37η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Το μωρό σας την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Είναι πιθανό το μωρό σας να έχει ξεπεράσει τα 48 εκατοστά και να ζυγίζει περίπου 2,5 με 3 κιλά, πλησιάζοντας το βάρος που θα έχει όταν γεννηθεί. Θα συνεχίσει να βάζει περίπου 14 γραμμάρια λίπους, κάθε μέρα, για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του και να διατηρεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ισορροπημένο. Ο εγκέφαλος και το κρανίο συνεχίζουν να μεγαλώνουν.

Μήπως νιώθετε ότι το μωρό σας βρίσκεται πιο χαμηλά αυτές τις ημέρες; Αυτό ονομάζεται εμπέδωση και συμβαίνει μερικές εβδομάδες πριν γεννηθεί το μωρό σας. Η νέα, χαμηλότερη θέση του εμβρύου μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκείται στους πνεύμονες και το διάφραγμά σας και να διευκολύνει την αναπνοή σας αλλά αυξάνει την πίεση που πιθανών νιώθετε στην ουροδόχο κύστη σας.

Η εγκυμοσύνη σας την 37η εβδομάδα.

Τα καλά νέα της εμπέδωσης, είναι ότι μπορείτε και πάλι να αναπνέετε. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να νιώθετε μεγαλύτερη πίεση χαμηλά στην κοιλιά σας και στη λεκάνη σας. Επίσης αλλάζει και πάλι, το κέντρο βάρους σας. Όταν το μωρό σας κατέβει μπορεί να γίνετε ακόμα πιο αδέξια από πριν.

Φτιάξτε τη βαλίτσα σας!

Μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται την πιθανή ημερομηνία τοκετού, άρα βολεύει να έχετε ετοιμάσει μια βαλίτσα σε περίπτωση που το μωρό σας έρθει πρόωρα. Επιμείνετε στα βασικά. Ένα άνετο νυχτικό, μια άνετη ρόμπα, παντόφλες που δεν γλιστρούν, καλτσάκια, ένα με δύο καλά σουτιέν θηλασμού, καλλυντικά και ρούχα επιστροφής στο σπίτι για εσάς και το μωρό σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να αρχίσει τις κολπικές εξετάσεις, κατά τις εβδομαδιαίες επισκέψεις σας. Με τον τρόπο αυτό ελέγχει εάν έχει κοντύνει και διασταλεί ο τράχηλός σας και επιπλέον, θα κοιτάξει εάν υπάρχουν ενδείξεις τοκετού. Σε πολλές γυναίκες ο τράχηλος διαστέλλεται εβδομάδες πριν τον τοκετό, ενώ κάποιες δεν έχουν καθόλου ενδείξεις μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να ξεκινήσουν για το μαιευτήριο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies