξήσει αντί να μειώσει το άγχος τους. Η πίεση μπορεί να αυξηθεί όταν οι άνδρες πηγαίνουν με τις συντρόφους τους στις προγεννητικές εξετάσεις ή σε άλλες δραστηριότητες που απευθύνονται μόνο σε γυναίκες. Οι μελλοντικοί μπαμπάδες νιώθουν περίεργα και αναρωτιούνται: Πού θα πρέπει να στέκομαι; Τι θα πρέπει να προσέχω; Πώς θα πρέπει να νιώθω γι’ αυτόν τον άλλο άνθρωπο που αγγίζει και εξετάζει τη σύζυγό μου σε ευαίσθητα σημεία; Συναισθηματικά συμπτώματα. Πολλοί άνδρες βιώνουν επίσης συναισθηματικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη – ιδίως κυκλοθυμία και κατάθλιψη.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με τις ανησυχίες τους μήπως χάσουν την αγάπη και τη στοργή της συντρόφου τους, από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό. Όταν οι μέλλουσες μαμάδες φτιάχνουν το σπίτι τους για να προετοιμαστούν για την έλευση του μωρού, συχνά οι άντρες επιδεικνύουν προβλέψιμες ανησυχίες και συμπεριφορές κατά την εγκυμοσύνη.

Ένας κοινός προβληματισμός τους είναι πώς θα προστατέψουν την οικογένειά τους. Μερικοί, γίνονται υπερβολικοί και τοποθετούν νέες κλειδαριές ή επισκευάζουν οτιδήποτε προβληματικό υπάρχει στο σπίτι. Άλλοι επικεντρώνονται στο αν βγάζουν αρκετά χρήματα και υπάρχει περίπτωση να επιδιώξουν να αναλάβουν επιπλέον δουλειά. Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Αν και οι μελλοντικοί μπαμπάδες νιώθουν μερικές φορές ανίδεοι για το πώς να φερθούν κατά την εγκυμοσύνη, οι λύσεις μπορούν να είναι απλές. Η εξωτερίκευση με τη συζήτηση βοηθά στην αντιμετώπιση των ανησυχιών και μπορεί ακόμα και να βοηθήσει και στην επίλυσή τους. Η συζήτηση έχει ακόμα ένα όφελος. Ενώ ανοίγεστε για όσα σας προβληματίζουν, εξερευνείτε επίσης τι είδους μπαμπάς θα θέλατε να γίνετε.

Η ακόλουθη λίστα δράσεων μπορεί να σας δώσει το έναυσμα:

  1. Μιλήστε με τη σύντροφό σας, σχετικά με το πώς νιώθετε που θα γίνετε πατέρας.

  2. Συνοδέψτε τη σύντροφό σας σε όσες περισσότερες προγεννητικές εξετάσεις μπορείτε. Να θυμάστε ότι μπορείτε κι εσείς να θέτετε εκεί τα ερωτήματά σας.

  3. Να παρακολουθήσετε μαθήματα τοκετού μαζί.

  4. Να μοιράζεστε τους φόβους σας με τη σύζυγό σας και, εάν είναι δυνατόν, με άλλους άνδρες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να μην νιώσετε απομονωμένοι, γεγονός που μπορεί να βλάψει μια σχέση.

  5. Να μιλάτε στο μωρό σας πριν γεννηθεί. Εκτός ότι είναι διασκεδαστικό, θα σας βοηθήσει να νιώσετε το μωρό ως μέρος της πραγματικότητας.

Σημάδια εξάντλησης.

Κάποιες στιγμές θα χρειαστείτε μια μικρή επιπλέον βοήθεια, όπως πολλοί μελλοντικοί μπαμπάδες. Ένα σημάδι είναι ότι αναλαμβάνετε οποιεσδήποτε επιπλέον εργασίες. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να οφείλεται σε θέματα που δεν έχουν επιλυθεί. Και πάλι, συζητήστε με τη σύντροφό σας, τους φίλους σας και άλλους άνδρες. Τα υποβόσκοντα θέματα για τα οποία μπορεί, ένας άνδρας που θα γίνει μπαμπάς, να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια περιλαμβάνουν: Την απροθυμία αποδοχής της εγκυμοσύνης.

Ανησυχείτε για την έκταση των αλλαγών που θα αντιμετωπίσετε σύντομα; Βλέπετε τις περισσότερες από αυτές τις αλλαγές αρνητικά; Έχετε ισχυρές ανησυχίες ότι κάτι θα πάει στραβά με το μωρό ή την εγκυμοσύνη. Ενώ είναι φυσικό να ανησυχείτε λίγο, είστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα; Νιώθετε άβολα να το συζητήσετε με το μαιευτήρα ή τον οικογενειακό γιατρό; Ανησυχείτε ότι μπορεί να χαθεί κάτι από τη ζωή σας; Μπορεί να είναι η νεότητά σας, η ελευθερία σας ή κάτι εντελώς διαφορετικό; Τι σημαίνει για εσάς να είστε πατέρας, όσον αφορά την αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας; Μην εκπλαγείτε εάν διαπιστώσετε ότι σας συμβαίνουν συναισθηματικές ή σωματικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη της συντρόφου σας.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει πολλούς άνδρες κατ’ αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, η δική μου εμπειρία με έκανε πολύ πιο προσεκτικό με τα οικονομικά της οικογένειάς μου. Αλλά μου πήρε πολλά χρόνια να χάσω αυτά τα επιπλέον κιλά.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies