9η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

"

Το μωρό σας την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Όχι πια ουρά.

Το έμβρυο μοιάζει όλο και λιγότερο με μια ροζ σταγόνα, ειδικά τώρα που η ουρά του έχει εξαφανιστεί. Καθώς ο κορμός του ισιώνει και μακραίνει, το μικρό σας αυτή την εβδομάδα φτάνει περίπου τα 2,5 εκατοστά.

Ραγδαία ανάπτυξη.

Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη των άνω και κάτω άκρων. Τα πόδια έχουν μακρύνει και έχουν αρχίσει να προβάλλουν τα δάχτυλα. Εντωμεταξύ, και τα χέρια έχουν μακρύνει και έχουν αρχίσει να λυγίζουν στον αγκώνα. Επιπλέον, έχει αρχίσει να σχηματίζεται η βασική δομή των χεριών, όπου τα δάχτυλα και ο αντίχειρας διαφοροποιούνται ευκρινώς. Επίσης, διακρίνονται οι δομές που θα αποτελέσουν το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, τη σπλήνα και τα επινεφρίδια.

Εν κινήσει.

Αυτή είναι η αρχή της χορευτικής περιόδου! Το μικρό σας έχει αρχίσει να κινείται ζωηρά και να ανταποκρίνεται ακόμα και σε ερεθίσματα έξω από το σώμα σας. Για να νιώσετε όντως αυτές τις κινήσεις όμως, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.

Η εγκυμοσύνη σας την 9η εβδομάδα.

Κάντε χώρο για το γάλα.

Οι μαστοί σας μέχρι τώρα είναι πιθανώς πιο γεμάτοι, πιο βαριοί και ευαίσθητοι στο άγγιγμα. Αν και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν κατά την εγκυμοσύνη, η ευαισθησία θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του τέταρτου μήνα. Μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται μικρά, λευκά εξογκώματα στη θηλαία άλω σας (το σκουρόχρωμο μέρος της θηλής σας). Είναι αδένες που λέγονται ""φυμάτια του Μοντγκόμερι"" και θα παράγουν λιπαρές ουσίες για να διατηρούν τις θηλές σας ενυδατωμένες όταν ξεκινήσετε να θηλάζετε.

Επισκεφθείτε την πισίνα.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η κολύμβηση είναι η καλύτερη άσκηση για τις εγκύους, καθώς δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις σας. Η ορμόνη ρελαξίνη χαλαρώνει τις αρθρώσεις σας, έτσι ώστε να διευρυνθεί η λεκάνη σας κατά τον τοκετό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αποφύγετε ασκήσεις που μπορεί να καταπονήσουν τις αρθρώσεις σας.

"

Συγκατάθεση στη χρήση cookies