6η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Το μώρό σας μεγαλώνει ταχύτατα και έχει μήκος 2,5 χιλιοστά.

Μία σημαντική εξέλιξη στην ανάπτυξη του εμβρύου συμβαίνει. Ο νευρικός σωλήνας κλείνει και σχηματίζεται αυτό που θα αποτελέσει τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου. Επιπλέον αυτή την εβδομάδα, μικροσκοπικές πτυχές ιστού αναπτύσσονται στο κεφαλικό τμήμα του εμβρύου. Αυτές σταδιακά θα σχηματίσουν το πηγούνι, την άνω και κάτω γνάθο και τα μάγουλα. Οι περιοχές που θα γίνουν μάτια και μύτη έχουν αρχίσει να προβάλλουν σαν εξογκώματα και η εσωτερική δομή του αυτιού, πιέζει προς τα μέσα.

Ο καρδιακός σωλήνας διαδοχικά εξελίσσεται σε τέσσερις θαλάμους και αρχίζει να χτυπά σαν ένα μικροσκοπικό τύμπανο. Κι άλλα σημαντικά όργανα, όπως τα νεφρά και το συκώτι, αρχίζουν να σχηματίζονται. Οι πνεύμονες αρχικά μοιάζουν με μεμονωμένους σωλήνες και στη συνέχεια μετατρέπονται σε δομές που μοιάζουν με σάκους. Έχουν ωστόσο πολύ δρόμο ακόμα, μέχρι να μπορέσουν να υποδεχτούν αέρα.

Η εγκυμοσύνη σας την 6η εβδομάδα.

Τα στήθη σας μπορεί να μουδιάζουν ή να γίνονται ευαίσθητα εξαιτίας της αυξημένης ροής αίματος καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για το θηλασμό. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε σουτιέν με καλή στήριξη, ακόμα και τη νύχτα, εάν θεωρείται ότι σας βοηθάει. Μπορεί επίσης να έχετε δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της αύξησης της προγεστερόνης που επιβραδύνει τη λειτουργία του εντέρου. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, φροντίστε να ασκήστε τακτικά και να τηρείτε ισορροπημένη διατροφή με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και να πίνετε τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Περίπου το 70% των εγκύων βιώνει κάποια πρωινή αδιαθεσία. Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε, για να καταστείλετε τις ναυτίες. Συμβουλευτείται το μαιευτήρα ή τη μαία σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies