40η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ενώ εσείς περιμένετε το νέο μέλος της οικογένειας αυτή την εβδομάδα, το μικρό σας μπορεί να προτιμά να μείνει κι άλλες μέρες ή (να το πούμε;) εβδομάδες κρυμμένο στην ευχάριστη ζεστασιά της κοιλιάς σας. Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός σας θα είναι σε επιφυλακή.

Το μωρό σας είναι σφιχτά κουλουριασμένο μέσα στη μήτρα σας. Εάν το μωρό σας βρίσκεται σε ισχιακή προβολή (με τα πόδια ή τους γλουτούς προς τα κάτω), ο γιατρός σας μπορεί να επιχειρήσει να το γυρίσει. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε μπορεί να συζητήσει μαζί σας την περίπτωση της καισαρικής.

Το μικρό σας έχει πιθανώς φτάσει το τελικό βάρος και μήκος της γέννησής του. Ο μέσος όρος βάρους είναι περίπου τα 3.400 γραμμάρια και μήκους τα 52 περίπου εκατοστά (τα αγόρια είναι λίγο μεγαλύτερα από τα κορίτσια). Το 15% του σωματικού του βάρους αποτελείται πλέον από λίπος που θα το βοηθήσει να παραμείνει ζεστό στον έξω κόσμο. Τα όργανά του και τα συστήματα του σώματός του είναι ώριμα και έτοιμα για τη ζωή εκτός μήτρας. Έχει αποθηκεύσει άμυλο στο συκώτι του για να γίνει γλυκόζη μετά τη γέννα και επιπλέον υγρά. Όπως μια καμήλα, είναι καλά εξοπλισμένο για να τα καταφέρει στη γέννα μέχρι να πιεί μητρικό γάλα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η εγκυμοσύνη σας την 40η εβδομάδα.

Η εγκυμοσύνη σας δεν θεωρείται παρατασιακή πριν τις 42 εβδομάδες. Αν και ανυπομονείτε να καλωσορίσετε το μωρό σας, προσπαθήστε να θεωρήσετε αυτές τις τελευταίες μέρες ως ευκαιρία για να προσφέρετε στον εαυτό σας κάποιες απολαύσεις. Κάντε ένα πεντικιούρ ή δείτε μια ταινία. Διαβάστε ένα βιβλίο. Όταν γεννηθεί το μωρό σας, θα είστε απασχολημένη 24 ώρες την ημέρα και θα περάσει καιρός μέχρι να καταφέρετε να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.

Πόσο μηνών είναι;

Όταν γεννηθεί το μωρό σας μπορεί να ανακαλύψετε ότι η πραγματική του ηλικία είναι διαφορετική από αυτή που υπολογίσατε βάσει της τελευταίας περιόδου ή ως ημερομηνία σύλληψης. Αμέσως μετά τη γέννα, ένας παιδίατρος ή ο γιατρός σας θα εκτιμήσει την ηλικία κύησης βάσει των σωματικών χαρακτηριστικών και της νευρολογικής ανάπτυξης. Θα έχει ενδιαφέρον η σύγκριση των διαφορετικών ημερομηνιών!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies