38η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 38η εβδομάδα.

Αναμένεται να γεννηθεί από στιγμή σε στιγμή.

Το μωρό σας θεωρείται πλέον ώριμο, παρόλο που η πιθανή ημερομηνία τοκετού απέχει ακόμα δύο εβδομάδες. Το 85% των βρεφών γεννιούνται εντός δύο εβδομάδων από την πιθανή ημερομηνία τοκετού, επομένως είναι πιθανό να γεννήσετε κάποια στιγμή στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Εξωτερικές αλλαγές.

Το μωρό σας χάνει το εμβυϊκό χνούδι που κάλυπτε το σώμα του για μήνες. Μπορεί να έχει παραμείνει λίγο στους ώμους, στο μέτωπο και στο λαιμό του όταν γεννηθεί. Χάνει επίσης το εμβρυϊκό σμήγμα, αυτή την κρεμώδη και κηρώδη ουσία που προστάτευε την επιδερμίδα του από το αμνιακό υγρό.

Διαχείριση αποβλήτων.

Τι συμβαίνει με το χνούδι και το σμήγμα που χάνεται; Ένα τμήμα τους καταλήγει στο έντερο του μωρού και αποτελεί μέρος του μηκωνίου. Το μηκώνιο είναι μια πρασινόμαυρη κολλώδης ουσία, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη κένωση του μωρού σας όταν γεννηθεί. Περιλαμβάνει επίσης νεκρά κύτταρα, αμνιακό υγρό και απόβλητα από το συκώτι, το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη του μωρού.

Επιβράδυνση.

Η ανάπτυξη του μωρού σας μπορεί να επιβραδύνεται, αλλά ακόμα κάνει άλματα. Το μήκος του πιθανόν να φτάνει περίπου τα 50 εκατοστά και το βάρος του τα 3 κιλά.

Η εγκυμοσύνη σας την 38η εβδομάδα.

Υγρά.

Καθώς μεγαλώνει το μωρό σας, ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κύστη σας. Όση ενόχληση και να νιώθετε, θα πρέπει να συνεχίσετε να πίνετε νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένη.

Λάβετε θέση.

Είναι καιρός να κάνετε μια επανάληψη στις σημειώσεις σας από τα μαθήματα τοκετού και να σκεφτείτε τη θέση τοκετού που θα προτιμούσατε. Είτε προτιμάτε όρθια, είτε στα τέσσερα, είτε σε κουνιστή καρέκλα, η εξάσκηση στις διαφορετικές θέσεις αυτή την περίοδο θα σας βοηθήσει.

Ασφαλής επιστροφή.

Θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα κάθισμα που θα βλέπει προς τα πίσω ώστε να μεταφέρετε το μωρό σας από το νοσοκομείο στο σπίτι με ασφάλεια και νόμιμα. Να θυμάστε ότι μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Ως εκ τούτου, καλύτερα να έχετε προετοιμαστεί γι’ αυτό έγκαιρα.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies